Τρία κυβερνητικά στελέχη να παραιτούνται μέσα σε δέκα μήνες το λες και περονόσπορο. Σίγουρα πάντως όχι “πετυχημένη διακυβέρνηση” κάτι που πλέον δεν πιστεύει κανένας εκτός προεδρικού payroll.
Κι αν ο Χατζηγιάννης παραιτήθηκε μετά από συσσωρευμένες γκάφες και αστοχίες και η Κωμοδρόμου αναγκαστικά ύστερα από τον σάλο με τις παράτυπες υπερωρίες, η πιο πρόσφατη προσθήκη στον διαρκώς αυξανόμενο κατάλογο των Πρώην του Χριστοδουλίδη, ο Φίλιππος Χατζηζαχαρία, τα βρόντηξε για τον πλέον άκυρο λόγο στην ιστορία: την ανικανότητα του Προέδρου Χριστοδουλίδη να μην ξεφουρνίζει αυτό που σκέφτεται!
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προέρχεται από τον χώρο της διπλωματίας. Δηλαδή έχει εκπαιδευτεί στο να λέει πάρα πολλά χωρίς ουσιαστικά να λέει το παραμικρό. Αυτό είναι πρακτικά το job description και αυτό κάνει από την πρώτη μέρα που έσκασε μύτη στην πολιτική σκηνή του τόπου και εννοείται από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Γι’ αυτό προκαλεί εντύπωση πως στη συγκεκριμένη ερώτηση των δημοσιογράφων του “Φιλελεύθερου” για τον ανασχηματισμό απάντησε λες και έπαιζε “Θάρρος ή αλήθεια” σε εφηβικό πάρτι και διάλεξε την τελευταία. Ίσως τη μοναδική γαμημένη φορά που έπρεπε να απαντήσει διπλωματικά, ο Πρόεδρος επέλεξε όχι μόνο να πει αυτό που είχε στο μυαλό του αλλά ταυτόχρονα να οδηγήσει μια μπουλντόζα πάνω στην ήδη ετοιμόρροπη κυβέρνησή του. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τη Ματωμένη Κυριακή όπου με τη συνέντευξη του στον “Φ” και τα ρεπορτάζ “Πολίτη” και “Καθημερινής” για τον ανασχηματισμό με ολοφάνερες πληροφορίες απ’ το Προεδρικό, , έβγαλε πρακτικά άχρηστους τους μισούς υπουργούς, διαβεβαίωνε τους τελευταίους πως “αν έχει κάτι να τους πει θα το μάθουν από τον ίδιο και όχι από τις εφημερίδες”.
Εν τω μεταξύ τους το είπε ήδη ο ίδιος σε εφημερίδες. Και έκανε ακόμα ένα show μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες αποδίδοντας τα δημοσιεύματα σε... κουτσομπολιά και τη συνέντευξή του σαν να μην έγινε ποτέ. Το να υποτιμά ένας Πρόεδρος τη νοημοσύνη των πολιτών είναι κάτι συνηθισμένο, μη σας πω και επιβαλλόμενο τουλάχιστον σε λαούς σαν τον δικό μας που πάντα είχε τους ηγέτες που του αξίζουν. Όμως να επεκτείνεται το gaslighting στους.. υπουργούς του, ομολογώ πως δεν το έχω ξανασυναντήσει. Ο Φίλιππος Χατζηζαχαρία έδειξε από τις πρώτες μέρες ότι ήταν άσχετος με το αντικείμενο - και δεν βάζεις έναν άσχετο με την τεχνολογία σε Υφυπουργείο που περιέχει τη φράση Ψηφιακής Πολιτικής στον τίτλο του. Όμως εξέπληξε τους πάντες -ακόμα κι εμάς που σπάγαμε πλάκα με τους πλημμυρισμένους σέρβερ και την άγνοια του περί ChatGPT, όταν παραιτήθηκε για λόγους αξιοπρέπειας. Προς τιμήν του, αλλά θα προτιμούσαμε οι αξιωματούχοι να παραιτούνται όταν συμβαίνει κάτι κακό στη χώρα στη βάρδια τους (πχ ρατσιστικά πογκρόμ σε Χλώρακα και Λεμεσό) και όχι στους ίδιους. Ο Χατζηζαχαρία παραιτήθηκε γιατί ένιωσε προσβεβλημένος από τη συνέντευξη του Προέδρου και όχι γιατί ήταν αντικειμενικά ο πιο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης (και το ήξερε).
Διαβάζω στον “Πολίτη” πως άλλοι τέσσερις υπουργοί που κατονομάστηκαν στα ρεπορτάζ με πληροφόρηση από το Προεδρικό (Κεραυνός, Προκοπίου, Κανάρη και Κουμής) το σκέφτονται να τα βροντήξουν για τους ίδιους λόγους, ενώ τα συγκυβερνώντα κόμματα ετοιμάζουν έκτακτες συσκέψεις για να διαχειριστούν την κρίση (η επίσημη εκδοχή) αλλά στην πραγματικότητα για να ξαναμοιράσουν την πίτα ενόψει ανασχηματισμού και διορισμών στα ΔΣ των ημικρατικών (το άλλο με το Γνωμοδοτικό το ξέρετε;). Δηλαδή η κυβέρνηση παραπαίει, η πολυπροστατευμένη και πιο-λατρεμένη-κι-από-εικονολάτρη εικόνα του Νίκου Χριστοδουλίδη έχει δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα και ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ κοιτάνε τι να περισώσουν από Υπουργεία και ημικρατικούς. Άσχετα εάν η κυβέρνηση έχει καταντήσει ανέκδοτο, άσχετα εάν διακυβεύεται η ομαλή διακυβέρνηση της χώρας και η εύρυθμη λειτουργία του κράτους.
Όσο για τον Νίκο Χριστοδουλίδη καλείται τώρα να αντικαταστήσει Υπουργούς που βρήκε εξαρχής με χίλια ζόρια, χωρίς να είναι έτοιμος και χωρίς φυσικά οι αξιόλογοι άνθρωποι να κάνουν ακριβώς και ουρά για να συμμετέχουν στην κυβέρνησή του, μόνο και μόνο επειδή είχε την πρώτη του “κρίση ειλικρίνειας” εδώ και σχεδόν δύο χρόνια!
Δίκιο είχε (εν μέρει) ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Αν δεν υπήρχε ο Χριστοδουλίδης, οι σχολιαστές, αρθρογράφοι και σατιρικές εκπομπές θα έπρεπε να τον εφεύρουν...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις