Τη συμφωνία όλων των κοινωνικών εταίρων επί της πρότασής του για το θέμα της συμμετοχής αλλοδαπών εργαζομένων στη στελέχωση της αγοράς εργασίας, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Εταίρων Γιάννης Παναγιώτου.
Η συμφωνία, που προνοεί τρία σημεία, ανοίγει τον δρόμο και για τη συζήτηση για τη διαμόρφωση ενός «συμφωνημένου περιεχομένου» σε ό,τι αφορά την επικαιροποίηση της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους και πλαισιωμένος από τους ηγέτες και υψηλόβαθμα στελέχη των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, ο κ. Παναγιώτου ευχαρίστησε τις ηγεσίες των κοινωνικών εταίρων «που επιδεικνύουν ξανά τη σοβαρότητα και την ωριμότητα που τις χαρακτηρίζει διαχρονικά, καταφέρνοντας να καταλήγουν σε κοινά αποδεκτές συμφωνίες για σύνθετα και δύσκολα ζητήματα».
«Ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία των μεγάλων εξωτερικών προκλήσεων, που επηρεάζουν την αγορά εργασίας της χώρας μας, η εσωτερική ομαλότητα που βασίζεται στη συνεργασία και την ενότητα αποτελεί μια αναγκαιότητα, στην οποία όλοι ανταποκρινόμαστε με υπευθυνότητα», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, το κείμενο του Μνημονίου Συναντίληψης για τη συνεργασία σχετικά με τη συμμετοχή αλλοδαπών εργαζομένων για τη στελέχωση της αγοράς εργασίας, που συμφωνήθηκε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων προνοεί ότι «οι κοινωνικοί εταίροι επιβεβαιώνουν την αμοιβαία προσήλωση στην εποικοδομητική συνεργασία για την κατάλληλη στελέχωση της αγοράς εργασίας μέσα από την ουσιαστική συμβουλευτική υποστήριξη προς την πολιτεία, για την ανάπτυξη της οικονομίας και για τη συνοχή της κοινωνίας».
Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε, έχει συμφωνηθεί η αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων μέσα από τη λειτουργία Συμβουλευτικής Τριμερούς Επιτροπής σε κεντρικό επίπεδο, η βελτίωση του πλαισίου των συνθηκών διαβίωσης των αλλοδαπών εργαζομένων μέσα από τη διαμόρφωση των κατάλληλων προτύπων και την παροχή των ανάλογων δυνατοτήτων, καθώς και η αξιοποίηση και επικαιροποίηση της υφιστάμενης Στρατηγικής Απασχόλησης Αλλοδαπού Εργατικού Δυναμικού για διαμόρφωση συμφωνημένου περιεχομένου.
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιώτου, για την έναρξη εφαρμογής των προνοιών της συμφωνίας, η επιτροπή θα συνέλθει αμέσως μετά από τις εορτές γιορτές του Πάσχα.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εργασίας επανέλαβε την «προσήλωση της Κυβέρνησης στον κοινωνικό διάλογο για την επιδίωξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη συνοχή της κοινωνίας μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Εξάλλου, ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας διευκρινίζει ότι η Επιτροπή θα ενημερώνεται και θα τοποθετείται συμβουλευτικά για τις ανάγκες στελέχωσης της αγοράς σύμφωνα με τα αιτήματα που υποβάλλονται για άδειες εργασίες αλλοδαπών εργαζομένων, για τις δυνατότητες του διαθέσιμου εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, και για επιχειρήσεις και οργανισμούς που αναφέρονται στην εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων εργασίας κατά την υποβολή των σχετικών αιτημάτων, καθώς και για την υποβολή και διερεύνηση καταγγελιών.
Σε σχέση με το πλαίσιο διαβίωσης, διευκρινίζεται στη βελτίωση του πλαισίου περιλαμβάνεται ο προσδιορισμός των αποδεκτών προτύπων και διευκολύνσεων στέγασης, ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων ελέγχου εφαρμογής της καταλληλότητας των υποδομών, ο ορισμός των επιπτώσεων για τις περιπτώσεις αποκλίσεων από τα καθορισμένα πρότυπα και η διαφοροποίηση του ποσοστού αποκοπής από τον καταβαλλόμενο μισθό για την παροχή στέγασης.
Τέλος, αναφέρεται ότι η επικαιροποίηση θα βασιστεί στην αξιοποίηση των συμπερασμάτων από την εφαρμογή της υφιστάμενης στρατηγικής και θα ολοκληρωθεί με χρονικό ορίζοντα την έγκαιρη προετοιμασία για την επόμενη περίοδο αιχμής, ενώ σε περίπτωση που η κατάληξη σε κοινά αποδεκτή συμφωνία δεν καταστεί εφικτή, θα κατατεθεί πρόταση από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις