ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Αραδίππου: «Από το 2018 φωνάζουμε για τις ελλείψεις στο σύστημα των πολιτικών γάμων»

Δήμος Αραδίππου: «Από το 2018 φωνάζουμε για τις ελλείψεις στο σύστημα των πολιτικών γάμων»

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Δήμος Αραδίππου μετά τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών αναφορικά με το κύκλωμα εικονικών γάμων που εξάρθρωσε η Europol σε συνεργασία με την κυπριακή Αστυνομία, το οποίο δρούσε στην Κύπρο με στόχο την διευκόλυνση της παράνομης παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών σε χώρες της Ε.Ε.

Ήδη για διευκόλυνση των ανακρίσεων τελούν υπό κράτηση με διάταγμα του δικαστηρίου 13 αλλοδαποί, ενώ συλλήψεις για τις ίδιες υποθέσεις έγιναν και στην Πορτογαλία. Από τους συνολικά 133 φακέλους πολιτικών εικονικών γάμων που έχουν παραλάβει οι ανακριτές της υπόθεσης για εξέταση (εμπλέκονται «νύμφες», «γαμπροί» και «κουμπάροι» από Λετονία και Πορτογαλία), οι 107 απ’ αυτούς τελέστηκαν στο Δημαρχείο Αραδίππου.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αραδίππου αναφέρει ότι είναι από το 2018 που έχει εντοπίσει ελλείψεις και αδυναμίες στ’ όλο σύστημα τέλεσης πολιτικών γάμων, εξού και μ’ επιστολές του προς τις αρμόδιες αρχές είχε από τότε επιστήσει την προσοχή των αρμοδίων, ζητώντας την αρωγή των κρατικών υπηρεσιών για λήψη αποτελεσματικών μέτρων προς αντιμετώπισή τους.

Ο Δήμος Αραδίππου προσθέτει ότι μ’ επιστολή του προς το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και στον Αρχηγό Αστυνομίας, στις 17 Απριλίου 2019, είχε επισημάνει την αύξηση αιτήσεων πολιτικών γάμων πολιτών από συγκεκριμένο κράτος-μέλος της ΕΕ με υπηκόους τρίτων χωρών και είχε από τότε εισηγηθεί τη λήψη μέτρων. Παράλληλα, ο δήμος είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις με πρέσβεις και πρόξενους της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Λετονίας και κατέθεσε εισηγήσεις για καλύτερο έλεγχο στα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Οι προτάσεις

Μεταξύ άλλων, ο Δήμος Αραδίππου έχει προτείνει στο Υπουργείο Εσωτερικών τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας επικοινωνίας μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και των δήμων, η οποία να περιλαμβάνει μια εθνική βάση δεδομένων για τους γάμους που τελούνται. Και τούτο, όπως εξηγεί, διότι οι δήμοι δεν έχουν ούτε τα μέσα, ούτε την εξουσία για να ελέγξουν την γνησιότητα των εγγράφων που παρουσιάζονται ενώπιον τους για την τέλεση ενός γάμου, στις περισσότερες περιπτώσεις από δικηγορικά γραφεία της Δημοκρατίας.

«Οι δήμοι εφαρμόζουν τον νόμο που προβλέπει τη νομιμοποίηση της σύζευξης δύο ατόμων, πέραν θρησκευτικών και δογματικών πεποιθήσεων, και σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά το εθνικό και διεθνές δίκαιο. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Αραδίππου έχει διεκπεραιώσει κάθε πράξη σύμφωνα με τον περί Γάμου Νόμο του 2003 (104(I)/2003) και έχει πρωτοστατήσει όσο κανένας άλλος δήμος στην ανάπτυξη του γαμήλιου τουρισμού, κυρίως από το Ισραήλ και τον Λίβανο, διεκπεραιώνοντας χιλιάδες γάμους ετησίως. Έχει επίσης αρνηθεί να τελέσει γάμους εάν δεν ικανοποιούνταν οι πρόνοιες της νομοθεσίας, ανεξαρτήτως των πιέσεων των δικηγορικών γραφείων ή άλλων που εκπροσωπούσαν το ζευγάρι. Όλες οι πιο πάνω ενέργειες είναι εν γνώσει του δημοτικού συμβουλίου, γι’ αυτό μας προκαλεί έκπληξη η ένταση και σφοδρότητα της προσωπικής επίθεσης εναντίον του Δημάρχου Αραδίππου από συγκεκριμένη πολιτική παράταξη», καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου.

Υπενθυμίζουμε, ότι στις 2 Φεβρουαρίου το ΑΚΕΛ Αραδίππου είχε εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία κατηγορούσε τον δήμαρχο Ευάγγελο Ευαγγελίδη για «επαναλαμβανόμενο διασυρμό» του Δήμου Αραδίππου σε σχέση με τις υποθέσεις των εικονικών γάμων, υποστηρίζοντας ότι φέρει τεράστια πολιτική και διοικητική ευθύνη και πως δεν αντιμετώπισε την κατάσταση με την δέουσα προσοχή.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top