LIKE ONLINE

Ένα απομονωμένο νησί με μόλις δύο κελιά: Αυτή είναι η μικρότερη φυλακή στον κόσμο

Ένα απομονωμένο νησί με μόλις δύο κελιά: Αυτή είναι η μικρότερη φυλακή στον κόσμο

Το Σαρκ είναι ένα μικρό νησί που δεν ανήκει σε κανένα κράτος. Στην πραγματικότητα, ήταν το μικρότερο φεουδαρχικό κράτος στην Ευρώπη μέχρι το 2006, όταν εισήχθη επίσημα η δημοκρατία.

Ανάμεσα στο Γκέρνσεϊ και το Τζέρσεϊ, το μικροσκοπικό αυτό νησί είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα νησιά που αποτελούν τα Νησιά της Μάγχης. Το Σαρκ είναι το δεύτερο μικρότερο από τα νησιά της Μάγχης- έχει μήκος λιγότερο από 4 χιλιόμετρα και πλάτος μόλις 2.4 χιλιόμετρα. Σε μια απογραφή του 2022, 562 άνθρωποι ζούσαν στο Σαρκ - ένας αριθμός που εξακολουθεί να πιστεύεται ότι είναι περίπου ακριβής.

Εκτός από την ενδιαφέρουσα ιστορία του, υπάρχουν και κάποιες ιδιαιτερότητες στο νησί αυτό. Στο Σαρκ δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και δεν υπάρχουν φώτα στο δρόμο. Αυτό σημαίνει ότι οι μόνοι τρόποι για να μετακινηθεί κανείς είναι με τα πόδια, με ένα τρακτέρ, με ένα άλογο, με ένα κάρο ή ένα ποδήλατο. Και η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητά του είναι σίγουρα η φυλακή. Ναι, το Σαρκ φιλοξενεί τη μικρότερη φυλακή που χρησιμοποιείται ακόμη στον κόσμο. Η φυλακή χτίστηκε αρχικά το 1588 και αργότερα μεταφέρθηκε σε ένα κτίριο του 18ου αιώνα σε στυλ μεζονέτας, το οποίο αρχικά χτίστηκε ως σχολείο θηλέων το 1856.

Η μικροσκοπική φυλακή αποτελείται από δύο μόνο κελιά χωρίς παράθυρα, διαστάσεων έξι επί έξι και έξι επί οκτώ μέτρα, και έναν διάδρομο πλάτους τριών μέτρων που περνάει μπροστά τους. Οι "ανέσεις" των κελιών περιλαμβάνουν κρεβάτια με ξύλινες σχάρες και λεπτά στρώματα. Η φυλακή μπορεί να κρατήσει κρατούμενους το πολύ για δύο ημέρες. Εάν το έγκλημα είναι πιο σοβαρό ή η τιμωρία πρέπει να διαρκέσει περισσότερο χρόνο, ο παραβάτης μεταφέρεται στο γειτονικό νησί της Μάγχης, το Γκέρνσεϊ.

Ένας από τους πρώτους κρατούμενους της φυλακής ήταν μια νεαρή κοπέλα που κατηγορήθηκε ότι έκλεψε το μαντήλι της ερωμένης της. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί, η κοπέλα φοβόταν τόσο πολύ το σκοτεινό κελί που δύο κυρίες της περιοχής αποφάσισαν να καθίσουν μαζί της, πλέκοντας και συζητώντας μέχρι να τελειώσει η ποινή της. Της επέτρεψαν επίσης να κρατήσει την πόρτα του κελιού της ανοιχτή λόγω του φόβου της για το σκοτάδι. Σήμερα, ωστόσο, η φυλακή διοικείται από δύο αστυνομικούς.

Το τελευταίο σοβαρό έγκλημα συνέβη το μακρινό 1990, όταν ένας άνεργος Γάλλος πυρηνικός φυσικός ονόματι André Gardes προσπάθησε να εισβάλει στο νησί οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο όπλο. Ισχυρίστηκε ότι ήταν ο νόμιμος Seigneur (ή Λόρδος) του Σαρκ καθώς περνούσε με βάρκα στο νησί, τοποθετώντας δύο αφίσες που εξηγούσαν την «ευγενή» του πρόθεση. Ο André δέχτηκε μια γροθιά στη μύτη από τον αστυνόμο, συνελήφθη και χρειάστηκε να περάσει δύο μέρες μαραζώνοντας στη φυλακή του Σαρκ πριν τον διώξουν με συνοπτικές διαδικασίες από το νησί.

Μετά την εισβολή του Gardes, υπήρξαν αρκετοί άλλοι κρατούμενοι της φυλακής, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς ήταν είτε μεθυσμένοι τουρίστες είτε μεθυσμένοι κάτοικοι που διατάχθηκαν από τον αστυνόμο και τον βοηθό του να περάσουν τη νύχτα σε ένα από τα σκοτεινά κελιά μέχρι να ξεμεθύσουν το πρωί.

ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top