ΥΓΕΙΑ

Γιατί πονάει το στομάχι σου όταν ξαπλώνεις και πώς να το αντιμετωπίσεις

Γιατί πονάει το στομάχι σου όταν ξαπλώνεις και πώς να το αντιμετωπίσεις

Πέφτετε στον καναπέ ή στο κρεβάτι μετά από μια κουραστική μέρα έτοιμοι να χαλαρώσετε. Αλλά μόλις είστε ανάσκελα, το στομάχι σας αρχίζει να πονάει. Τι συμβαίνει;

Η κατάκλιση συνήθως δεν προκαλεί ούτε επιδεινώνει τα περισσότερα στομαχικά προβλήματα. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις όπου η θέση που είστε ξαπλωμένοι μπορεί να κάνει τη διαφορά. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για τον πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα όταν ξαπλώνετε.

Έχετε παλινδρόμηση οξέος ή ΓΟΠΝ

Η κατάκλιση μετά από ένα μεγάλο γεύμα μπορεί εύκολα να επιδεινώσει την παλινδρόμηση οξέος ή τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ). Όταν είστε ξαπλωμένοι οι πιθανότητες το περιεχόμενο του στομάχου να παλινδρομήσει στον οισοφάγο αυξάνεται λόγω της βαρύτητας.

Μπορεί να παρατηρήσετε ένα αίσθημα καύσου στο στομάχι, το στήθος ή το λαιμό σας ή να έχετε ξινή γεύση φαγητού ή υγρών πίσω στο λαιμό σας, . Με την πάροδο του χρόνου, η ΓΟΠΝ μπορεί επίσης να προκαλέσει πονόλαιμο, χρόνιο βήχα ή μια αίσθηση ότι υπάρχει ένα εξόγκωμα στο λαιμό σας .

Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες παλινδρόμησης το βράδυ τρώγοντας νωρίτερα. Προσπαθήστε να τρώτε το τελευταίο σας γεύμα τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν πάτε για ύπνο. Το να στηρίζετε το κεφάλι σας με ένα μαξιλάρι, η αποφυγή τροφών όπως τα πικάντικα και η λήψη ενός αντιόξινου χωρίς συνταγή μπορεί επίσης να

Έχετε αέρια ή είστε φουσκωμένοι

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα, όπως η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών από ό,τι έχετε συνηθίσει και η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών ή ακόμη και υπερβολικού νερού. Αλλά ανεξάρτητα από τον ένοχο, το να ξαπλώνετε ανάσκελα μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Εάν τα αέρια τείνουν να χειροτερεύουν όταν ξαπλώνετε, δοκιμάστε να αλλάξετε θέση. Το να ξαπλώνετε μπρούμυτα να σας βοηθήσει. Η ιδέα είναι ότι το να ασκήσετε περισσότερη πίεση στην κοιλιά σας μπορεί να σας ανακουφίσει, καθιστώντας ευκολότερη την αποβολή των αερίων. Το να φέρετε τα γόνατά σας μέχρι το στήθος σας μπορεί επίσης να σας ανακουφίσει.

Θα μπορούσατε να έχετε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή μια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD)
Εάν έχετε μια πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος που σας κάνει πιο επιρρεπείς σε αέρια, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή μια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) όπως η νόσος του Crohn ή η ελκώδης κολίτιδα, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται από την κατάκλιση.

Άλλα κοινά συμπτώματα του IBS περιλαμβάνουν κοιλιακές κράμπες, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Τα συμπτώματα του IBD μπορεί να είναι πιο σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος και κράμπες, μειωμένη όρεξη, κόπωση, αιματηρά κόπρανα ή ακούσια απώλεια βάρους. Αυτά μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή, όχι μόνο όταν είστε ξαπλωμένοι.

Ίσως μπορέσετε να απαλλαγείτε από τα αέρια πιο γρήγορα ξαπλώνοντας στο στομάχι σας. Η γιόγκα έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των αερίων που σχετίζονται με το IBS, σύμφωνα με μια μελέτη του Δεκεμβρίου 2016 στην Κλινική Γαστρεντερολογία & Ηπατολογία ‌. Πόζες όπως η παιδική στάση είναι εύκολο να γίνουν όταν είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι.

Τούτου λεχθέντος, θα πρέπει να δείτε τον γαστρεντερολόγο σας εάν πιστεύετε ότι τα αέρια προκαλούνται από IBS ή IBD. Οι φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου συνήθως πρέπει να ελέγχονται με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ορισμένες διατροφικές τροποποιήσεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων του IBS.

Τραβήξατε έναν μυ του στομάχου

Εάν πονάει το στομάχι σας αλλά δεν είστε άρρωστοι, μπορεί να έχετε μυϊκό πρόβλημα. Μπορεί να τεντώσατε ή να τραβήξατε έναν μυ στο κοιλιακό σας τοίχωμα από ατύχημα ή πτώση, ξαφνική συστροφή, ανύψωση ενός αντικειμένου ή ακόμα και από υπερβολικό βήχα ή φτάρνισμα.
Ο πόνος συχνά χειροτερεύει όταν βήχετε ή συμμετέχετε σε έντονη δραστηριότητα. Μερικές φορές είναι επίσης πιο αισθητό όταν βρίσκεστε σε συγκεκριμένες στάσεις, όπως όταν ξαπλώνετε.

Ένας τραβηγμένος μυς του στομάχου συνήθως βελτιώνεται από μόνος του με την ανάπαυση. Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία και να απαλύνετε την ταλαιπωρία σας εφαρμόζοντας πάγο στην πληγείσα περιοχή ή παίρνοντας ένα παυσίπονο.

Μπορεί να έχετε παγκρεατίτιδα

Η παγκρεατίτιδα, ή ένα φλεγμονώδες πάγκρεας, εμφανίζεται συνήθως από υπερβολική χρήση αλκοόλ ή πέτρες στη χολή. Μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στο στομάχι που ακτινοβολεί προς την πλάτη ή το στήθος και μπορεί να αισθανθείτε χειρότερα όταν ξαπλώνετε.

Το πάγκρεας βρίσκεται λίγο πιο πίσω στην κοιλιά. Εάν είστε ξαπλωμένοι, ένα φλεγμονώδες πάγκρεας θα πιέσει τη σπονδυλική σας στήλη και θα προκαλέσει πόνο. Άλλα συμπτώματα παγκρεατίτιδας περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, πυρετό, πρήξιμο ή ευαισθησία στην άνω κοιλιακή χώρα και κίτρινο δέρμα ή μάτια.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε παγκρεατίτιδα. Η πάθηση συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και με μια ήπια διατροφή. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να πάρετε κάποια άμεση ανακούφιση από τον πόνο ένα κάθεστε σε όρθια στάση, γιατί αφαιρεί την πίεση από τη σπονδυλική σας στήλη.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Ο επίμονος κοιλιακός πόνος, ανεξάρτητα από τη θέση σας, είναι συνήθως σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης. Θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας εάν ο πόνος στο στομάχι σας δεν υποχωρεί μετά από μερικές

Πηγή: gazzetta.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top