Τα τελευταία χρόνια το άτμισμα έχει γίνει μια από τις πιο κοινές εναλλακτικές μεθόδους καπνίσματος και μαζί με αυτό έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με τις ομοιότητες ή/ και τις διαφορές του με το κάπνισμα ναργιλέ.
Για τα προβλήματα που προκαλούν στους πνεύμονες καθώς και το πόσο επηρεάζουν γενικότερα την υγεία μας μίλησε στο ThemaOnline, ο Πνευμονολόγος Δρ. Χάρης Αρμεύτης.
Έξαρση λοιμώξεων παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο οι οποίες επηρεάζουν κατά κύριο λόγο το αναπνευστικό, κάτι το οποίο βάζει σε κίνδυνο περισσότερο τους καπνιστές.
«Πάντα το κάπνισμα αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Σε ασθενή που θα αναπτύξει πνευμονία, το κάπνισμα θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας», είπε συγκεκριμένα.
«Οι λόγοι που είναι πιο επικίνδυνο για τους καπνιστές είναι ότι λόγω της έκθεσης στο τσιγάρο το αναπνευστικό σύστημα γίνεται πιο ευάλωτο ιδιαίτερα για τους χρόνιους χρήστες», πρόσθεσε.
Άτμισμα
Όσο αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ο κύριος Αρμεύτης, ανάφερε πως «είναι ξεκάθαρο ότι περιέχουν τοξικές ουσίες οι οποίες προκαλούν βλάβη σε αυτούς που τις χρησιμοποιούν. Έχουμε παραδείγματα από την Αμερική, ακόμη και θανάτους που προήλθαν λόγω της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου»
«Επηρεάζονται και αυτοί που ζουν στο περιβάλλον όσων ατμίζουν. Η ανεξέλεγκτη χρήση σε παιδιά και εφήβους μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και να δημιουργήσει ακόμη και αγχώδης διαταραχές αλλά και εθισμό από την νικοτίνη», συμπλήρωσε.
«Οι μαθητές των λυκείων και των γυμνασίων που θεωρούν λανθασμένα ότι είναι αθώο, στην ουσία κάνουν κάτι το οποίο αποδεδειγμένα μέχρι σήμερα προκαλεί προβλήματα και στην καρδιά και στους πνεύμονες», συνέχισε, επισημαίνοντας πώς όλα αυτά «είναι οι επίσημες θέσεις του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας, οι οποίες είναι ενάντια στο ηλεκτρονικό τσιγάρο»
Ανησυχία επικρατεί στον κόσμο της ιατρικής ιδιαίτερα για τον νεαρό πληθυσμό γιατί δεν υπάρχει νομοθεσία, που να απαγορεύει τη χορήγηση αυτών των προϊόντων σε ηλικίες κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με τον Πευμονολόγο.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην άλλη επιστημονική άποψη, σύμφωνα με την οποία ορισμένοι μπορούν να σκεφτούν το θέμα των ηλεκτρονικών τσιγάρων με την προσέγγιση της μείωσης της βλάβης.
«Αν θεωρήσουμε ότι μακροχρόνια τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αποδειχθούν λιγότερο βλαβερά, και έχουμε ένα καπνιστή που δεν είναι διατεθειμένος να μπει στη διαδικασία διακοπής καπνίσματος, σαν γιατροί, μπορούμε να τους συστήσουμε ένα τρόπο που πιθανόν να βλάπτει πιο λίγο. Είναι η στρατηγική μείωσης του κινδύνου», εξήγησε.
Ναργιλές
Εκτός από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, υπάρχει και η «μόδα του ναργιλέ».
«Είναι μεγάλο το ποσοστό χρήσης ναργιλέ παγκόσμια σε νεαρές ηλικίες. Περάστηκε προς την κοινωνία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ο ναργιλές είναι ένας εναλλακτικός τρόπος που δεν βλάπτει και αυτό είναι λανθασμένο», σημείωσε.
«Υπάρχει και στον ναργιλέ έκθεση σε τοξικές ουσίες και νικοτίνη. Μάλιστα, υπάρχει και περισσότερη νικοτίνη από ότι στο τσιγάρο. Ο καπνός που προέρχεται από τον ναργιλέ περιέχει πολυάριθμες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες . Τόσο ο πνεύμονας όσο και η καρδιά μας μπορεί να αντιδράσουν, διότι ο πνεύμονας δεν είναι κατασκευασμένος για να δέχεται αυτές τις τοξικές ουσίες. Εισπνέοντας κάποιος καπνό από ναργιλέ επειδή κάνει πολλές ρουφηξιές, εισπνέει περισσότερη ποσότητα καπνού από το τσιγάρο, κάτι το οποίο καθιστά το ναργιλέ πιο βλαβερό», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, ο Πνευμονολόγος επισήμανε ότι «η βλάβη για οποιαδήποτε χρήση καπνικών προϊόντων εξαρτάται από τη συχνότητα και την ποσότητα»
«Είναι η μεγαλύτερη παγίδα για τους νέους μας. Δημιουργούμε στρατιές εθισμένων ατόμων στη νικοτίνη που οι μελέτες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς θα προχωρήσει μετά στο συμβατικό τσιγάρο», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις