ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελίες στη Βουλή για ακατάλληλες από το 2000 προσφυγικές πολυκατοικίες

Καταγγελίες στη Βουλή για ακατάλληλες από το 2000 προσφυγικές πολυκατοικίες

Προσφυγικές πολυκατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες από το 2000 εξακολουθούν να κατοικούνται 24 χρόνια μετά, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή Προσφύγων στη Βουλή.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι το 2000 λήφθηκε απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου για αναδόμηση συνοικισμών των οποίων οι πολυκατοικίες είχαν κριθεί τότε είτε ακατάλληλες ή ότι ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση που «σύμφερε να χτίσουμε καινούριες παρά να προσπαθήσουμε να τις επιδιορθώσουμε».

Σημείωσει ότι το 2000 οι κάτοικοι διέμεναν σε αυτές ήδη περίπου 22-23 χρόνια και έκτοτε περιμένουν 24 χρόνια και ακόμα αυτές δεν έχουν αναδομηθεί.

"Ρωτήσαμε ευθαρσώς σήμερα: 'Εγγυάστε την ασφάλεια αυτών των πολυκατοικιών δεδομένου όπως μας είπαν ότι οι τελευταίες μελέτες στατικής επάρκειας έγιναν πριν το 2000'; Απάντηση δυστυχώς δεν έχουμε πάρει", είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτές οι πολυκατοικίες εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα το οποίο προϋπήρξε πολύ πριν από το ΚΤίΖΩ και εδώ και 24 χρόνια δεν έχει υλοποιηθεί.

Είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε να δοθούν γραπτώς απαντήσεις και για την ασφάλεια των πολυκατοικιών και για το τι θα γίνει με τους τίτλους ιδιοκτησίας, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για το πότε θα υλοποιηθούν αυτά τα έργα αναδόμησης.

Σημείωσε ότι την Τρίτη θα παρευρεθεί στην Επιτροπή ο Υπουργός Εσωτερικών για το πρόγραμμα ΚΤίΖΩ και το θέμα θα συζητηθεί και εκεί.

Εντός της Επιτροπής συζητήθηκε το ζήτημα του συνοικισμού Στροβόλου ΙΙ, ωστόσο ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι το θέμα αφορά συνολικά 9 συνοικισμούς σε όλη την Κύπρο.

Ερωτηθείς γιατί δεν εντάχθηκαν στο ΚΤίΖΩ αυτές οι πολυκατοικίες, είπε ότι το ΚΤίΖΩ ήταν εξειδικευμένο πρόγραμμα για πολυκατοικίες τις οποίες έλεγξαν το 2020. "Αυτές δεν τις έλεγξαν το 2020 γιατί έπρεπε να αναδομηθούν από το 2000", είπε.

Απαντώντας για τους λόγους καθυστέρησης που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, είπε ότι επικαλέστηκαν παγοποίηση του προγράμματος το 2013, ότι έπεσαν οι προσφορές για κάποιες πολυκατοικίες, ότι σημειώθηκαν καθυστερήσεις από ΣΥΛ και ΑΗΚ. «Όλα αυτά τα αντιλαμβάνομαι. Εδώ όμως μιλάμε για τις ζωές και την ασφάλεια εκατοντάδων ανθρώπων», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top