ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ: Διάλογο με την επιχειρηματική κοινότητα θεσμοθετεί η Κυβέρνηση

ΠτΔ: Διάλογο με την επιχειρηματική κοινότητα θεσμοθετεί η Κυβέρνηση

Απευθείας διάλογο με την επιχειρηματική κοινότητα, με τη διοργάνωση συνάντησης στα τέλη Μαΐου στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία θα συμμετέχουν το Υπουργικό Συμβούλιο, η ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και ο Σύνδεσμος Τραπεζών, εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, από το βήμα της 63ης Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ, η οποία διεξήχθη το μεσημέρι της Τρίτης στη Λευκωσία.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο για εξέταση του πλάνου υλοποίησης των 88 δράσεων που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση στις αρχές του έτους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στους 3 πυλώνες που συγκροτούν την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης (δημοσιονομική υπευθυνότητα, σταθερός χρηματοπιστωτικός τομέας, μεταρρυθμίσεις), καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις (υψηλό κόστος ενέργειας, εξεύρεση κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού).

«Η παρουσία μου, λοιπόν, σήμερα εδώ, μαζί με σχεδόν σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, ανάμεσα σε άλλα, και πέραν της αναγνώρισης από πλευράς Πολιτείας του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζετε, αποδεικνύει, θεωρώ, με τον πλέον έμπρακτο τρόπο τη σημασία που αποδίδουμε στον συνεχή διάλογο με την επιχειρηματική κοινότητα, έτσι ώστε οι πολιτικές και οι δράσεις μας  να συμβαδίζουν, ώστε να επιλύουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιχειρηματική κοινότητα στη χώρα μας και η Πολιτεία, αλλά και να προωθούν τους κοινούς μας στόχους», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Κυβέρνησή μας, πρόσθεσε, «αναγνωρίζει πλήρως τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που διαδραματίζει η επιχειρηματική κοινότητα στην υλοποίηση του Οράματός μας, όπως περιγράφεται και στη Στρατηγική – Όραμα 2035 με στόχο ΄η Κύπρος να καταστεί ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει κάποιος, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται’’, αλλά και στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησής μας».  

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι επιδιώκει μια πραγματική και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μέσω αυτής της συνεργασίας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, να προαγάγουμε την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, και να επιτύχουμε τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη που θα ωφελήσει το σύνολο της κοινωνίας». Πρόσφατο παράδειγμα αυτής μας της επιδίωξης, σημείωσε, ήταν και η συμμετοχή του την περασμένη βδομάδα σε εκδήλωση στο Λονδίνο, με συνδιοργανωτή και την ΟΕΒ, με στόχο την προώθηση της Κύπρου και την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων στη χώρα. 

Από το βήμα της 63ης Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την απόφαση της Κυβέρνησης για θεσμοθέτηση του απευθείας διαλόγου με την επιχειρηματική κοινότητα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα υπάρξει συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο στα τέλη Μαΐου μαζί με την ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και τον Σύνδεσμο Τραπεζών, έτσι ώστε, όπως είπε, «αξιοποιώντας την εμπειρία και τεχνογνωσία όλων εσάς, των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, να προχωρούμε μαζί μπροστά, να σας παρουσιάσουμε τους σχεδιασμούς μας, το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι σε αυτή τη συνάντηση, πριν προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις να ακούσουμε τα σχόλιά σας, έτσι ώστε να κινηθούμε μαζί στη βάση της ίδιας στρατηγικής». 

«Παρόμοια πρακτική ξεκινήσαμε πέρσι με τους ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα», σημείωσε. «Επιδιώκουμε την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων, αλλά την ίδια στιγμή θεωρούμε ότι θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή και στους Κύπριους επιχειρηματίες», τόνισε.

«Η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, αλλά και το γενικότερο γεωπολιτικό περιβάλλον, δημιουργεί αβεβαιότητα και αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές και το εμπόριο», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, «η εξάρτηση της οικονομίας μας από εξωγενείς παράγοντες – και είναι για αυτό τον λόγο που πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία στους Κύπριους επιχειρηματίες - σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είμαστε νησί, οδηγεί σε αύξηση του κόστους των προϊόντων και της ενέργειας». Μέσα σε αυτό το απρόβλεπτο σκηνικό, υπογράμμισε, «καλούμαστε να υιοθετήσουμε δράσεις και να ακολουθήσουμε πολιτικές, οι οποίες να ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, διαφυλάσσοντας παράλληλα τον κοινωνικό ιστό της χώρας». 

«Χρειάζεται ξεκάθαρο πλάνο και σχεδιασμός και συνεχής εγρήγορση για αποφυγή αρνητικών εξελίξεων που βιώσαμε στο παρελθόν», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Στις αρχές του χρόνου παρουσιάσαμε τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης για το 2024, τις 88 δράσεις - τη Δευτέρα έχουμε Υπουργικό Συμβούλιο για να δούμε πού βρίσκεται η κάθε μια από αυτές - ενώ τα Υπουργεία και Υφυπουργεία έχουν καταρτίσει συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης με εμβληματικές δράσεις για την τρέχουσα χρονιά, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το ασταθές διεθνές περιβάλλον», πρόσθεσε.

Μέσα και σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, χρειάζεται η επίδειξη δημοσιονομικής υπευθυνότητας, ένας σταθερός χρηματοπιστωτικός τομέας και τολμηρές και συνεχείς μεταρρυθμίσεις. Αυτοί, όπως είπε, «είναι και οι τρεις πυλώνες στους οποίους στηρίζουμε την οικονομική μας πολιτική». 

«Η πορεία της κυπριακής οικονομίας, σε μεγάλο βαθμό λόγω και των δικών σας ενεργειών, παρά τις προκλήσεις, είναι θετική», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος αναμένεται να καταγράψει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη για το 2024.

«Οι θετικές επιδόσεις επιβεβαιώνονται και από τις διαδοχικές αναβαθμίσεις των Οίκων Αξιολόγησης, που μας κατατάσσουν πλέον όλοι σε επενδυτική βαθμίδα», είπε. «Οι αποφάσεις τους αντικατοπτρίζουν τη συνετή οικονομική πολιτική που ακολουθούμε και αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς», πρόσθεσε.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία σταθερού περιβάλλοντος, αλλά και για επίτευξη των κοινών μας στόχων, είναι και η ενίσχυση της αξιοπιστίας της Κύπρου», υπέδειξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. «Η πολιτική βούληση για επίδειξη μηδενικής ανοχής σε πρακτικές οι οποίες εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς, είναι σαφής και δεδομένη και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η ενίσχυση του ονόματος και της φήμης της χώρας μας είναι επιβεβλημένη και οφείλουμε να προχωρήσουμε, αφήνοντας πίσω μας οριστικά πλέον πρακτικές που εξέθεσαν το όνομα της χώρας μας στο παρελθόν». Είναι ο μοναδικός τρόπος, όπως είπε, «να απαλλαγούμε από κάθε σκιά που πλήττει την αξιοπιστία της Κύπρου και που αποτελεί, ανάμεσα σε άλλα, τροχοπέδη στην προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Υπό αυτό το πρίσμα, συνέχισε, «προχωρούμε και στη σύσταση της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων, καθώς και στη σύσταση της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής για τους παρόχους διοικητικών υπηρεσιών». Ακόμη, αναφέρθηκε και στην υπογραφή Μνημονίου με το FBI για ενίσχυση της Μονάδας Οικονομικού Εγκλήματος. Παράλληλα, όπως είπε, «προχωρούμε επίσης για πρώτη φορά, και εδώ σας θέλουμε μαζί μας, σε μια συντονισμένη προσπάθεια για rebranding της χώρας μας στο εξωτερικό».  

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε το ψηλό κόστος της ενέργειας και την εξεύρεση κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού ως τις σημαντικότερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις στην Κύπρο.

«Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, οι δράσεις μας έχουν, ως και οι σχετικές μας υποχρεώσεις, μακροπρόθεσμο στόχο την πράσινη μετάβαση», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

«Η προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, αποτελούν κεντρική στρατηγική επιδίωξή μας και για το 2024», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τον Ιανουάριο το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το φιλόδοξο Σχέδιο Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας σε κατοικίες για τα έτη 2024 και 2025, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας «Φωτοβολταϊκά για όλους», που υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους οικιακούς καταναλωτές.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, καταρτίζουμε Εθνική Στρατηγική για το υδρογόνο, ενώ μέσω ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων στηρίζουμε την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων. Ανέφερε ακόμη ότι για πρώτη φορά έχει προκηρυχθεί σχέδιο χορηγιών για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων. 

Την ίδια στιγμή, όπως είπε, η διαδικασία αίτησης, εξέτασης και αδειοδότησης έργων ΑΠΕ από το Υπουργείο Ενέργειας γίνεται πλέον ψηφιακά, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και το σχέδιο που αφορά την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ. 

«Παράλληλα, στον τομέα των συμβατικών καυσίμων, ως μεταβατική λύση, στοχεύουμε στην ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών με σκοπό την έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με γειτονικές χώρες», επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «η όποια πολιτική απόφαση θα κριθεί στη βάση συγκεκριμένων μελετών, που θα τεθούν ενώπιον της Κυβέρνησης για να λάβουμε αποφάσεις, οι οποίες θα είναι προς όφελος και της χώρας και της κοινωνίας».

Όσον αφορά την εξεύρεση του κατάλληλου εργατικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προχωρούμε με πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και διευκόλυνση των επιχειρήσεων, βγαίνουμε άμεσα σε εξωτερικό συνεργάτη που θα εξετάζει όλες τις διαδικασίες που ακολουθούμε για εξέταση των αιτήσεων ώστε να γίνουν πιο γρήγορες οι διαδικασίες μας». Επιπλέον ανέφερε ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει την αναθεώρηση της στρατηγικής για την απασχόληση αλλοδαπών, με σκοπό την εστίαση στις πραγματικές ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας και της αγοράς εργασίας», προσθέτοντας ότι «προωθούμε την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών, προκειμένου να διασφαλίσουμε -αν προκύπτει ανάγκη- την πρόσβαση σε εξειδικευμένο προσωπικό, με τις πρώτες προτεραιότητες να απευθύνονται στην Αίγυπτο και την Ινδία, ενώ μια πρώτη συζήτηση έχω κάνει και με την Κυβέρνηση του Λιβάνου».

«Στον τομέα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και στο πλαίσιο επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας, έχουμε εξαγγείλει από τον Δεκέμβριο του 2023 Σχέδια Κατάρτισης Εργαζομένων σε Ξενοδοχειακές Μονάδες που βρίσκονται σε ολική ή μερική αναστολή εργασιών, καθώς στοχεύουμε στη βελτίωση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των εργαζομένων και κατ’ επέκταση στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι έχει διαμορφωθεί πρόταση για πολυετές πρόγραμμα κατάρτισης για την αξιοποίηση του προσωπικού κατά τη χειμερινή περίοδο, το οποίο θα τεθεί ενώπιον των κοινωνικών εταίρων και θα κατατεθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, ο Πρόεδρος είπε ότι το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της Μπλε Κάρτας έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και η ψήφισή του θα βοηθήσει στην προσέλκυση και διατήρηση εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης σε τομείς που αντιμετωπίζουν έλλειψη δεξιοτήτων.

Επιπρόσθετα, είπε ότι στις αρχές Απριλίου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νέο σχέδιο χορηγιών που αφορά την οικονομική ενίσχυση εταιρειών, που επιλέγουν να μεταβούν από το γραμμικό στο κυκλικό μοντέλο λειτουργίας.

«Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, οφείλουμε όλοι να επικεντρωθούμε ακόμη περισσότερο σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία και δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για μια νέα στρατηγική «που θα περιλαμβάνει δράσεις και δείκτες απόδοσης, επιτρέποντάς μας με αυτόν τον τρόπο να παρακολουθούμε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών και αποφάσεών μας και να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές εκεί και όπου χρειάζεται».

Καταληκτικά, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Κυβέρνηση, όπως έπραξε και τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής της, έχει την πολιτική βούληση να εργαστεί μεθοδικά και αποτελεσματικά, έτσι ώστε μαζί με τους εταίρους μας, όλους εσάς δηλαδή, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες».

Πρόεδρος ΟΕΒ: «Ολιστική επανεξέταση του συνταξιοδοτικού συστήματος»

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Αντώνης Αντωνίου, αναφέρθηκε στις προκλήσεις στις οποίες η Κύπρος πρέπει να εστιάσει την προσοχή της, τονίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι κάποιες φορολογίες πρέπει να επανεξεταστούν, όπως η φορολόγηση της εργασίας, η επιβολή φόρου σε λογιζόμενη διανομή μερισμάτων και η φορολογία άμυνας ύψους 17% επί των μερισμάτων. Σε ό,τι αφορά την πράσινη φορολογία, ο κ. Αντωνίου είπε ότι δεν θα πρέπει να εισαχθεί πριν από την εισαγωγή αντισταθμιστικών μέτρων.

Σημείωσε περαιτέρω ότι η Κύπρος χρειάζεται ενίσχυση των υποδομών της με κίνητρα για επέκταση των υφιστάμενων αλλόγλωσσων σχολείων, διεύρυνση του δικτύου δημόσιων μεταφορών, διαμόρφωση συνθηκών απόκτησης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης σε προσιτό κόστος, καθώς και δημιουργία σε κρατική γη διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου ή πάρκου στα πρότυπα του Ντουμπάι.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ έκανε λόγο για «ολιστική επανεξέταση του συνταξιοδοτικού συστήματος με στόχο την εξασφάλιση της επάρκειας των συντάξεων αλλά και της βιωσιμότητας του ταμείου που τις χρηματοδοτεί, λαμβάνοντας υπόψη τις δημογραφικές αλλαγές, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την όλο και πιο αργή ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας». «Αν κριθεί πρέπον, οφείλουμε να μελετήσουμε το ενδεχόμενο σταδιακής αύξησης της συντάξιμης ηλικίας», τόνισε.

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι επιβάλλεται προσανατολισμός της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες για την ετοιμασία των στελεχών που έχει ανάγκη η αγορά εργασίας. «Η Κύπρος χρειάζεται σημαντική βελτίωση της αεροσυνδεσιμότητάς της, μέσα από την παροχή κινήτρων σε αεροπορικές εταιρείες για διεύρυνση της σύνδεσής μας με τον υπόλοιπο κόσμο», υπέδειξε.

Σε ό,τι αφορά τον στόχο της εξασφάλισης της έδρας ενός Οργανισμού, ιδρύματος ή φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «είκοσι χρόνια μετά την ένταξή μας στην Ένωση η πραγμάτωση του στόχου αυτού είναι ώριμη».

Ακόμη, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ εισηγήθηκε, για κάθε παιδί μέχρι την ενηλικίωσή του, ο κάθε γονιός να δικαιούται €5000 αύξηση στο ετήσιο μη φορολογητέο του εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά την εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού και την αύξηση από 50 σε 66,7% του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ, ο Αντώνης Αντωνίου επεσήμανε ότι «και στα δύο αυτά ζητήματα επιβάλλεται ορθολογική προσέγγιση στα επόμενα βήματα».

Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση να μην υπάρξει επιστροφή στην ασύμμετρη αύξηση του κρατικού μισθολογίου, υποδεικνύοντας ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει πειθαρχημένη και αναπτυξιακά προσανατολισμένη.

«Τη Συμφωνία που συνομολόγησε το 1999 η ΟΕΒ με την ΣΕΚ, την ΠΕΟ και την ΠΑΣΥΔΥ για τη Διαδικασία Επίλυσης Εργατικών Διαφορών σε Ουσιώδεις Υπηρεσίες, (σσ: η συντεταγμένη Πολιτεία) να την κάνει Νόμο. Ως έχει, χωρίς να αλλάξει ούτε ιώτα», κατέληξε.

Πρόεδρος ΚΕΒΕ: Συστράτευση για ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Σταύρος Σταύρου, κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς σε συστράτευση στον κοινό σκοπό της ενίσχυσης της κυπριακής οικονομίας και της στήριξης των επιχειρήσεων. 

Αυτό θα γίνει, όπως είπε, «αν όλοι εργαστούμε σκληρά για τη διατήρηση της δημοσιονομικής ευρωστίας της οικονομίας, την άμεση προώθηση και εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, τη δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά του πληθωρισμού και κυρίως της σοβαρής έλλειψης εργατικού δυναμικού και του ενεργειακού κόστους, την ενδυνάμωση των επιχειρήσεών μας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους, την ομαλή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, την περαιτέρω προώθηση των εξαγωγών και της εξωστρέφειας της οικονομίας μας, και την περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών μας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Μαζί με όλα αυτά, πρόσθεσε, «οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο ακέραιο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ και να υλοποιήσουμε τους στόχους του "Οράματος 2035" για μια νέα οικονομία με μεγαλύτερες δυνατότητες και προοπτικές».

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ΟΕΒ τίμησαν το στέλεχος της Ομοσπονδίας, Κώστα Χριστοφίδη, μετά από 41 χρόνια προσφοράς του στην ΟΕΒ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top