Στις 30/1 το ψήφισμα για ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Σήμερα οι εκθέσεις

Στις 30/1 το ψήφισμα για ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Σήμερα οι εκθέσεις

Στις 30 Ιανουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να υιοθετήσει το ψήφισμα για την ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) η οποία λήγει στις 31 Ιανουαρίου, 2024.

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ, θα ενημερώσει στις 10 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη τους  εκπροσώπους των xωρών που συνεισφέρουν στρατεύματα και αστυνομικές δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα των εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σήμερα, 3 Ιανουαρίου, αναμένονται οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές του Υπηρεσίες στην Κύπρο, ενώ στις 17 Ιανουαρίου θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ μεταξύ των Κρατών Μελών για να καταλήξουν στο κείμενο του ψηφίσματος το οποίο θα πρέπει να υιοθετηθεί στις 30 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, από το 2023, η εντολή της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ανανεώνεται σε ετήσια βάση και όχι δύο φορές τον χρόνο όπως ήταν η πρακτική προηγουμένως.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Έθεσε το θέμα των Βάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο ΠτΔ - Εξήγησε στους ηγέτες τι γίνεται στην Κύπρο

Έθεσε το θέμα των Βάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο ΠτΔ - Εξήγησε στους ηγέτες τι γίνεται στην Κύπρο

Τη θέση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην επίτευξη προόδου στο Κυπριακό καθώς διαθέτει τα εργαλεία να καταδείξει τα οφέλη της λύσης στην Τουρκία, εξέφρασε, την Πέμπτη, ο Προέδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά το γεύμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο οποίο συμμετείχε, για τελευταία φορά πριν τη λήξη της θητείας του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Εξάλλου, σε παρέμβασή του αργότερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και σε συζήτηση που πρέπει να ανοίξει μετά το τέλος του πολέμου για το καθεστώς των Βρτανικών Βάσεων.

BEST OF TOTHEMAONLINE