ΔΙΕΘΝΗ

Πρέσβης Ιράν: «Προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο για τέλος πολέμου στη Γάζα»

Πρέσβης Ιράν: «Προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο για τέλος πολέμου στη Γάζα»

Το Ιράν μέσω της πολιτικής οδού προσπαθεί να συνδράμει ώστε να υπάρξει ένα τέλος στον πόλεμο στη Γάζα και υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης του Ιράν Aλιρεζά Σαλαριάν.

Σε δηλώσεις μέσω διερμηνέα στα ελληνικά, στο πλαίσιο φιλοφρονητικής επίσκεψης στα γραφεία του πρακτορείου όπου είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Διευθυντή/Αρχισυντάκτη του ΚΥΠΕ Γιώργο Χριστοδουλίδη, ο Πρέσβης είπε ότι από την αρχή που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα, η προσπάθεια της χώρας του ήταν να ηρεμήσουν τα πράγματα για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Υπενθύμισε ότι ο ΥΠΕΞ του Ιράν επισκέφτηκε διάφορες γειτονικές χώρες και μέχρι και τώρα υπάρχει επικοινωνία με τις γειτονικές χώρες, δηλαδή την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ , τον Λίβανο και τη Συρία.

« Ο Υπουργός Εξωτερικών έχει πει ότι είναι καλύτερα όλοι να βάλουμε ένα χέρι για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος για να μην εξελιχθεί και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Υποστηρίζουμε τον Παλαιστινιακό λαό γιατί ξέρουμε ότι έχει δικαιώματα και πιστεύουμε στα δικαιώματά του, πιστεύουμε ότι για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος πρέπει να βρεθεί μια εγγύηση για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων», ανέφερε.

Ο Πρέσβης είπε ότι η χώρα του χρησιμοποίησε πολιτικά μέσα και υπενθύμισε ότι και από πλευράς Χεζμπολλάχ στο Λίβανο αλλά και από πλευράς Υεμένης έχει ακουστεί ότι «αν ηρεμήσουν τα πράγματα με τον πόλεμο, θα ησυχάσουν και αυτοί, θα ‘κάτσει και αυτών η φωνή κάτω’».

Ο κ. Σαλαριάν τόνισε ότι η χώρα του δεν υποστηρίζει την τρομοκρατία και ότι το Ιράν «έχει πάθει πολλά κακά από τέτοιες ομάδες (τρομοκρατικές)».

«Εμείς είπαμε ότι είμαστε πρόθυμοι να βάλουμε ένα χέρι όλοι για να σταματήσουν όλες αυτές οι ομάδες», ανέφερε.

Ο Πρέσβης ανέφερε ακόμη ότι όταν το Daesh και οι άλλες ομάδες τέτοιου είδους βρίσκονταν στο Ιράκ, «εμείς είχαμε βοηθήσει πάρα πολύ τους ανθρώπους στο Ιράκ για να διώξουμε αυτές τις ομάδες και να βοηθήσουμε τον κόσμο εκεί, και επίσης στη Συρία το ίδιο είχαμε κάνει, και οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν είχαν πάει στη Συρία».

Είπε ότι γενικά όταν οι Φρουροί καλέστηκαν σε διάφορες χώρες που υπήρχαν αυτές οι ομάδες, το έπραξαν για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και οι σκοτωμοί και το ίδιο πράττουν μέχρι και σήμερα.

Σε ερώτηση για την Χαμάς, που έχει το έλεγχο στη Γάζα και για το πως προσεγγίστηκε από το Ιράν, ο Πρέσβης απάντησε ότι «εμείς γενικά τους ανθρώπους της Παλαιστίνης τους υποστηρίζουμε για να σταματήσουν αυτοί οι πόλεμοι».

Ανέφερε ότι ο Ιρανός ΥΠΕΞ είχε επικοινωνία με την ηγεσία της Χαμάς αλλά και της Χεζμπολλάχ «και η υποστήριξη μας είναι πολιτική και γενικώς υποστηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων».

«Πιστεύουμε ότι όταν έρχονται κάποιες χώρες που είναι έξω από τη Μέση Ανατολή, δεν βοηθούν τις χώρες της Μέσης Ανατολής, για παράδειγμα δείτε το Αφγανιστάν. Ήρθαν οι Αμερικάνοι πριν από 20 χρόνια για να διώξουν τους Ταλιμπάν και 20 χρόνια μετά την επίθεση, έδωσαν το Αφγανιστάν πίσω στα χέρια των Ταλιμπάν. Και στο Ιράκ το ίδιο. Και δεν θέλουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής την ξένη ανάμιξη, να υπάρχει δηλαδή στρατιωτική παρουσία των ξένων. Εμείς θεωρούμε το ξένο στρατό στις γειτονικές χώρες ως παράγοντα ανασφάλειας και όχι ασφάλειας», ανέφερε.

Τόνισε ότι το τι μπορεί να γίνει για ομαλοποίηση, πρέπει να είναι σε πολιτικό επίπεδο.

Διερωτήθηκε ακόμη τι θα γίνει αν αύριο οι Ισραηλινοί έρθουν και καταστρέψουν την Χαμάς. «Πάλι μεθαύριο οι Παλαιστίνιοι δεν θα ησυχάσουν, πάλι θα συνεχίσουν για να βρουν τα ανθρώπινά τους δικαιώματα», ανέφερε.

Για τις επιθέσεις των Χούθι και το ρόλο του Ιράν o Πρέσβης περιορίστηκε να πει ότι το Ιράν ομαλοποιεί τις σχέσεις του με την Σαουδική Αραβία και οι Χούθι και όσοι άλλοι είναι Μουσουλμάνοι, «πιστεύουν ότι έχουν δικαίωμα να υποστηρίζουν τους άλλους αδελφούς και τις αδελφές τους, οποιονδήποτε είναι μουσουλμάνος».

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι οι επιθέσεις σε πλοία ξένων συμφερόντων είναι αδικαιολόγητες ο Πρέσβης είπε ότι λέγονται πολλά για αυτό αλλά ο ίδιος δεν έχει ακούσει για θύματα από αυτές τις επιθέσεις.

Όμως , συνέχισε, στην Γάζα έχουμε 27,000 νεκρούς και δεν έχει δει κάποια αντίδραση από τις δυτικές χώρες. «Αν υπάρχει αντίδραση γιατί δεν σταματούν τον πόλεμο; Δεν υπάρχει (αντίδραση). Η κύρια βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό είναι να του σώσουμε τη ζωή. Αυτό είναι σημαντικό. Ο κύριος λόγος αυτής της κατάστασης είναι ο πόλεμος. Πρέπει λοιπόν να σταματήσουμε τον πόλεμο», ανέφερε.

Το Ιράν μετά την Επανάσταση

Ο Πρέσβης έκανε αναφορά και στην φετινή 45η επέτειο από την Επανάσταση στο Ιράν και είπε ότι ναι μεν υπάρχουν κυρώσεις ως συνέπεια, «αλλά έχουμε κάνει άλλη πρόοδο σε άλλους τομείς στη χώρας».

«Είμαστε ένα μεγάλο κράτος, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στη Μέση Ανατολή με διάφορες δυνατότητες σε διάφορους τομείς , την οικονομία, τις επιστήμες, τον πολιτισμό. Και είμαστε και σε μια καλή γεωγραφική θέση, με ένα πληθυσμό 85 εκατομμυρίων, με διάφορες ικανότητες», ανέφερε.

Ο Πρέσβης ισχυρίστηκε ακόμη ότι "αντίθετα με το τι λέγεται στα ΜΜΕ και τι γράφεται, οι γυναίκες έχουν παρόμοια δικαιώματα με τους άνδρες". «Τα διάφορα που λέγονται για το χιτζάμπ και το ντύσιμο της γυναίκας είναι λόγω του ότι το Ιράν ως χώρα, είναι Ισλαμική Δημοκρατία και άρα πρέπει να υπάρχει κάποια οδηγία από τη θρησκεία του Ισλάμ, γιατί από εκεί είναι η ρίζα μας», ανέφερε.

Σχέσεις με Κύπρο, συνεργασία με ΚΥΠΕ

Στις δηλώσεις του ο Πρέσβης ανέφερε ότι επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον περασμένο Ιούλιο και έχει επαφές από τότε με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και με τα ΜΜΕ, «γιατί θεωρώ ότι ο ρόλος του Τύπου και των ΜΜΕ είναι πολύ σημαντικός για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ δύο χωρών».

«Και στις μέρες μας ειδικά, αυτός ο ρόλος διευρύνεται περισσότερο», ανέφερε.

Ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ Ιράν και Κύπρου είναι παραδοσιακά καλές και φιλικές, χωρίς εντάσεις. Είπε ότι μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, υπήρξε μια στασιμότητα των σχέσεων με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

«Παρόλο που έχουμε μια κανονική σχέση με την Κύπρο, χωρίς καμία ένταση, δεν είχαμε ανταλλαγή αντιπροσωπειών εδώ και χρόνια. Θέλουμε λοιπόν να εργαστούμε γι’ αυτό. Συναντήθηκα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους εδώ και Υπουργούς, και βρήκα ότι υπάρχει επιθυμία και βούληση, αυτό είναι σημαντικό, και από τις δύο πλευρές για ενίσχυση της σχέσης μας. Και για αυτό πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Είμαι εδώ ως Πρέσβης και θα προσπαθήσω για το καλύτερο, για να προωθήσω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αυτό είναι το φυσιολογικό καθήκον για κάθε Πρέσβη», ανέφερε.

Ο κ. Σαλαριάν αναφέρθηκε στις προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του ΚΥΠΕ και του αντίστοιχου Ιρανικού πρακτορείο ειδήσεων και ότι θα συζητήσει περαιτέρω τις λεπτομέρειες της επέκτασης αυτής της συνεργασίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top