ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανώτατο: Απέρριψε έφεση Ελένης Θεοχάρους κατά των εκδόσεων Αρκτινός

Ανώτατο:  Απέρριψε έφεση Ελένης Θεοχάρους κατά των εκδόσεων Αρκτινός

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση της πρώην Ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους  σε υπόθεση κατά των Εκδόσεων Αρκτινος Λτδ, Γιάννου Παπαδόπουλου και Λουκά Παπαχαραλάμπους (εφεισβλήτων).

Ο Δικαστής κ. Γιασεμής είπε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου δεν ήταν ομόφωνη. Την απόφαση της πλειοψηφίας, με την οποία συμφωνώ, είπε, έδωσε ο δικαστής κ. Σάντης, ενώ την απόφαση μειοψηφίας έδωσε  η δικαστής κ. Σωκράτους.

Η έφεση αφορούσε σε απόρριψη αγωγής που είχε καταχωρίσει η Ενάγουσα («η Εφεσείουσα») εναντίον των Εναγόμενων 1-3 («οι Εφεσίβλητοι»). Σημειώνεται ότι την 17.11.20 η έφεση αποσύρθηκε και απορρίφθηκε εναντίον του συντάκτη του επίδικου δημοσιεύματος Εφεσίβλητου 3 (ΜΥ1 στη δίκη), λόγω του ότι τούτος απεβίωσε μετά από την καταχώριση της («ο πρώην Εφεσίβλητος 3»).

Την 10.1.10 η Εφημερίδα Πολίτης, η οποία εκδίδεται από τις Εκδόσεις Αρκτίνος Λτδ («οι Εφεσίβλητοι 1»), δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Στο Ζάλογγο και στο Χαρέμι» («το δημοσίευμα»), που είχε συντάξει ο πρώην Εφεσίβλητος 3.

Η Εφεσείουσα υποστήριξε πως το δημοσίευμα ήταν δυσφημιστικό και υπονοούσε ότι χρησιμοποίησε αθέμιτα, αλλότρια ή ανέντιμα μέσα για να πετύχει τη βουλευτική εκλογή της, πως μεταλλάσσει τις πολιτικές της πεποιθήσεις και πιστεύω (με βάση το προσωπικό όφελος), ότι είναι δημαγωγός και λαοπλάνος και γενικά άτομο χωρίς πολιτικές αξίες και ιδεώδη, πως είναι αλλοπρόσαλλη, θρασύτατη και υβρίστρια όσων διαφωνούν με τις απόψεις της, ότι «πουλά ανέξοδο πατριωτισμό» (με αποκλειστικό σκοπό το «βόλεμα» στη βουλευτική θέση), πως η εξωτερική της εμφάνιση προκαλεί απέχθεια ή και αηδία και ότι, για το μόνο που θα ήταν ικανή ήταν να εργάζεται ως καθαρίστρια στα προσωπικά διαμερίσματα των ευνούχων.

Οι Εφεσίβλητοι αρνήθηκαν ότι το δημοσίευμα ήταν δυσφημιστικό ισχυριζόμενοι πως ακόμη και να ήταν δυσφημιστικό, αυτό ήταν καλόπιστο και προνομιούχο υπό επιφύλαξη. Υποστήριξαν περιπλέον, ότι ο πρώην Εφεσίβλητος 3 σχολιάζοντας ανταπάντησε σε θέσεις της Εφεσείουσας τις οποίες αυτή είχε διατυπώσει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» την 27.12.09 με τίτλο «Προτιμώ το Ζάλογγο παρά το Χαρέμι του Αλί Πασά» («η συνέντευξη»), σε χρόνο που απασχολούσε τη δημόσια σφαίρα διάλογος περί των συνομιλιών για το κυπριακό πρόβλημα και την προτεινόμενη λύση του.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας («το Πρωτόδικο Δικαστήριο»), αφού άκουσε μαρτυρία από και εκ μέρους της Εφεσείουσας και των Εφεσίβλητων - την οποία αποδέχτηκε ως θετική κατατάσσοντας αιτιολογημένα τη μαρτυρία κάποιων εκ των μαρτύρων ως τυπική ή και περιορισμένης σημασίας- θεώρησε το δημοσίευμα ως μη δυσφημιστικό και απέρριψε την αγωγή («η Πρωτόδικη Απόφαση»).

Η εφεσείουσα κατέθεσε 14 λόγους έφεσης.  Στην απόφαση της πλειοψηφίας του Ανωτάτου, αναλύεται με λεπτομέρεια η απόρριψη όλων των λόγων έφεσης που αμφισβητούν το πρωτόδικο εύρημα ότι το δημοσίευμα δεν ήταν δυσφημιστικό.  

"Το Πρωτόδικο Δικαστήριο παρέσχε επίσης ανεξάρτητη, επαρκή και ορθολογική αιτιολογία, για την απόφαση του να κατατάξει (κατά πραγματικό ζήτημα), το δημοσίευμα ως μη δυσφημιστικό, σταθμίζοντας, διά εμπεδωμένων αρχών, την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης με το δικαίωμα στη φήμη και προσωπικότητα, αλλά και την υποχρέωση ενός δημοσίου προσώπου να ανέχεται τη δημόσια κριτική" αναφέρει το Ανώτατο.

Δεν εντοπίζουμε, προσθέτει, ολίσθημα του Πρωτόδικου Δικαστηρίου σε οποιαδήποτε πτυχή πρότεινε η Εφεσείουσα αναφορικώς προς την αξιολογική διεργασία, ούτε όμως και για τη νομική αξιολόγηση και αυτοκαθοδήγηση του.

"Εν κατακλείδι, ουδείς των λόγων έφεσης ευσταθεί. Η έφεση απορρίπτεται, με έξοδα υπέρ των Εφεσίβλητων 1 και 2 και κατά της Εφεσείουσας - συν ΦΠΑ αν υπάρχει - ως τούτα θα υπολογιστούν από την Πρωτοκολλητή και θα εγκριθούν από το Δικαστήριο".

Η δικαστής κ. Σωκράτους είπε ότι "με απόλυτο σεβασμό προς την απόφαση της πλειοψηφίας, δεν συμφωνώ, γι΄ αυτό και ακολουθεί η διϊστάμενη απόφαση μου. Συμφωνώ με την απόρριψη των λόγων έφεσης 7 και 13, με διαφορετικό σκεπτικό" και προέβη σε λεπτομερή ανάλυση της απόφασή της.

Οι δικηγόροι ήταν οι Α. Σ. Αγγελίδης, για Ανδρέας Σ. Αγγελίδης Δ.Ε.Π.Ε., για την Εφεσείουσα και Κ. Γεωργίου (κα), για Κάλια Γεωργίου Δ.Ε.Π.Ε., για τους Εφεσίβλητους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top