Πόσοι από εμάς δεν αναζητούν ξανά στο διαδίκτυο μία συνταγή που έχουν φτιάξει πολλές φορές, ή δεν βάζουν στο GPS, ένα δρόμο που -τουλάχιστον σε γενικές γραμμές- τους είναι γνώριμος;
Αποδεικνύεται ότι η αδυναμία να διατηρήσει κανείς ορισμένες πληροφορίες, οφείλεται πιθανότατα σε μια γνωστική προκατάληψη γνωστή ως «φαινόμενο Google». Πρόκειται ουσιαστικά για την τάση του εγκεφάλου να ξεχνάει πληροφορίες που είναι εύκολα προσβάσιμες στο διαδίκτυο.
Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τη μνήμη σας, λέει η Cynthia Borja, επικεφαλής του έργου στο The Decision Lab, μια δεξαμενή σκέψης όπου οι ερευνητές μελετούν πώς οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις. «Ένα από τα πράγματα που γνωρίζουμε για τον εγκέφαλο και τη μνήμη είναι ότι πρέπει να τα εξασκεί κανείς, αν δεν θέλει να εξασθενίσουν», λέει στο CNBC. «Εάν τείνετε να βασίζεστε πάντα στην Google για να θυμάστε ένα συγκεκριμένο γεγονός, και δεν “χρησιμοποιείτε” τον εγκέφαλό σας για να το ανασύρετε, τότε δεν θα το θυμάστε».
Για να μην χρειάζεται να βασίζεστε τόσο συχνά σε μηχανές αναζήτησης, η Borja λέει ότι αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο και ενέργεια για τη δέσμευση πληροφοριών στη μνήμη. Ακολουθούν τρία απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να απογαλακτιστείτε από την Google και να βελτιώσετε τη μνήμη σας.
1. Περιμένετε λίγο πριν πιάσετε το τηλέφωνό σας
Επειδή δεν μπορείτε να ανακαλέσετε κάτι αμέσως, δεν σημαίνει ότι δεν θα το ανακαλέσετε ποτέ. Πριν αναζητήσετε κάτι που έχετε ψάξει και στο παρελθόν, μέσω Google, η Borja συνιστά να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να προσπαθήσετε να θυμηθείτε την απάντηση. «Ακόμα κι αν αυτό δεν λειτουργεί στην αρχή, και καταλήξετε να καταφύγετε στο διαδίκτυο, θα ενισχύσετε σιγά σιγά τα μονοπάτια της μνήμης σας και θα τη βελτιώσετε», λέει.
2. Γράψτε τι θέλετε να θυμάστε
Εάν βρείτε πληροφορίες στο διαδίκτυο που γνωρίζετε ότι θα θέλετε να θυμάστε αργότερα, γράψτε τις. Το να κρατάτε χειρόγραφες σημειώσεις «τείνει να συμβάλλει στη διατήρηση των πληροφοριών», υποστηρίζει η Borja. Είναι μια στρατηγική εγκεκριμένη από ειδικούς. Ο Bill Gates είπε ότι κρατά χειρόγραφες σημειώσεις ενώ διαβάζει βιβλία για να απορροφήσει πραγματικά τις πληροφορίες. «Για πολλά βιβλία, αυτό είναι το κλειδί για τη μάθησή μου», είχε πει το 2021 ο δισεκατομμυριούχος.
3. Σκεφτείτε διαφορετικά
Την επόμενη φορά που θα βρείτε μια νέα συνταγή που σας αρέσει ή θα μάθετε κάτι νέο που ξέρετε ότι δεν θέλετε να ξεχάσετε, προσποιηθείτε ότι δεν έχετε τη δυνατότητα να το αναζητήσετε ξανά. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να σας βοηθήσει να δεσμεύσετε τα πράγματα στη μνήμη. «Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ως βοηθητικό εργαλείο», αναφέρει η Borja, αλλά τονίζει ότι είναι εξίσου σημαντικό να «διατηρούμε τον εγκέφαλο και το μυαλό μας ενεργά».
Πηγή: newmoney.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις