ΥΓΕΙΑ

Ο παράγοντας της κύησης που απειλεί τη γυναικεία καρδιά – Πώς να προστατευτείτε

Ο παράγοντας της κύησης που απειλεί τη γυναικεία καρδιά – Πώς να προστατευτείτε

Νέα έρευνα αποκαλύπτει έναν παράγοντα της κύησης που συσχετίζεται με έως και 148% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου για τις γυναίκες και αποκαλύπτει το «γιατρικό» για την αναχαίτηση του κινδύνου

Οι γυναίκες με ιστορικό επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Μπορούν, όμως, να μειώσουν αυτό τον κίνδυνο, φροντίζοντας την υγεία της καρδιάς τους μετά την κύηση, υποστηρίζει προκαταρκτική έρευνα που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο Epidemiology and Prevention│Lifestyle and Cardiometabolic Scientific Sessions 2024 της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με ιστορικό επιπλοκών αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στη ζωή τους», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Frank Qian, M.D., M.P.H., υπότροφος στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης και κλινικός εκπαιδευτής στην Ιατρική Σχολή Chobanian & Avedisian του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. «Παρέμενε, όμως, άγνωστο σε τι ποσοστό μπορεί να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος μέσω της υιοθέτησης υγιών συμπεριφορών στον καθημερινό τρόπο ζωής».

Η μελέτη εξέτασε επιπλοκές όπως αποκόλληση πλακούντα, διαβήτη κύησης, πρόωρο τοκετό και προεκλαμψία (υπέρταση κύησης). Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία είχε υπογραμμίσει ξανά το 2021 τη σχέση μεταξύ των επιπλοκών της εγκυμοσύνης και του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως υπέρταση, διαβήτης τύπου 2 και δυσλιπιδαιμία.

Αντλώντας δεδομένα από την UK Biobank, οι μελετητές συμπεριέλαβαν στην έρευνα τόσο γυναίκες με, όσο και χωρίς ιστορικό επιπλοκών κύησης. Αξιοποίησαν τη βαθμολογία Life’s Essential 8, μια ομάδα βασικών μέτρων της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για τη βελτίωση και τη διατήρηση της βέλτιστης καρδιαγγειακής υγείας, όπως η υγιεινή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η διακοπή του καπνίσματος, οι υγιεινές συνήθειες ύπνου και η διαχείριση βάρους, χοληστερόλης, σακχάρου στο αίμα και αρτηριακής πίεσης. Οι βαθμολογίες καρδιαγγειακής υγείας κυμαίνονται από 0-100, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Η ανάλυση διαπίστωσε σημαντικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των επιπλοκών της εγκυμοσύνης, των βαθμολογιών καρδιαγγειακής υγείας και των καρδιαγγειακών συμβάντων κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης 13,5 ετών:

Oι γυναίκες με τις καλύτερες μετρήσεις καρδιαγγειακής υγείας μετά την εγκυμοσύνη, ή βαθμολογίες υψηλότερες από 76, είχαν 57% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

  • Οι γυναίκες με ιστορικό επιπλοκών εγκυμοσύνης και κακές βαθμολογίες καρδιαγγειακής υγείας μετά την εγκυμοσύνη είχαν 148% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.
  • Μεταξύ των γυναικών με ιστορικό επιπλοκών, εκείνες που πέτυχαν ή διατήρησαν καλή καρδιαγγειακή υγεία μετά την εγκυμοσύνη αντιμετώπιζαν παρόμοιο κίνδυνο καρδιακής νόσου με τις γυναίκες χωρίς ιστορικό επιπλοκών και καλή καρδιαγγειακή υγεία.
  • Οι γυναίκες με ενδιάμεσες και χαμηλές βαθμολογίες Life’s Essential 8 (68,2 – 77,5 και κάτω από 68,1 αντίστοιχα) αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου – 25% και 81%, αντίστοιχα – ανεξάρτητα από το αν είχαν ή όχι ιστορικό επιπλοκών.

«Μας εξέπληξε περισσότερο η διαπίστωση ότι οι γυναίκες που είχαν ιστορικό επιπλοκών και κατάφεραν να επιτύχουν και να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο καρδιαγγειακής υγείας μετά την εγκυμοσύνη μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο μελλοντικής καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε ο δρ. Qian. «Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά για την κλινική πρακτική και τον σχεδιασμό παρεμβάσεων και πολιτικών δημόσιας υγείας. Πρέπει να εντοπίσουμε τις γυναίκες υψηλού κινδύνου και να διασφαλίσουμε την πρόσβασή τους σε μέσα βελτίωσης του τρόπου ζωής τους ή θεραπείας του μακροπρόθεσμου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου».

Η μελέτη περιλάμβανε 2.263 γυναίκες με και 107.260 γυναίκες χωρίς ιστορικό επιπλοκών. Καμία από τις συμμετέχουσες δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο κατά την έναρξη της μελέτης. Κατά τη διάρκεια των 13,5 ετών παρακολούθησης, καταγράφηκαν 197 περιστατικά καρδιαγγειακής νόσου σε γυναίκες με ιστορικό επιπλοκών εγκυμοσύνης.

Η Nieca Goldberg, M.D., κλινική αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή NYU Grossman, ιατρική διευθύντρια του Atria NY και εθελόντρια εμπειρογνώμονας της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, δήλωσε: «Πρόκειται για μια σημαντική μελέτη, διότι υποδεικνύει τον ρόλο της πρόληψης στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου σε γυναίκες με διαταραχές κύησης. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους επαγγελματίες υγείας να ενσωματώσουν το Life’s Essential 8 στην κλινική πρακτική, για να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών».

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top