Η τουρκική πλευρά δεν έχει βούληση για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο πρώην ηγέτης της τ/κ κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και χαρακτήρισε «πλήρες φιάσκο» την πολιτική, που ακολουθεί η Τουρκία στο Κυπριακό την τελευταία περίοδο.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε αποκλειστικές δηλώσεις στην ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί το μοντέλο λύσης δύο χωριστών κρατών που προβάλλει η τουρκική πλευρά ως λύση του Κυπριακού και η μοναδική επιλογή ακόμα είναι η ομοσπονδία. Αποκαλώντας «τη λύση του Κυπριακού ως τη μόνη υπόθεση για να πεθάνει κανείς για χάρη της», είπε επίσης ότι δεν πρέπει να παρεκκλίνουν από το στόχο του να σμίξουν τους Τούρκους της Κύπρου με τον κόσμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επαναλαμβάνει ο Τατάρ: «Στην Κύπρο υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί»
Αναφέροντας ότι άλλαξε η πολιτική της Τουρκίας με την άνοδο του ΑΚΡ στην εξουσία το 2002 και ειδικά την πρώτη περίοδο υποστήριζε τη λύση, χαρακτήρισε ως «πλήρες φιάσκο» την πολιτική που ακολουθεί τώρα η Τουρκία στο Κυπριακό. Σημείωσε δε ότι το Σχέδιο Ανάν αποτελεί αναφορά για τις διαδικασίες που ακολούθησαν. «Έστω και αν το απέρριψε η ελληνοκυπριακή πλευρά, αυτό το σχέδιο είναι μόνιμο. Για παράδειγμα, στην απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σε σχέση με το περιουσιακό, αξιολογήθηκαν και οι βάσεις στο Σχέδιο Ανάν». Είπε ότι το Σχέδιο Ανάν ήταν ένα σχέδιο πάνω στο οποίο είχε γίνει εργασία επί μακρόν και σε αυτό συνέβαλαν και οι δύο πλευρές αν και η ελληνοκυπριακή συνέβαλε περισσότερο.
«Στο τέλος αυτών των προσπαθειών είχε προκύψει ένα ολοκληρωμένο και καλό σχέδιο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σε πολλά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών υπάρχουν στοιχεία, που εξηγούν τα βασικά χαρακτηριστικά της ομοσπονδίας, όπως για παράδειγμα την πολιτική ισότητα, η οποία περιγράφεται ως «αποτελεσματική συμμετοχή των δύο πλευρών και όχι αριθμητική ισότητα».
Υποστηρίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε αποδεχθεί την ομοσπονδία ως θέμα αρχής κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, όμως στο δημοψήφισμα έδειξε ότι δεν την υποστήριζε και πολύ, ο κ. Ταλάτ είπε ότι συζητήθηκε η ομοσπονδία κατά τη δική του περίοδο, καθώς και κατά τις περιόδους της ηγεσίας των Ντερβίς Έρογλου και Μουσταφά Ακιντζί, όμως «οι συνομιλίες τέλειωσαν το 2017 στο Κραν Μοντάνα, όταν δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει αποτέλεσμα.
Ο Ταλάτ ανέφερε ότι μόλις τέλειωσαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα ανέπτυξε μια άλλη ρητορική η πλευρά της Τουρκίας, λέγοντας ότι αξιολογούνται και άλλες επιλογές εκτός της ομοσπονδίας. Πρόσθεσε ότι με την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην «προεδρία» με διάφορες παρεμβάσεις, «τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη στοιχεία όπως η ίση κυριαρχία, η αναγνώριση της τδβκ» και απομακρύνθηκαν για τα καλά από την ομοσπονδία.
Είπε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχθεί τα δύο χωριστά κράτη η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία δεν αποδέχεται ακόμα και την ομοσπονδία, όπως ισχυρίστηκε, σημειώνοντας ότι «η ομοσπονδία φαίνεται ακόμα σαν η μοναδική επιλογή, επειδή δεν είναι δυνατή η λύση δύο κρατών».
Κληθείς να σχολιάσει τις προσπάθειες για αναγνώριση του ψευδοκράτους, διερωτήθηκε: «Τι θα γίνει αν αναγνωρίσουν 2-3 κράτη την τδβκ; Στόχος μας δεν πρέπει να είναι να μας αναγνωρίσουν 3 κράτη. Δεν έχει και πολύ σημασία να αναγνωρίσουν την τδβκ κράτη, τα οποία δεν θα μας αποφέρουν πλεονέκτημα».
«Η υφιστάμενη πολιτική εμπεριέχει μεγάλα ρίσκα. Ενόσω δεν αλλάζει αυτή, δεν είναι δυνατόν να αρθούν η απομόνωση και τα αθλητικά εμπάργκο», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις επαφές της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, εξέφρασε την άποψη ότι οι επαφές της κ. Ολγκίν ακόμα βρίσκονται στο αρχικό στάδιο και σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ανέφερε στην απεσταλμένη του ΟΗΕ ότι αναμένει την αναγνώριση της «ίσης κυριαρχίας» των Τουρκοκυπρίων και όχι της «τδβκ».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις