ΔΙΕΘΝΗ

Πιο ήπιος από προσδοκίες αγορών ο ρυθμός μείωσης επιτοκίων, λέει ο Moody’s

Πιο ήπιος από προσδοκίες αγορών ο ρυθμός μείωσης επιτοκίων, λέει ο Moody’s

Με το κεντρικό ερώτημα μεταξύ των αναλυτών να είναι πότε θα αρχίσει η μείωση των επιτοκίων από τις βασικές Κεντρικές Τράπεζες και με ποιο ρυθμό, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s πιστεύει πως ο ρυθμός και το μέγεθος των μειώσεων θα είναι πιο ήπιος από τις προσδοκίες των αγορών.

Παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης, οι αρνητικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή περιπλέκουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) και την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), αναφέρει ο οίκος στο σημερινό δελτίο με τίτλο πιστωτικές προοπτικές αναφορικά με τις εξελίξεις όσον αφορά τη νομισματική πολιτική στις βασικές κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Moody’s οι χρηματοοικονομικές αγορές εκτιμούν ότι θα υπάρχουν μειώσεις επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης φέτος από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) και την ΕΚΤ και μειώσεις 120 μονάδων βάσης από την BoE.

«Πιστεύουμε ότι ο ρυθμός και το μέγεθος των μειώσεων φέτος θα είναι πιο ήπιος από τις προσδοκίες της αγοράς. Οι Κεντρικές Τράπεζες επιθυμούν να αποφύγουν την πρόωρη και επιθετική μείωση των επιτοκίων», σημειώνει ο Moody’s, προσθέτοντας ότι οι αναφορές του Προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι επιθυμεί περισσότερη αυτοπεποίθηση και ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί με διατηρήσιμο τρόπο στο 2% υπογραμμίζουν το επιχείρημα αυτό.

Όσον αφορά την Fed, ο Moody’s εκτιμά ότι με δεδομένη την πορεία του πληθωρισμού τους τελευταίους έξι μήνες, η Fed θα αρχίσει τη μείωση επιτοκίων της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, διατηρώντας την προηγούμενη του πρόβλεψη για τέσσερις μειώσεις 25 μονάδων βάσης έκαστη φέτος, μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο στο εύρος 4,25% με 4.50% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

Αναφορικά με την BoE, ο Moody’s λέει ότι αυτή αναγνωρίζει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της δεν διαβλέπουν μια διατηρήσιμη μείωση στον στόχο του 2% μέχρι τις αρχές του 2026.

Ωστόσο, η BoE βλέπει ότι οι κίνδυνοι από τις εγχώριες τιμές και τις πιέσεις στους μισθούς είναι πιο ισοζυγισμένοι από πριν. «Συνεπώς πιστεύουμε ότι η ΒοΕ θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς πιο σταδιακά από ό,τι αναμένουν οι αγορές καθιστώντας τις μειώσεις πριν το καλοκαίρι απίθανες», αναφέρει ο Moody’s, προσθέτοντας μάλιστα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα κινηθεί με πιο αργό ρυθμό παρά την Fed και την ΕΚΤ με δυο μειώσεις φέτος.

Όσον αφορά την ΕΚΤ, ο οίκος υπενθυμίζει ότι άφησε το επιτόκιο πράξεων αναχρηματοδότησης στο 4,50%, επισημαίνοντας ότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η όποια συζήτηση για μειώσεις είναι πρόωρη.

Επεσήμανε ωστόσο ότι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν στείλει ανάμεικτα μηνύματα όσον αφορά την χρονική στιγμή της έναρξης των μειώσεων.

Όπως αναφέρει, τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν μετά τη συνάντηση Ιανουαρίου, υπογραμμίζουν την πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ όσον αφορά τις επιλογές της. Η πορεία μείωσης του πληθωρισμού της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο με τον δομικό πληθωρισμό (εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας) να υποχωρεί μόνο στο 3,3% από 3,4% τον Δεκέμβριο, ενώ η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

«Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο για τις πράξεις αναχρηματοδότησης στο 3,25% μέχρι το τέλος του έτους», καταλήγει ο Moody’s.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top