Στην απουσία κάθε προοπτικής για επανέναρξη των συνομιλιών τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, οι δύο ηγέτες καθορίζουν τις δικές τους ατζέντες υπογραμμίζοντας τις επιδιώξεις της κάθε πλευράς. Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ κινούνται σε παράλληλες γραμμές, οι οποίες εκ των πραγμάτων, δεν φαίνεται να καταλήγουν πουθενά.
Με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Εσθονίας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε το όραμά του, που δεν είναι άλλο όπως τόνισε, από τον τερματισμό της κατοχής και η συνύπαρξη Ε/Κ και Τ/Κ ενώ ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε το αφήγημα, για δύο ξεχωριστά κράτη.
Το κυπριακό βρισκόταν στην ατζέντα των συνομιλιών του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Εσθονό ομόλογό του Άλαν Κάρις, στη Λευκωσία. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αφού επεσήμανε ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της ΕΕ, διαβεβαίωσε πως «το όραμα μου και μοναδικός σκοπός από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο τερματισμός της κατοχής, η επανένωση της Κύπρου, ώστε όλοι οι Κύπριοι να μπορούν να ατενίζουν ένα πιο λαμπρό, κοινό μέλλον μαζί.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τη σημασία της ίδιας της ΕΕ, με ένα πιο ενεργό ρόλο να συμβάλει σε αυτές τις προσπάθειες, λέγοντας πως Τα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων για όλους τους Κύπριους, για την ΕΕ, για την Τουρκία και για την ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Κάρις ανέφερε πως «αυτή η συνάντηση υπογραμμίζει το βάθος της συνεργασίας μας με την Κύπρο και την επιθυμία για περαιτέρω επέκταση των φιλικών μας σχέσεων».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Εσθονία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Κύπρο στην προετοιμασία της για ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κάρις είπε ότι «θέλω να είμαι σαφής για τη θέση μας στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου. Υποστηρίζουμε πλήρως την επανένωση στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Πρέπει όλοι να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να επιτευχθεί αυτό», σημείωσε.
Στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε το δικό του αφήγημα, λέγοντας ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την παραδοχή της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Ο κατοχικός ηγέτης ο οποίος μίλησε σε αντιπροσωπεία δημοσιογράφων της Άγκυρας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως από την ώρα που η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, «οι ισορροπίες είναι εναντίον μας». (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) Όπως είπε, «μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση, κρύβει πολλούς κινδύνους».
Πάντως, Ε/κ και Τ/κ κόμματα συμφωνούν ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας. Σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στη Λευκωσία στο πλαίσιο του διακοινοτικού διαλόγου στο Λήδρα Πάλας, συμφώνησαν ότι το παράθυρο ευκαιρίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη λύση του κυπριακού, πρέπει να αξιοποιηθεί, με εποικοδομητικό τρόπο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο
• Λουκάς Φουρλάς: Αποχαιρέτησε με συγκινητικά λόγια την Ρέα Παπαγεωργίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις