Έφτασαν στην Αστυνομία οι πρώτες υποθέσεις που αφορούν ψευδείς δηλώσεις τόπου διαμονής, για σκοπούς εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους για τις επερχόμενες εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όπως ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Δημήτρης Δημητρίου το περασμένο διάστημα παρέλαβαν από τον Έπαρχο δύο επιστολές, ενώ σήμερα ήρθαν ενώπιόν τους 34 τέτοιες υποθέσεις και δόθηκαν οδηγίες για άμεση διερεύνηση για το ενδεχόμενο ποινικού αδικήματος.
Η Επιτροπή εξέτασε την Δευτέρα αυτεπάγγελτα το φαινόμενο των ενδεχόμενων παρατυπιών στις εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους, ύστερα από εγγραφή του θέματος από τους Βουλευτές του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη και Πανίκο Λεωνίδου. Ο κ. Παντελίδης ζήτησε να ενημερωθεί για την έκταση του φαινομένου και για της δυνατότητες πρόληψης και αποφυγής του φαινομένου αυτού μελλοντικά. Επιπλέον ο κ. Λεωνίδου έθεσε το θέμα του ελέγχου από τις αρχές και της ευθύνης των αρμοδίων αρχών και της αστυνομίας.
Κατά τη συζήτηση ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Μενέλαος Βασιλείου ανέφερε ότι υποβλήθηκαν 20.890 αιτήσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων λόγω αλλαγής διεύθυνσης και 3.560 ενστάσεις κατά τη διάρκεια που ήταν αναρτημένος ο εκλογικός κατάλογος. Από αυτές τις ενστάσεις το 41% έγινε αποδεκτό και το 58% απορρίφθηκε. Σε 1.461 περιπτώσεις υπήρξε απόφαση ότι οι αιτήσεις για μετοίκηση ήταν παράτυπες.
Ο κ. Βασιλείου είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου των αιτήσεων και ότι υπήρξε μεγάλη πίεση, ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες ημέρες που οι αιτήσεις υποβάλλονταν μαζικά. Σημείωσε επίσης ότι με βάση το άρθρο 103 του νόμου, όποιος προβαίνει σε ψευδείς δηλώσεις πιθανώς να είναι ένοχος ποινικού αδικήματος.
Όσον αφορά την αυτοματοποίηση του νέου συστήματος εκλογών, ανέφερε ότι φαίνεται να χάνεται και η προθεσμία των εκλογών του 2026, ωστόσο το θέμα της αυτόματης εγγραφής προχωρά. Συμπλήρωσε ότι το μεγάλο αγκάθι είναι η δήλωση της διεύθυνσης κι ο έλεγχος, ενώ είπε ότι υπάρχει σκέψη από το Υπουργείου Εσωτερικών να μην επιτρέπεται η μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων έναν χρόνο πριν από τις εκλογές
Ο Έπαρχος Λευκωσίας, Ανδρέας Χατζηπάκκος ανέφερε ότι πριν καν δημοσιευτεί ο κατάλογος αφαιρέθηκαν 99 αιτήσεις αυτεπάγγελτα, ενώ στη συνέχεια απορρίφθηκε το 48% των ενστάσεων. Διαβεβαίωσε ότι όσες ενστάσεις εγκρίθηκαν θα πάνε στην αστυνομία για διερεύνηση χωρίς καμιά εξαίρεση.
Όσον αφορά τρόπους πρόληψης του φαινομένου, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει με προσκόμιση λογαριασμού κοινής ωφελείας, ή ενοικιαστηρίου ή ενός συνδυασμού των εγγράφων αυτών ανάλογα με την περίπτωση.
Η έπαρχος Λεμεσού Ηλέκτρα Παναγιώτου ανέφερε ότι οι περισσότερες αιτήσεις όπως και ενστάσεις ήταν της τελευταίας στιγμής δημιουργώντας ιδιαίτερες δυσκολίες στην εξέτασή τους. Επεσήμανε επίσης τις ιδιαίτερες δυσκολίες που υπάρχουν σε κοινότητες όπου εκλογείς διατηρούν δεύτερες εξοχικές κατοικίες.
Ο Γραμματέας της Ένωσης Δήμων Μιχάλης Σωκράτους είπε ότι είναι πολύ λυπηρό να υπάρχει αυτό το αναχρονιστικό σύστημα εξεύρεσης του τόπου κατοικίας, με το θεσμό του κοινοτάρχη. Έθεσε επίσης το θέμα της δημιουργία μητρώου δημοτών.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης επεσήμανε το πρόβλημα που προκύπτει με τη μεταφορά ψηφοφόρων χωρίς έγκριση του κοινοτάρχη για κοινότητας με κάτω από 200 ψηφοφόρους, σημειώνοντας ότι σε πολλές τέτοιες κοινότητες ο αριθμός έχει πλέον υπερβεί τους 200.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι πολιτικά και με απόλυτη βεβαιότητα μπορεί να πει ότι υπήρξαν παράνομες και παράτυπες αιτήσεις για μετοικήσεις. Ζήτησε να τρέξουν οι ποινικές έρευνες ώστε οι πολίτες να μάθουν να σέβονται τους νόμους. Πρόσθεσε ότι υπάρχει θεσμική υποχρέωση να εξεταστεί το σύνολο των ενστάσεων αμέσως, ενώ πέραν τω πολιτών που δήλωσαν λανθασμένα μεταφορά διεύθυνσης θα πρέπει να διερευνηθούν υποψήφιοι που έπαιρναν αιτήσεις με αυτονόητο σκοπό.
Είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος με την εκτελεστική εξουσία ώστε να κλείσουν πολλές παθογένειες που επιτρέπουν την αυθαιρεσία.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανικός Λεωνίδου ανέφερε ότι αυτή η μαζική μετεγγραφή ψηφοφόρων έχει προκαλέσει ανησυχίες και την αντίδραση των πολιτών και ιδιαίτερα των κομμάτων που ανησυχούν λόγω αυτής της παρέμβασης με έναν παράτυπο τρόπο. Σημείωσε ότι η παράτυπη εγγραφή σε εκλογικά κέντρα δημιουργεί προβλήματα νομιμοποίηση της δημοκρατίας και ισοδυναμεί με νόσφιση και κατάχρηση εξουσίας.
Τέτοια αντιδημοκρατικά φαινόμενα, πρόσθεσε, δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα. Σημείωσε ότι η Επιτροπή ζήτησε από την εκτελεστική εξουσία να συζητηθεί το θέμα για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον, μετά τις εκλογές Ιουνίου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις