ΥΓΕΙΑ

Τρία απλά βήματα για να βελτιώσετε τη μνήμη σας - To «φαινόμενο Google»

Τρία απλά βήματα για να βελτιώσετε τη μνήμη σας - To «φαινόμενο Google»

Πόσοι από εμάς δεν αναζητούν ξανά στο διαδίκτυο μία συνταγή που έχουν φτιάξει πολλές φορές, ή δεν βάζουν στο GPS, ένα δρόμο που -τουλάχιστον σε γενικές γραμμές- τους είναι γνώριμος;

Αποδεικνύεται ότι η αδυναμία να διατηρήσει κανείς ορισμένες πληροφορίες, οφείλεται πιθανότατα σε μια γνωστική προκατάληψη γνωστή ως «φαινόμενο Google». Πρόκειται ουσιαστικά για την τάση του εγκεφάλου να ξεχνάει πληροφορίες που είναι εύκολα προσβάσιμες στο διαδίκτυο.

Αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τη μνήμη σας, λέει η Cynthia Borja, επικεφαλής του έργου στο The Decision Lab, μια δεξαμενή σκέψης όπου οι ερευνητές μελετούν πώς οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις. «Ένα από τα πράγματα που γνωρίζουμε για τον εγκέφαλο και τη μνήμη είναι ότι πρέπει να τα εξασκεί κανείς, αν δεν θέλει να εξασθενίσουν», λέει στο CNBC. «Εάν τείνετε να βασίζεστε πάντα στην Google για να θυμάστε ένα συγκεκριμένο γεγονός, και δεν “χρησιμοποιείτε” τον εγκέφαλό σας για να το ανασύρετε, τότε δεν θα το θυμάστε».

Για να μην χρειάζεται να βασίζεστε τόσο συχνά σε μηχανές αναζήτησης, η Borja λέει ότι αξίζει τον κόπο να αφιερώσετε λίγο περισσότερο χρόνο και ενέργεια για τη δέσμευση πληροφοριών στη μνήμη. Ακολουθούν τρία απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να απογαλακτιστείτε από την Google και να βελτιώσετε τη μνήμη σας.

1. Περιμένετε λίγο πριν πιάσετε το τηλέφωνό σας
Επειδή δεν μπορείτε να ανακαλέσετε κάτι αμέσως, δεν σημαίνει ότι δεν θα το ανακαλέσετε ποτέ. Πριν αναζητήσετε κάτι που έχετε ψάξει και στο παρελθόν, μέσω Google, η Borja συνιστά να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να προσπαθήσετε να θυμηθείτε την απάντηση. «Ακόμα κι αν αυτό δεν λειτουργεί στην αρχή, και καταλήξετε να καταφύγετε στο διαδίκτυο, θα ενισχύσετε σιγά σιγά τα μονοπάτια της μνήμης σας και θα τη βελτιώσετε», λέει.

2. Γράψτε τι θέλετε να θυμάστε
Εάν βρείτε πληροφορίες στο διαδίκτυο που γνωρίζετε ότι θα θέλετε να θυμάστε αργότερα, γράψτε τις. Το να κρατάτε χειρόγραφες σημειώσεις «τείνει να συμβάλλει στη διατήρηση των πληροφοριών», υποστηρίζει η Borja. Είναι μια στρατηγική εγκεκριμένη από ειδικούς. Ο Bill Gates είπε ότι κρατά χειρόγραφες σημειώσεις ενώ διαβάζει βιβλία για να απορροφήσει πραγματικά τις πληροφορίες. «Για πολλά βιβλία, αυτό είναι το κλειδί για τη μάθησή μου», είχε πει το 2021 ο δισεκατομμυριούχος.

3. Σκεφτείτε διαφορετικά
Την επόμενη φορά που θα βρείτε μια νέα συνταγή που σας αρέσει ή θα μάθετε κάτι νέο που ξέρετε ότι δεν θέλετε να ξεχάσετε, προσποιηθείτε ότι δεν έχετε τη δυνατότητα να το αναζητήσετε ξανά. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να σας βοηθήσει να δεσμεύσετε τα πράγματα στη μνήμη. «Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία ως βοηθητικό εργαλείο», αναφέρει η Borja, αλλά τονίζει ότι είναι εξίσου σημαντικό να «διατηρούμε τον εγκέφαλο και το μυαλό μας ενεργά».

Πηγή: newmoney.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη τα ξημερώματα σε καφετέρια - Εξετάζουν το ενδεχόμενο για αυτοσχέδια βόμβα

Συνέλαβαν 26χρονο που βιντεογραφούσε γυναίκες σε παραλίες – Τρεις αναγνώρισαν τον εαυτό τους σε βίντεο

Μεθυσμένος οδηγός προσπάθησε να δωροδοκήσει αστυνομικό - Τελικά του πέρασαν χειροπέδες

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Justin Timberlake: Ανησυχεί για την καριέρα του μετά τη σύλληψή του - Τι είπε ο ίδιος σε συναυλία του - Βίντεο

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία για να ανέβει πάλι – Στο μενού τοπικές βροχές και ισχυροί άνεμοι22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Στο κάτω-κάτω, ποιος δεν έχει κάνει λάθη; Ποιος δεν έχει κάνει κακές επιλογές και ποιος δίνει το δικαίωμα στην κοινωνία την καθωσπρέπει, να μπορεί να κρίνει την πορεία μιας ψυχής, χωρίς να γνωρίζει το υπόβαθρό της; «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top