ΥΓΕΙΑ

6+1 μυστικά για να φάμε όσο το δυνατό λιγότερη ζάχαρη την περίοδο των γιορτών

6+1 μυστικά για να φάμε όσο το δυνατό λιγότερη ζάχαρη την περίοδο των γιορτών

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες, σοκολάτες, πίτες, ποτά και κάθε είδους γλύκισμα διαχέεται άφθονα πάνω στο τραπέζι των γιορτών, αφήνοντάς μας στο έλεος της ζάχαρης.

Οι ημέρες αυτές κυλούν αργά και βασανιστικά, ιδίως για εκείνους που δεν θέλουν ή δεν πρέπει να καταναλώσουν ζάχαρη. Για τους άλλους που δεν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες, η πρόσληψη ζάχαρης αυτή την περίοδο αγγίζει υψηλά επίπεδα, όπως και το άγχος που ακολουθεί και σχετίζεται με την υγεία τους και τις επιπτώσεις των “ατασθαλιών” τους. Και τελικά η ερώτηση που περιπλανάται στο μυαλό όλων μας είναι γίνεται να μην φάω ζάχαρη στις γιορτές;

Δεν θα πούμε ψέματα, όχι δεν γίνεται. Αυτό που είναι εφικτό όμως είναι να περιηγηθούμε στη θάλασσα των δελεαστικών επιδορπίων και λιχουδιών χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση ή την απόλαυση, μειώνοντας την ποσότητά τους. Παρακάτω εξερευνούμε επτά πρακτικούς τρόπους για να τρώμε λιγότερη ζάχαρη κατά τη διάρκεια αυτής της γιορτινής περιόδου, εξασφαλίζοντας μια πιο υγιεινή και προσεκτική προσέγγιση των εορτασμών. Έτσι, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε το τραπέζι με ενσυνείδηση και επίγνωση. Από την επιλογή πιο υγιεινών επιλογών στις κοινωνικές συγκεντρώσεις, μέχρι την προετοιμασία θρεπτικών εναλλακτικών λύσεων, αυτές οι στρατηγικές μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της εορταστικής απόλαυσης και της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

7 τρόποι για να μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι αρχικά, μια συνειδητή προσπάθεια να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία μας, ενώ παράλληλα θα απολαμβάνουμε τις γιορτές. Επιλέγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, κάνοντας προσεκτικές επιλογές τροφίμων στα καλέσματα, δείπνα, ή ακόμα και στο ρεβεγιόν και απολαμβάνοντας γλυκές λιχουδιές με μέτρο, μπορούμε να διατηρήσουμε μια καλή ισορροπία και να ξεκινήσουμε το νέο έτος νιώθοντας καλύτερα. Θυμηθείτε, το κλειδί είναι να απολαύσουμε την στιγμή και τις γιορτές χωρίς να θυσιάσουμε την ευεξία μας και φυσικά χωρίς να νιώσουμε τύψεις. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε;

Επιλέξτε προσεκτικά στις συγκεντρώσεις:

Όταν παρευρίσκεστε σε γιορτινά πάρτι ή συγκεντρώσεις, αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξετάσετε τις επιλογές φαγητού πριν γεμίσετε το πιάτο σας. Επιλέξτε πιο υγιεινές επιλογές, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες. Προσέξτε τα μεγέθη των μερίδων και προσπαθήστε να γεμίσετε το πιάτο σας με μια ποικιλία πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, τροφίμων.

Προετοιμάστε πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις:

Εξετάστε το ενδεχόμενο να ετοιμάσετε πιο υγιεινές εκδοχές των αγαπημένων σας συνταγών για τις γιορτές. Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα σάκχαρα με φυσικά γλυκαντικά όπως το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου. Πειραματιστείτε επίσης με αλεύρια ολικής άλεσης αντί για τα συνηθισμένα. Κάνοντας απλές αντικαταστάσεις, μπορείτε να απολαμβάνετε νόστιμες λιχουδιές με μικρότερο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Περιορίστε τις “υγρές” θερμίδες:

Πολλά εορταστικά ποτά, όπως τα ζαχαρούχα κοκτέιλ και τα αναψυκτικά, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης. Προτιμήστε αντ' αυτού νερό, τσάι από βότανα ή ανθρακούχο νερό με μια βουτιά φρέσκων εσπεριδοειδών. Αν επιλέξετε να επιδοθείτε στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, κάντε το με μέτρο και προσέξτε τα μείγματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα.

Προσέξτε τα κρυμμένα σάκχαρα:

Τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν κρυφά σάκχαρα. Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για συστατικά όπως η σακχαρόζη, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και άλλα παράγωγα ζάχαρης. Επιλέξτε ολικής ή μη επεξεργασμένα τρόφιμα όποτε είναι δυνατόν και μαγειρέψτε στο σπίτι για να έχετε καλύτερο έλεγχο των συστατικών των γευμάτων σας.

Απολαύστε γλυκύτητα από φυσικές πηγές:

Ικανοποιήστε τη ανάγκη σας για ζάχαρη με φυσικά γλυκά τρόφιμα όπως τα φρούτα. Τα φρέσκα μούρα, τα κομμένα μήλα ή ένα μπολ με ανάμεικτα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν ευχάριστες εναλλακτικές λύσεις στα ζαχαρούχα επιδόρπια. Αυτές οι επιλογές παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, καθιστώντας τις μια πιο υγιεινή επιλογή για την ικανοποίηση της λιγούρας σας.

Εφαρμόστε το μέτρο με τα επιδόρπια:

Δεν πειράζει να αφεθείτε στα αγαπημένα σας επιδόρπια των διακοπών, αλλά το μέτρο είναι το κλειδί. Αντί να έχετε μεγάλες μερίδες, απολαύστε μικρότερες ποσότητες και επικεντρωθείτε στην απόλαυση κάθε μπουκιάς. Το να μοιράζεστε τα επιδόρπια με τους φίλους και την οικογένεια είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να βιώσετε τη χαρά της εποχής χωρίς να υπερφορτώνεστε με ζάχαρη.

Μείνετε δραστήριοι και ενυδατωμένοι:

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει τη συνολική σας ευεξία. Ενσωματώστε κάποια μορφή άσκησης στη ρουτίνα των διακοπών σας, είτε πρόκειται για έναν γρήγορο περίπατο, είτε για μια χορευτική συνεδρία, είτε για μια προπόνηση στο γυμναστήριο. Επιπλέον, η διατήρηση της ενυδάτωσης μπορεί να περιορίσει το περιττό τσιμπολόγημα και να συμβάλει στην αίσθηση πληρότητας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top