ΥΓΕΙΑ

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Δύο είναι τα μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Δίνουν «χρώμα» και γεύση σε κάθε φαγητό, αλλά οι ιδιότητες τους δεν τελειώνουν εκεί. Αρκετά μπαχαρικά, μπορούν να συμβάλλουν με θεαματικό τρόπο στην υγεία του οργανισμού μας, ακόμα κι όταν καταναλώνονται σε μικρές δόσεις. Ευτυχώς, η φύση μας προσφέρει πληθώρα αντιφλεγμονωδών μπαχαρικών, καθένα από τα οποία περιέχει βιοδραστικές ενώσεις που έχουν ερευνηθεί για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους – και ναι, η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή των ατόμων άνω των 40 ετών (κι όχι μόνο) μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη.

Εκτός από ότι βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αποσυμφορίζουν το σώμα από το άγχος, μερικά μπαχαρικά είναι ο απόλυτος σύμμαχος σου, εάν θέλεις να διατηρήσεις ένα υγιές σώμα και μυαλό. Δύο, όμως, είναι τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται χρόνια στην παραδοσιακή ιατρική ως μέσο θεραπείας σε πολλές καταστάσεις, και σίγουρα δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ, γνωστό για την ιδιαίτερη γεύση και τις αρωματικές του ιδιότητες, διαθέτει επίσης μια αξιοσημείωτη σειρά από οφέλη για την υγεία, ιδιαίτερα για άτομα άνω των 40 ετών, που επιδιώκουν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και να προάγουν τη συνολική τους ευεξία. Τα οφέλη του τζίντζερ οφείλονται στις τζιντζερόλες, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού, καθώς και τον περιορισμό της φλεγμονής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το τζίντζερ αυξάνει τη θερμογένεση του σώματός μας, η οποία προκαλεί υψηλότερο ρυθμό καύσης θερμίδων. Εκτός από το ότι βελτιώνει τον μεταβολισμό, σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα.

Κουρκουμάς

Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά οφείλονται στη δραστική ένωση κουρκουμίνη, η οποία έχει μελετηθεί εκτενώς για την ικανότητά της να ρυθμίζει τις φλεγμονώδεις οδούς στο σώμα. Τα μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς έχουν θερμογόνο δράση στο σώμα, κάτι που βοηθά στην παραγωγή θερμότητας και στην καύση περισσότερων θερμίδων. Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν πως η αντιοξειδωτική ιδιότητα του κουρκουμά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, του σακχάρου στο αίμα, των επιπέδων χοληστερόλης και άλλων μεταβολικών καταστάσεων. Κι ακριβώς όπως και το τζίντζερ, παρουσιάζει εξαιρετικά οφέλη και για τον εγκέφαλό μας, καθώς η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου μειώνοντας το στρες και το άγχος, είτε χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα είτε καταναλώνεται ως συμπλήρωμα.

Πηγή: gazzetta.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top