Επικρίσεις από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) σε σχέση με τους χειρισμούς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο Κυπριακό διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στη «βουλή» στα κατεχόμενα για τις επαφές της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο.
Ο ηγέτης του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχιουρμαν, είπε πως οι Τουρκοκύπριοι δεν αξίζουν να βρίσκονται στη θέση «της πλευράς που αποφεύγει ακόμη και τον διάλογο».
Διερωτήθηκε γιατί ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αποφεύγει μια τριμερή συνάντηση και εάν αυτό «είναι το αποτέλεσμα που αξίζει στον ιστορικό μας αγώνα».
Ο κ. Έρχιουρμαν σημείωσε πως η στάση και οι αποφάσεις του κ. Τατάρ είναι εξαιρετικά σημαντικές για το μέλλον των Τουρκοκυπρίων και πρόσθεσε πως το πιο σημαντικό κεφάλαιο στο Κυπριακό είναι αυτό της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας.
Σημείωσε, περαιτέρω, πως «υπάρχουν δυο κύριοι ιδρυτές της Δημοκρατίας του 1960» και πως οτιδήποτε στο οποίο ο τ/κ «λαός», κατά την έκφρασή του, «θα είναι μειονότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και ως αντικείμενο προς συζήτηση»
Επεσήμανε πως στην περίπτωση μιας ομοσπονδιακής λύσης, θα υπάρχουν δυο ισότιμες συνιστώσες πολιτείες στη βάση της πολιτικής ισότητας, και πως «δεν θα υπάρξει απεμπόληση του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τ/κ».
Είπε ακόμη πως οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται στο ομόσπονδο κράτος χωρίς την εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων και πως «αυτό είναι το σημείο που προωθούμε για την επιβεβαίωση του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος».
Ο κ. Έρχιουρμαν σημείωσε πως η τουρκοκυπριακή κοινότητα παρουσιάζεται ως η πλευρά που αρνείται να είναι παρούσα σε έναν τριμερή διάλογο και έτσι έχει χαθεί η ευκαιρία να εξηγηθούν τα προβλήματα της κοινότητας σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα είναι παρούσα και η κ. Ολγκίν.
Επεσήμανε πως αποφεύγοντας τον διάλογο, αποφεύγεται και ο αγώνας για το τι πρέπει να περιληφθεί στην έκθεση που θα ετοιμάσει η κ. Ολγκίν.
Απαντώντας, ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούρογλου δήλωσε πως η αποστολή της κ. Ολγκίν είναι να αναζητήσει κοινό έδαφος που θα επιτρέψει στις δυο πλευρές να διαπραγματευτούν και όχι να προτείνει τριμερείς ή τετραμερείς συνομιλίες. Σημείωσε πως αναμένουν από την Ολγκίν να αναφέρει στον ΓΓ του ΟΗε πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος, και σημείωσε πως αυτή δεν πρέπει να ξεφεύγει από τα όρια των όρων εντολής της.
Υποστήριξε ακόμη πως ο κύριος δρώντας σε σχέση με την πολιτική που ακολουθεί η κ. Ολγκίν είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σημείωσε πως η εξάμηνη αποστολή της κ. Ολγκίν φτάνει στο τέλος της και πως «παίζεται ένα παιγνίδι για επέκτασή της».
Σε σχέση με το θέμα της ισότητας είπε πως εάν αυτή υπήρχε πραγματικά θα υπήρχε μια συμφωνία στα 60 χρόνια που υπάρχει το πρόβλημα. «Μας θέλετε ακόμη να παίζουμε το παιγνίδι της ισότητας για το σόου ενώ δεν υπάρχει ισότητα. Δεν θα το παίξουμε. Δεν δεχόμαστε επίσης μια κυριαρχία που θα υπονοείται», ανέφερε.
Ισχυρίστηκε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει πρόθεση να εγκαθιδρύσει ένα ομοσπονδιακό συνεταιρισμό και πως έχει δείξει πολλές φορές στον κόσμο ότι δεν είναι ειλικρινής.
Επίσης ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει τίποτε να χάσει, ενώ οι Τουρκοκύπριοι έχουν στερηθεί όλα αυτά τα χρόνια, διερωτώμενος ποια υπόσχεση των ΗΕ έχει εκπληρωθεί. Πρόσθεσε πως δεν μπορούν να ρισκάρουν στηριζόμενοι στα ΗΕ, στην ΕΕ ή άλλους.
Ο «υπεξ» του ψευδοκράτους είπε ακόμη πως η μη αναγνώριση δεν σημαίνει πως ένα «κράτος» δεν υπάρχει και σημείωσε πως δεν έχουν όραμα για να υπαναχωρήσουν από το αίτημά τους για ένα «κυρίαρχο κράτος».
Είπε, εξάλλου, πως πρέπει να ανοίξει μια νέα σελίδα «στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις