Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα δεχτεί ποτέ λύση δύο κρατών στην Κύπρο, τόνισε την Τρίτη η Πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β’ στο Κυπριακό πέρα από τη λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ότι το Κυπριακό δεν είναι μόνο κυπριακό πρόβλημα αλλά και ευρωπαϊκό και ότι η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη μέχρι η Κύπρος να επανενωθεί.
Η Πρόεδρος του ΕΚ επισκέφτηκε την Τρίτη τη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου έγινε δεκτή από την Πρόεδρο του Σώματος Αννίτα Δημητρίου, στο πλαίσιο της επίσημης διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο. Οι Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.
Η Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι η επίσκεψη της Ρομπέρτα Μέτσολα αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Κύπρο, όταν εντείνεται η μεγάλη πρόκληση που ακούει στο όνομα μετανάστευση, ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού ζητήματος, και σημείωσε ότι οι μεταναστευτικές ροές που βιώνει η Κύπρος είναι δυσανάλογες με το μέγεθός της.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Διαβεβαιώσεις ΠτΔ για το Αμάλθεια - «Δεν πρόκειται να σταματήσει ο ανθρωπιστικός διάδρομος»
Αναφέροντας ότι «καθημερινά φτάνουν στην Κύπρο σκάφη από τον Λίβανο με Σύρους μετανάστες», η κ. Δημητρίου είπε ότι τόνισε στην Πρόεδρο του ΕΚ «την επείγουσα ανάγκη η ΕΕ να επανεξετάσει το ειδικό καθεστώς που ισχύει για τους Σύρους πρόσφυγες και να συμβάλει άμεσα με απτές λύσεις στην άμβλυνση του προβλήματος».
«Η Κύπρος έχει ξεπεράσει τις δυνατότητές της εδώ και καιρό και δεν αντέχει άλλο αυτούς τους ρυθμούς μεταναστευτικών ροών, βρίσκεται σε δύσκολη θέση και αναζητά αλληλεγγύη και άμεση βοήθεια από τους εταίρους της», εξήγησε, σημειώνοντας ότι συζήτησαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση και προέτρεψε για ακριβείς και άμεσες αποφάσεις το συντομότερο δυνατό.
Η κ. Δημητρίου είπε επίσης ότι πρότεινε στην κ. Μέτσολα συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οξύ μεταναστευτικό πρόβλημα, προκειμένου να αναζητηθούν άμεσες λύσεις.
Μεταξύ άλλων θεμάτων που κυριάρχησαν στη συζήτηση τους, όπως πρόσθεσε η κ. Δημητρίου, ήταν και το Κυπριακό. «Ζητήσαμε για άλλη μια φορά από τη διεθνή κοινότητα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας να βοηθήσουν εποικοδομητικά, ώστε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», εξήγησε η Πρόεδρος της Βουλής υπογραμμίζοντας ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, καθώς φαίνεται να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας μέσα από τις προσπάθειες της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».
Από την πλευρά της η κ. Μέτσολα δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενη που επιστρέφει στην Κύπρο, θυμίζοντας ότι είχε επισκεφθεί τη Λευκωσία για τελευταία φορά τον Οκτώβριο του περασμένου έτους για τους εορτασμούς για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.
Σημειώνοντας ότι βρίσκεται στην Κύπρο στο πλαίσιο επίσκεψης σε κράτη μέλη για να συναντηθεί απευθείας με πολίτες της ΕΕ ενόψει των εκλογών του 2024, είπε ότι είναι εδώ για να μιλήσει με τους Κύπριους και να ακούσει τις προσδοκίες τους. «Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θεωρούνται μερικές φορές ως μακρινοί, γραφειοκρατικοί μηχανισμοί. Οι Ευρωβουλευτές και εγώ ως Πρόεδρος κάναμε ό,τι μπορούμε για να σπάσουμε τη λεγόμενη ‘φυσαλίδα’ των Βρυξελλών και να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση των δεσμών με τα εθνικά κοινοβούλια» σημείωσε, ευχαριστώντας την Πρόεδρο της Βουλής για τον ρόλο της σε αυτό το θέμα.
Η Πρόεδρος του ΕΚ ανέφερε ότι επισκέπτεται επίσης την Κύπρο για να στείλει ένα ιδιαίτερο μήνυμα, «πως η ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024 είναι κρίσιμη καθώς οι Κύπριοι θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ποιους θέλουν να τους εκπροσωπήσουν σε επίπεδο ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια».
Σημείωσε ακόμη ότι η συμμετοχή θα είναι κρίσιμη για την επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα 2 Απριλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής νέων ψηφοφόρων στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και εκφράζοντας την ελπίδα ότι η παρουσία της στην Κύπρο θα δώσει κίνητρο σε όσους ακόμα δεν έχουν εγγραφεί για να το κάνουν σήμερα.
Η Ρομπέρτα Μέτσολα εξέφρασε ευγνωμοσύνη στους κυπριακούς θεσμούς για τον ενεργό τους ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη σημασία της ψήφου, υποδεικνύοντας ότι κάθε ψήφος έχει σημασία και ότι τις επόμενες εβδομάδες όλοι οι θεσμοί θα πρέπει να πιέσουν για να αυξηθεί η συμμετοχή των Κυπρίων στις Ευρωεκλογές.
«Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ εδώ και 20 χρόνια, μια σημαντική 20ετία με μεταμορφωτική επίδραση στο νησί», είπε, και πρόσθεσε ότι ψηφίζοντας στις εκλογές της ΕΕ οι Κύπριοι θα επιβεβαιώσουν την πίστη τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και θα υπογραμμίσουν τον ρόλο της χώρας τους στις ευρω-μεσογειακές δομές.
Η κ. Μέτσολα είπε επίσης ότι συζήτησαν με την Αννίτα Δημητρίου το θέμα της επανένωσης της Κύπρου, τονίζοντας ότι θα το πει ξανά και όσες φορές χρειαστεί, πως «η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη μέχρι να (ξανά) καταστεί ενιαία η Κύπρος» και ότι ο λαός της Κύπρου δεν είναι μόνος στην επιθυμία του να δει το νησί του να επανενώνεται στη βάση ενός σχεδίου των ΗΕ.
«Η Ευρώπη είναι ένα έργο ελπίδας, ενότητας και εμπιστοσύνης και σας υποστηρίζουμε σε αυτό. Απαιτείται διάλογος, διπλωματία και διαπραγμάτευση για να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση που θα επανενώσει την Κύπρο και τον λαό της», τόνισε η Πρόεδρος του ΕΚ, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι το Κυπριακό δεν είναι μόνο κυπριακό πρόβλημα, αλλά και ευρωπαϊκό.
«Η εμπιστοσύνη πρέπει να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παραμείνει δίπλα σας για όσο χρειαστεί», υπογράμμισε.
Σχετικά με τη μετανάστευση, υπενθύμισε ότι το 2019 οι πολίτες έθεσαν τη μετανάστευση στην κορυφή των ανησυχιών τους ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει απαντήσεις στο όλο ζήτημα. Από νομοθετική σκοπιά, όπως πρόσθεσε, πλησιάζουν περισσότερο σε αυτό καθώς την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες το ΕΚ θα ψηφίσει ένα σύνολο νομοθετικών πράξεων που θέτουν στο επίκεντρο την αλληλεγγύη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων μεταξύ των κρατών μελών, ιδίως εκείνων που επηρεάζονται δυσανάλογα από τις μεταναστευτικές ροές και το άσυλο όσον αφορά τη διασφάλιση του εξορθολογισμού των κανόνων σε ολόκληρη την ΕΕ.
«Είναι ένα σύνολο νομοθετημάτων για τη μετανάστευση που εστιάζουν επίσης στο γεγονός ότι δεν μπορούν να είναι οι έμποροι και οι λαθρέμποροι που αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην ΕΕ», εξήγησε, υποδεικνύοντας ότι ήταν μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και εκφράζοντας την ελπίδα για μια επιτυχή ψηφοφορία στο ΕΚ.
Σε ερώτηση σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι για την ΕΕ οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και μια ενδεχόμενη λύση να είναι πλήρως συμβατές με το κοινοτικό κεκτημένο και πώς η ΕΕ και το ΕΚ μπορούν να συμβάλουν σε με τέτοια προοπτική, η Πρόεδρος του ΕΚ είπε ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία πρέπει να γίνονται σεβαστά και να τηρούνται.
«Το να μην εμπιστεύεσαι τη βία πρέπει να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός» είπε, εξηγώντας ότι η ΕΕ πάντα υποστήριζε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων και πως στο πλαίσιο αυτό είναι φυσικό η ΕΕ να υποστηρίζει την αποστολή της κ. Holguin να βρει κοινό έδαφος προκειμένου οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιτευχθεί μια μόνιμη διευθέτηση.
Σημείωσε επίσης ότι νωρίτερα την Τρίτη συναντήθηκε με νέους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι ζητούν πραγματικά τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (στις προσπάθειες λύσης).
«Εκλεγμένοι Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Κύπρο μιλούν για αυτό το θέμα εδώ και 20 χρόνια, μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού θα τονώσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι απολύτως σημαντικό, ειδικά στο υφιστάμενο γεωπολιτικό πλαίσιο, καθώς μπορεί να προωθήσει τη συνεργασία που με τη σειρά της μπορεί να θέσει τα θεμέλια για διαρκή ειρήνη και ευημερία για όλη την περιοχή.
Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος μπορεί να βασιστεί στο ΕΚ. «Είμαστε δίπλα στην Κύπρο, δεν υπάρχει σχέδιο Β’ πέρα από τον στόχο των προσπαθειών για λύση. Το ΕΚ δεν θα δεχτεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο και επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι η Κύπρος εντάχθηκε ως ενιαία στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004» είπε.
Ερωτηθείσα εάν την ανησυχεί η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη και πώς αντιμετωπίζει η ΕΕ αυτό το φαινόμενο, η κ. Μέτσολα υπενθύμισε ότι ένας από τους λόγους που επισκέπτεται την Κύπρο και τα κράτη μέλη είναι για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής μισαλλόδοξης προπαγάνδας.
«Απαντάμε με την εναλλακτική μας που είναι φιλοευρωπαϊκή και που βασίζεται στην ελπίδα και όχι στην καταστροφή, που επιδιώκει να λειτουργήσει με πολιτικούς όρους για να προσφέρει απαντήσεις στους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου» είπε.
Η Πρόεδρος του ΕΚ εξήγησε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα ληφθούν αποφάσεις από το ΕΚ, για σημαντικά θέματα όπως τα θέματα ψηφιακής υφής, τα κοινωνικά ζητήματα, η μετανάστευση, υποδεικνύοντας ότι μόνο μια εποικοδομητική φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία μπορεί να δώσει απαντήσεις στα θέματα αυτά.
«Είναι η μόνη απάντηση στις ανησυχίες των πολιτών, αυτό σημαίνει ότι διεξάγουμε μια εκστρατεία που βασίζεται σε γεγονότα, που αντιμετωπίζει το εξτρεμιστικό αφήγημα και που επιδιώκει να περάσει από τη ‘φυσαλίδα’ των Βρυξελλών και του Στρασβούργου σε τοπικές κωμοπόλεις, χωριά και πόλεις», πρόσθεσε.
Σημείωσε επίσης ότι σε χώρες όπως η Κύπρος όπου θα γίνουν τοπικές εκλογές, αυτό θα έχει επίσης σημασία όχι μόνο για την αύξηση της προσέλευσης αλλά και για τη διασφάλιση ότι θα υπάρξει μια εκστρατεία βασισμένη σε μια σωστή συζήτηση, μια συζήτηση με επιδίωξή τη συμπερίληψη και όχι τον αποκλεισμό, όπως είπε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις