ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφιακός μετασχηματισμός - Εντός του 2024 η ψηφιακή ταυτότητα

Ψηφιακός μετασχηματισμός - Εντός του 2024 η ψηφιακή ταυτότητα

Η παρουσίαση από τον ΠτΔ του ετήσιου προγραμματισμού για το 2024 για πρώτη φορά στη χώρα μας, πέραν της ενίσχυσης της διαφάνειας, ανέδειξε την τεράστια σημασία που έχει για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον ΠτΔ ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και η υλοποίηση ψηφιακών λύσεων για τον Κύπριο πολίτη.

Τι είναι ο ψηφιακός πολίτης

Ο ψηφιακός πολίτης είναι μία εφαρμογή για κινητές συσκευές που θα αποτελέσει τον κύριο άξονα των ενεργειών μας για την παροχή ψηφιακών λύσεων στον Πολίτη. Στόχος, σύμφωνα με το αρμόδιο υφυπουργείο έρευνας, καινοτομίας και ψηφιακής πολιτικής, αυτή η εφαρμογή να γίνει σταδιακά μέρος της καθημερινότητάς μας, στα πρότυπα λύσεων που προσφέρουν σήμερα, με παρόμοιο τρόπο, άλλα κράτη στην Ευρώπη.

Εντός του 2024 θα μπορούμε να έχουμε εντός της εφαρμογής σε ψηφιακή μορφή την ταυτότητά μας, την άδεια οδήγησης μας και το έγγραφο καταλληλότητας του οχήματος μας (ΜΟΤ).

Θα μπορούμε να αποκτήσουμε την ηλεκτρονική μας υπογραφή και την ηλεκτρονική μας ταυτότητα και μέσω της εφαρμογής του ψηφιακού πολίτη, να υπογράφουμε ηλεκτρονικά οποιοδήποτε έγγραφο ή να ταυτοποιηθούμε σε επίσημες ιστοσελίδες του κράτους.

Σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης e-justice

Πρόκειται για το σύστημα για το οποίο οι προδιαγραφές ετοιμάστηκαν το 2017 και το οποίου η κατακύρωση της προσφοράς έγινε τον Σεπτέμβρη του 2020 επί προηγούμενης διακυβέρνησης. Έκτοτε, το σύστημα βρίσκεται σε υλοποίηση για 40 και πλέον μήνες, με σημαντικές καθυστερήσεις να καταγράφονται στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης του έργου.

Μόνο τους τελευταίους 10 μήνες αυτής της πορείας το έχει αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση, που είχε να διαχειριστεί συσσωρευμένα όπως φάνηκε, προβλήματα στο έργο αυτό.

Η προσωρινή μετάβαση πίσω στο ενδιάμεσο σύστημα i- justice ήταν επιβεβλημένη μετά τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις πρώτες δύο εβδομάδες.
Με αυτό τον τρόπο, θα δοθεί χρόνος για αξιολόγηση των διορθωτικών αλλαγών που έγιναν στο σύστημα e-justice από την ανάδοχο εταιρεία.

Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο, ούτως ώστε η αξιολόγηση να γίνει σωστά και ολοκληρωμένα. Τελικός στόχος, η παράδοση ενός συστήματος πλήρως λειτουργικού, εύχρηστου και αποτελεσματικού. Σε αυτή την προσπάθεια, το υφυπουργείο έρευνας καινοτομίας και ψηφιακής πολιτικής θα εμπλέξει όλα τα μέρη για τις απόψεις τους, περιλαμβανομένου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, που αποτελεί και τον κυριότερο φορέα που επηρεάζεται.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Γιατί απείλησε την Κύπρο η Χεζμπολάχ; - Το οπλοστάσιο, η πολεμική εμπειρία και το ενδεχόμενο «χτυπήματος»

«Φωτοβολταϊκά για όλους»: Καταγγελίες από πολίτες για «αδικαιολόγητες» επιπλέον χρεώσεις λόγω συμμετοχής στο Σχέδιο

Πήγε για κολύμπι το βράδυ και του βγήκε…«ξινό» - Εντόπισε πιστόλι στο βυθό της θάλασσας

Καλοκαιρινές διακοπές: Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι – Οι φετινοί δημοφιλέστεροι προορισμοί, ο λόγος επιλογής και οι τιμές

Πήγαν να τους συλλάβουν, έσπρωξαν τους αστυνομικούς και τράπηκαν σε φυγή - Χειροπέδες σε δύο ανήλικους για κλοπή τσάντας

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο Goody’s Burger House στη Λευκωσία - Δείτε βίντεο και φωτογραφίεςΣτηρίζει τη Λευκωσία η Κομισιόν – «Οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»

Στηρίζει τη Λευκωσία η Κομισιόν – «Οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη είναι απειλή εναντίον της ΕΕ»

Ξεκάθαρη ήταν η στήριξη της ΕΕ προς τη Λευκωσία, μετά τις απειλές του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, που ανέφερε ότι η Κύπρος θα «γίνει μέρος του πολέμου» αν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιό της.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top