Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας βρίσκεται το μεταναστευτικό, με αφορμή τις αυξημένες ροές από τον Λίβανο προς την Κύπρο το τελευταίο διάστημα και την ψήφιση της νέας μεταναστευτικής πολιτικής, στις Βρυξέλλες.
Αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημείωσε πως Κυπριακή Δημοκρατία θα ήθελε σαφώς περισσότερα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις μετεγκαταστάσεις, αυτή τη στιγμή είναι εθελούσιες. Εμείς, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, θα θέλαμε να είναι υποχρεωτικές.
Ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της μεταρρύθμισης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση και το άσυλο. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι <αυτά είχαμε διεκδικήσει δυναμικά, μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο πρωτοστάτησε και υπερψήφισε τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση>. Επικρίνει τη στάση της ευρωπαϊκής αριστεράς και των ακραίων ευρωσκεπτικιστών, όπως αναφέρει, οι οποίοι έδειξαν για άλλη μια φορά το μηδενιστικό τους πρόσωπο σε ακόμη ένα βήμα προόδου και με τη στάση τους ουσιαστικά επιλέγουν να παραμείνει ως έχει η σημερινή χαοτική κατάσταση από την οποία περισσότερο πλήττεται η Κύπρος.
Το ΑΚΕΛ το οποίο τάχθηκε εναντίον του συμφώνου, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το σύμφωνο διατηρεί τη βασική αρχή του συστήματος του Δουβλίνου, που ορίζει ως υπεύθυνο κράτος-μέλος για κάθε αιτητή το πρώτο κράτος άφιξής του στην ΕΕ, διαιωνίζοντας έτσι τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης γραμμής όπως είναι η Κύπρος.
Το ΕΛΑΜ κατέθεσε δύο νέες προτάσεις για το μεταναστευτικό. Η μία αφορά την περαιτέρω μείωση του χρόνου που δικαιούται να υποβάλει κάποιος έφεση για απόρριψη της αίτησης ασύλου του και η άλλη επιχειρεί να δοθεί το δικαίωμα στην κυβέρνηση να αναστέλλει την αποδοχή αιτήσεων πολιτικού ασύλου σε έκτακτες περιπτώσεις.
Η ΕΔΕΚ με αφορμή τον τραγικό θάνατο του παρανόμως διαμένοντα στην Κύπρο μετανάστη, επαναλαμβάνει ότι για να αποτραπούν ξανά τέτοια γεγονότα απώλειας ανθρώπινων ζωών και για να συνδράμει και η κοινωνία στην αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης, επιβάλλεται μεταξύ άλλων η πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, με εντατικοποίηση των ελέγχων και επιβολή αυστηρών ποινών στους εργοδότες που παρανομούν.
Η ΔΗΠΑ αναφέρει πως η υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του πακέτου νομοθετημάτων για τη μετανάστευση και το άσυλο αποτελεί σημαντική εξέλιξη, που καθιερώνει ένα κοινό πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού και εναρμονίζει τις δράσεις όλων των Κρατών-Μελών της ΕΕ
Το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών κρίνει πως το σύμφωνο που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως κατώτερο των περιστάσεων και σημειώνει ότι η ΕΕ οφείλει να αντιμετωπίσει με θαρραλέα βήματα τους λόγους που προκαλούν την προσφυγιά και τη μετανάστευση και να σταματήσει να καταφεύγει σε ημίμετρα τα οποία ευνοούν μόνο του διακινητές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις