Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να ξυπνάμε το πρωί πιο κουρασμένες από ό,τι το προηγούμενο βράδυ κι ας έχουμε κοιμηθεί εφτά με οχτώ ώρες.
Αν δεν νιώθετε ξεκούραστες το πρωί ή γεμάτες ενέργεια, σίγουρα κάτι συμβαίνει. Διαβάστε παρακάτω ορισμένους από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οδηγούν σε έλλειψη ξεκούρασης και τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.
Κούραση
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που προκαλούν κούραση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μας κάνουν πάντα να θέλουμε να κοιμηθούμε», λέει η Jennifer Martin, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Σε αυτούς μπορεί να περιλαμβάνονται οι χρόνιοι πόνοι, μεταβολικά σύνδρομα ή δυσλειτουργία του θυρεοειδή και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αν νιώθετε ανεξήγητη κούραση ίσως πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ενώ θα μπορούσατε να δοκιμάσετε ένα άλλο πρόγραμμα ύπνου, καθώς οι συνιστώμενες οχτώ ώρες ίσως δεν σας αρκούν. Μπορείτε να πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα ή να ξυπνάτε μία ώρα πιο αργά και να τσεκάρετε έτσι αν αυτό έχει αποτέλεσμα για εσάς».
Έκθεση σε blue light
Όλες γνωρίζουμε πως η έκθεση στο φως της οθόνης δεν είναι και ό,τι το καλύτερο πριν από τον ύπνο. Παρ’ όλα αυτά, συχνά το τελευταίο πράγμα που κοιτάζουμε πριν κοιμηθούμε είναι η οθόνη του κινητού μας. «Η χρήση κινητών, tablets, υπολογιστών ή τηλεόρασης πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να αναστείλει την απελευθέρωση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, και έτσι να μας κάνει να ξαγρυπνήσουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κλείνουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές μας μία ώρα πριν από τον ύπνο και να κοιμόμαστε σε ένα σκοτεινό και όχι ιδιαίτερα ζεστό δωμάτιο», λέει ο γιατρός Peter Polos, μέλος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Ύπνου.
Άγχος ή κατάθλιψη
«Το στρες και η κατάθλιψη είναι άκρως επιβαρυντικά για την υγεία μας, αλλά και τον ύπνο μας. Επηρεάζουν αρνητικά τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να κοιμηθούμε, αλλά και το πόσο συχνά ξυπνάμε στη διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως, καμιά φορά, οι αγωγές που ακολουθούνται κατά του άγχους ή της κατάθλιψης μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία ή μπλοκάρισμα των βαθύτερων σταδίων του ύπνου», σημειώνει ο ειδικός πάνω στον ύπνο και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Δρ. Raj Dasgupta.
Καθιστική ζωή
«Αν το σώμα σας έχει συνηθίσει να παράγει και να ξοδεύει χαμηλά επίπεδα ενέργειας, λόγω του τρόπου ζωής σας που δεν περιλαμβάνει κάποια χειρονακτική εργασία ή κάποια άσκηση, τότε μπορεί να νιώθετε πως κουράζεστε πολύ γρήγορα όταν κάνετε και βασικές καθημερινές δραστηριότητες», υποστηρίζει η Δρ. Jennifer Martin. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μάλιστα, συστήνει στους ενήλικες τουλάχιστον 2 ώρες μέτριας ή έντονης φυσικής άσκησης την εβδομάδα.
Κατανάλωση βαριάς τροφής ή αλκοόλ
Όταν κοιμόμαστε ενεργοποιείται στον οργανισμό το σύστημα που είναι υπεύθυνο για την ανάπαυση και την πέψη. Όμως, αν, για παράδειγμα, καταναλώσετε αλκοόλ, βαριές τροφές ή καφεΐνη κοντά στην ώρα του ύπνου τότε είναι πιθανό ο οργανισμός σας να δυσκολευτεί να μεταβολίσει τα τρόφιμα, να εστιάσει στην πέψη και εσείς να παραμείνετε ξύπνιες για περισσότερο από το κανονικό. «Αποφύγετε να τρώτε για τουλάχιστον δύο ώρες πριν από τον ύπνο. Και αν δεν αντέχετε, προτιμήστε ελαφρά φαγητά που είναι εύκολα στην πέψη. Τα βαριά τρόφιμα ή τα αλκοολούχα ποτά και ο καφές είναι πολύ πιθανό να μην επιτρέπουν στον οργανισμό σας να μπει στα στάδια του ύπνου REM, που είναι και αυτά κατά τα οποία ξεκουραζόμαστε πλήρως», προτείνει η Robin M. Tucker, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής και επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
ΠΗΓΗ: marieclaire
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις