ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράνομα γυμναστήρια: Αυτά χρειάζονται για την έκδοση άδειας λειτουργίας – Το κυριότερο πρόβλημα, οι έλεγχοι και οι επιπτώσεις  

Παράνομα γυμναστήρια: Αυτά χρειάζονται για την έκδοση άδειας λειτουργίας – Το κυριότερο πρόβλημα, οι έλεγχοι και οι επιπτώσεις   

Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση με τα παράνομα γυμναστήρια και αυτό φαίνεται κι από το πλήθος των καταγγελιών που φτάνουν καθημερινά στα χέρια του ΚΟΑ.

Σύμφωνα και με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων (ΠΑΣΙΓΥ) ο οποίος προχώρησε πριν από λίγες μέρες σε ανακοίνωση, λειτουργεί παράνομα το 78% των ιδιωτικών γυμναστηρίων στην Κύπρο, καθώς μόνο το 22% των γυμναστηρίων έχουν αποκτήσει άδεια λειτουργίας.

Η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, Δρ. Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη, ανέφερε σε δηλώσεις της στο ThemaOnline τους λόγους για τους οποίους δεν προχωρούν στην έκδοση άδειας λειτουργίας, τη διαδικασία και τα πιστοποιητικά που χρειάζονται αλλά και τις επιπτώσεις όσων λειτουργούν παράνομα.

«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με υποστατικά που λειτουργούν παράνομα. Αυτό φαίνεται μέσα από τις καταγγελίες που λαμβάνει ο οργανισμός σε καθημερινή βάση. Για αυτό το λόγο ακριβώς ο ΚΟΑ αποφάσισε τα τελευταία 1-2 χρόνια να διερευνά και ανώνυμες καταγγελίες για να διευκολύνει τον καταγγέλλων να προβεί σε αυτή την ενέργεια», είπε συγκεκριμένα.

«Αφορά θέματα υγείας γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό τα υποστατικά να είναι νόμιμα, ώστε να υπάρχουν οι προϋποθέσεις της ασφαλούς άθλησης», πρόσθεσε.

Γιατί δεν προχωρούν στην έκδοση άδειας λειτουργίας;

Η κυρία Χαραλάμπους σημείωσε πως «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα υποστατικό για να εκδώσει την άδεια φαίνεται να είναι το θέμα των κτιριολογικών απαιτήσεων που απαιτεί η νομοθεσία, δηλαδή να έχουν πολεοδομική άδεια»

«Κάποιος που δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πολεοδομική άδεια δεν μπορεί να προχωρήσει και με την έκδοση άδειας λειτουργίας», εξήγησε.

Όσα χρειάζονται για να εκδοθεί άδεια λειτουργίας

Μεταξύ άλλων, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, τόνισε πώς «για να εκδοθεί άδεια λειτουργίας χρειάζεται πολεοδομική άδεια, η άδεια χρήσης να είναι σύμφωνα με τα σχέδια, το υποστατικό ή η επιχείρηση να εργοδοτεί κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό το οποίο να είναι μέσα στα μητρώα του οργανισμού και να δικαιούται να παρέχει άθληση, πιστοποιητικό από την ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία σχετικά με την εγκατάσταση, πιστοποιητικό από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και  πιστοποιητικό από το Υγειονομείο»

Παράλληλα, «ένα άλλο φαινόμενο που εντοπίστηκε τελευταία είναι ότι πολλά υποστατικά λειτουργούν παράνομα σε οικίες ή ιδιωτικούς χώρους», είπε η κυρία Χαραλάμπους.

«Εκεί δυσκολεύει πολύ και η διαδικασία του ελέγχου γιατί είναι δύσκολο να εντοπιστούν», συμπλήρωσε.

Έλεγχοι

Όσο αφορά τους ελέγχους γενικότερα η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ, εξήγησε πως «γίνονται κατόπιν διερευνήσεως από το Τμήμα των επιθεωρητών οι οποίοι διερευνούν διαφημίσεις που μπορεί να προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατόπιν καταγγελιών αλλά και με βάση την πληροφόρηση που έχει ο οργανισμός.

Επιπτώσεις

«Για αυτούς που θα εντοπιστούν να λειτουργούν παράνομα, η νομοθεσία προϋποθέτει δυο ενέργειες. Η μία είναι η εξασφάλιση κατόπιν αιτήματος του ΚΟΑ προς το δικαστήριο για προσωρινό διάταγμα αναστολής λειτουργίας, που όταν εξασφαλιστεί, το γυμναστήριο κλείνει αμέσως, ενώ ο δεύτερος τρόπος είναι η καταχώρηση κατηγορητηρίου που παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης για εκδίκαση της υπόθεσης. Οι περιπτώσεις στις οποίες καταθέτουμε εμείς αίτημα προς το δικαστήριο για προσωρινό διάταγμα αναστολής λειτουργίας είναι όταν θεωρούμε ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας», τόνισε.

«Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η υφιστάμενη νομοθεσία που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή προϋποθέτει μεν ποινές αλλά όχι αποτρεπτικές από πλευράς ύψους του προστίμου, αφού το πρόστιμο τη δεδομένη στιγμή είναι πολύ μικρό και ανέρχεται στα 300 ευρώ», πρόσθεσε.

Εδώ να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα λεγόμενα της Γενικής Διευθύντριας του ΚΟΑ, «έχει ολοκληρωθεί και το προσχέδιο του νέου κανονιστικού πλαισίου το οποίο πήγε για νομοτεχνικό έλεγχο. Η πρόταση αυτή προϋποθέτει πολύ αυστηρότερες ποινές τόσο για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων όσο και για τα άτομα τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες άθλησης χωρίς να δικαιούνται».

Το 2023 εκδόθηκαν περίπου 75 διατάγματα αναστολής λειτουργίας ενώ το 2022 έκλεισαν 98 υποστατικά, με την κυρία Χαραλάμπους να σημειώνει πως «την περσινή χρονιά, έγιναν και 840 αιφνίδιοι έλεγχοι»

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «πλέον υπάρχει δυνατότητα να γίνεται ανώνυμη καταγγελία και online.

«Οποιοσδήποτε μπορεί να καταγγείλει ανώνυμα και διαδικτυακά αλλά και με όποιον άλλο τρόπο επιθυμεί, τηλεφωνικώς, με email ακόμα και με ταχυδρομείο», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top