Ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν Πιέρ Λακρουά, κάλεσε όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για λύση.
Ταυτόχρονα, είπε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP), ελλείψει επίσημης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, έχει επιτυχώς αποκλιμακώσει την ένταση στη νεκρή ζώνη.
Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα «Χ» με την ευκαιρία της επετείου των 60 χρόνων παρουσίας της UNFICYP στην Κύπρο, o κ. Λακρουά, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, απέτισε φόρο τιμής στη συμβολή του προσωπικού της Δύναμης.
Είπε ότι «τα τελευταία 60 χρόνια πέραν των 150.000 ένστολων από 43 χώρες, έχουν υπηρετήσει την ειρήνη στην Κύπρο. Κάθε μία από αυτές τις γυναίκες και τους άνδρες που υπηρετούν κάτω από τη γαλάζια σημαία, έχουν μια απαραίτητησυνεισφορά στη διατήρηση της σταθερότητας στο νησί», δήλωσε ο κ. Λακρουά και εξέφρασε τις «εγκάρδιες ευχαριστίες» του σε όλους αυτούς και στις χώρες που συνεισφέρουν με στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό, των οποίων τα αποσπάσματα έχουν υπηρετήσει στην Κύπρο.
«Αποτίω επίσης φόρο τιμής στους 187 κυανόκρανους και το προσωπικό που έχασαν τη ζωή τους ενώ υπηρετούσαν υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό το ορόσημο των 60 ετών για την UNFICYP είναι μια λυπηρή υπενθύμιση του πόσο καιρό ο λαός της Κύπρου αναμένει μια λύση».
Ο κ. Λακρουά πρόσθεσε ότι «για σχεδόν 50 από αυτά τα χρόνια, ελλείψει επίσημης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός UNFICYP, οι ειρηνευτές έχουν επιτυχώς αποκλιμακώσει την ένταση στη νεκρή ζώνη και έχουν αποτρέψει τις συγκρούσεις» ενώ «κάθε μέρα, συνεχίζουν να καταβάλλουν προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης».
Αυτή η επέτειος, πρόσθεσε, «είναι επίσης μια υπενθύμιση ότι όλοι οι παράγοντες θα πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την ειρηνική και διαρκή επίλυση του Κυπριακού».
Όπως είπε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, παρατήρησε ο κ. Λακρουά, «στον σημερινό ταραγμένο κόσμο, η οικοδόμηση της ειρήνης είναι μια συνειδητή, τολμηρή, ακόμη και ριζοσπαστική πράξη. Είναι η μεγαλύτερη ευθύνη της ανθρωπότητας. Αυτή η ευθύνη ανήκει σε όλους μας ατομικά και συλλογικά».
Σε αυτήν τη δύσκολη και διχασμένη στιγμή, συμπλήρωσε, "ας εκπληρώσουμε αυτήν την υποχρέωση για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές. Ξεκινώντας από εδώ, ξεκινώντας τώρα», κατέληξε ο κ. Λακρουά.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις