ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρήζει βελτίωσης το νέο σύστημα εκπαιδευτικών διορισμών - «Τα αποτελέσματα πάνω κάτω ήταν τα ίδια»

Χρήζει βελτίωσης το νέο σύστημα εκπαιδευτικών διορισμών - «Τα αποτελέσματα πάνω κάτω ήταν τα ίδια»

Το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση (ΝΣΔΕ) είναι μια πολύ σημαντικότατη μεταρρύθμιση που έγινε τα τελευταία χρόνια στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα και πρέπει και να το διατηρήσουμε αλλά και να το βελτιώσουμε, είπε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων, Δημήτρης Χανδριώτης.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει καθιερώσει πριν τη λήψη  σημαντικών αποφάσεων, προτίθεται να καλέσει σε διάλογο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βελτίωση του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση.

Σε ανακοίνωση του αρχές Μαρτίου, το ΥΠΑΝ ανέφερε ότι η εισαγωγή του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση, με την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2015, αποτελεί, κατά γενική ομολογία, μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Προσθέτει, παράλληλα, ότι το ΝΣΔΕ στοχεύει στην επιλογή των καταλληλότερων εκπαιδευτικών για ένταξη στη δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία στη βάση ποιοτικών και αξιοκρατικών κριτηρίων, ενώ η επιλογή των εκπαιδευτικών βασίζεται, κατά κύριο λόγο, στον βαθμό που οι υποψήφιοι θα πετύχουν σε γραπτές εξετάσεις, όπως επίσης και σε μικρότερο βαθμό σε άλλα μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια, όπως τα ακαδημαϊκά προσόντα, η προϋπηρεσία κ.λπ.

Με βάση την προαναφερθείσα νομοθεσία, οι γραπτές εξετάσεις διεξάγονται κάθε δύο χρόνια. Τον Νοέμβριο του 2023 διεξήχθη η τέταρτη σειρά γραπτών εξετάσεων για το ΝΣΔΕ από την ψήφιση της νομοθεσίας το 2015.

Ερωτηθείς για το θέμα των γραπτών εξετάσεων του 2023 για εγγραφή και κατάταξη στους Πίνακες Διορισίμων και για τις αντιδράσεις που έφεραν τα αποτελέσματα από πλευράς εκπαιδευτικών, ο κ. Χανδριώτης, είπε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Νοεμβρίου του 2023 που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα με τις τρεις προηγούμενες σειρές εξετάσεων, δηλαδή του 2017, του 2019 και του 2021, με το συνολικό ποσοστό επιτυχίας των εκπαιδευτικών κατά τις τέσσερις αυτές σειρές να κυμαίνεται από 37% μέχρι 42%.

«Τα αποτελέσματα πάνω κάτω ήταν τα ίδια με τις προηγούμενες σειρές εξετάσεων. Ο απόλυτος αριθμός των εκπαιδευτικών που έχουν πετύχει κατά τις εξετάσεις του 2023 είναι αισθητά αυξημένος, ήταν πέραν του 20%, αφού αυξημένη ήταν και η συνολική συμμετοχή (ήταν γύρω στις 2.280), γεγονός που αποδεικνύει την επιτυχία του», πρόσθεσε.

Ο κ. Χανδριώτης είπε, παράλληλα, ότι οι εξετάσεις διορισίμων και το Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση, «που είναι μια πολύ σημαντικότατη μεταρρύθμιση που έγινε τα τελευταία χρόνια στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και μέσω αυτών των εξετάσεων μπορεί και διορίζονται εκπαιδευτικοί, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να διοριστούν με το άλλο σύστημα, με τον Πίνακα Διοριστέων».

Άρα, συνέχισε, είναι ένα σύστημα, το οποίο πρέπει και να το διατηρήσουμε αλλά και να το βελτιώσουμε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα, και φάνηκαν όχι τόσο στα συνολικά αποτελέσματα, αλλά στα επιμέρους αποτελέσματα για κάποιες ειδικότητες εκπαιδευτικών, όπως για παράδειγμα την ειδικότητα των δασκάλων, την ειδικότητα των φιλολογικών μαθημάτων και την ειδικότητα των μαθηματικών».

«Οπότε με βάση τα αποτελέσματα θα πρέπει τώρα στη συνέχεια, και θα έλεγα ότι είναι προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας, να γίνουν κάποιες βελτιώσεις, στη βάση κάποιων στοχευμένων ενεργειών και παρεμβάσεων, και το ΥΠΑΝ στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει καθιερώσει πριν από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων προτίθεται να καλέσει σε διάλογο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με το θέμα αυτό στο επόμενο διάστημα», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χανδριώτης είπε ότι η ιδιαιτερότητα των εξετάσεων διορισίμων είναι ότι η χρονική ισχύς των αποτελεσμάτων για τους επιτυχόντες υποψηφίους είναι τα 10 έτη.

Ανέφερε, επίσης, ότι κάθε δύο έτη που είναι η άλλη σειρά εξετάσεων δικαιούνται κάποιοι να επιδιώξουν βελτίωση της βαθμολογίας τους, της μοριοδότησης που έχουν λάβει λόγω της βαθμολογίας τους. Και θα μπουν όλοι μαζί οι επιτυχόντες αυτοί που βελτίωσαν τη βαθμολογία τους και αυτοί που παρακάθισαν για πρώτη φορά και πέτυχαν στον ίδιο κατάλογο διορισίμων, επεσήμανε, αναφέροντας ότι η Υπηρεσία Εξετάσεων προέβη σε τροποποίηση των Κανονισμών των εξετάσεων.

Καταλήγοντας, ο κ. Χανδριώτης είπε ότι το σύστημα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, κάποια θέματα χρήζουν βελτίωσης και για αυτό το ΥΠΑΝ θα μπει σε διάλογο.

Στην ανακοίνωση του, στις αρχές Μαρτίου, το ΥΠΑΝ είχε αναφέρει ότι «μελετώντας τα αποτελέσματα και των τεσσάρων σειρών εξετάσεων που διεξήχθησαν μέχρι τώρα για το ΝΣΔΕ,  κρίνει ότι επιβάλλονται βελτιώσεις, οι οποίες θα γίνουν στη βάση στοχευμένων ενεργειών και παρεμβάσεων».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top