ΥΓΕΙΑ

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να φάμε πρωινό – Κάθε ώρα καθυστέρησης αυξάνει κατά 6% τον καρδιακό κίνδυνο

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να φάμε πρωινό – Κάθε ώρα καθυστέρησης αυξάνει κατά 6% τον καρδιακό κίνδυνο

Σίγουρα έχετε ακούσει τη φράση: «Το πρωί, φάε σαν βασιλιάς». Η φράση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, μιας και το πρωινό θεωρείται το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, αφού ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και χαρίζει την ενέργεια που απαιτείται για την διεκπεραίωση εργασιών. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην παραλείπετε αυτό το γεύμα από την καθημερινή σας διατροφή.

Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το τι περιλαμβάνει αυτό το γεύμα, καθώς και τι ώρα καταναλώνεται. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ώρα που καταναλώνετε τα γεύματά σας -και ειδικά το πρωινό και το βραδινό- επηρεάζουν σημαντικά την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στο πρωινό, ερευνητές από το γαλλικό Inrae, το Inserm, το Universite Sorbonne Paris Nord και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπίστωσαν ότι η κατανάλωσή του νωρίς το πρωί προστατεύει την υγεία της καρδιάς, ενώ για κάθε ώρα που καθυστερούμε να ολοκληρώσουμε το πρώτο γεύμα της ημέρας, ο κίνδυνος για την καρδιαγγειακή υγεία μεγαλώνει κατά 6%.

Για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, οι ερευνητές μελέτησαν 103.000 συμμετέχοντες για το χρονικό διάστημα 2009-2022, με στόχο να κατανοήσουν τη σχέση μεταξύ διατροφικών συνηθειών και καρδιαγγειακής υγείας. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η ώρα κατανάλωσης των γευμάτων επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό και, ακολούθως, τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών κινδύνων, όπως στεφανιαίας νόσου, υπέρτασης, καρδιακής ανεπάρκειας, διαταραχών του καρδιακού ρυθμού και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο αυξημένος κίνδυνος σχετίστηκε τόσο με την κατανάλωση του πρωινού αργά το πρωί, όσο και με την παράλειψή του. Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στο βραδινό γεύμα, με τους ειδικούς να παρατηρούν ότι όσο πιο αργά καταναλωνόταν το γεύμα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος για την υγεία της καρδιάς (28%).
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι «τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του χρόνου κατανάλωσης των γευμάτων στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Συστήνουμε στους ανθρώπους να τρώνε το πρωινό τους στις 8, για να διασφαλίσουν γερή καρδιά».

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αύξηση των ασθενών με καρδιαγγειακές νόσους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, προκαλώντας 17,9 εκατομμύρια θανάτου σε ετήσια βάση. Ως εκ τούτου, η εύρεση τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος και πρόληψης των καρδιαγγειακών κινδύνων είναι κομβικής σημασίας για την υγεία του πληθυσμού, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι η επιλογή του σωστού χρόνου κατανάλωσης των γευμάτων είναι ένα ακόμη εργαλείο στη φαρέτρα των ανθρώπων για την προστασία της καρδιάς τους.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top