ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Εισήγηση ΑΚΕΛ για ενεργειακά: Κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών - Διπλωματική τόλμη ή πολιτική αφέλεια;

Τη θέση ότι τα ενεργειακά θα μπορούσαν να «σπρώξουν» τη διαδικασία στο κυπριακό επαναλαμβάνει με φορτικό τρόπο το ΑΚΕΛ, το οποίο ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συζητηθεί η πρότασή του. Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως το ΑΚΕΛ από το τον Δεκέμβρη του 2020 έχει δώσει συγκεκριμένη πρόταση και στον τέως Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στον Νίκο Χριστοδουλίδη, για το «πως μπορούμε να βγούμε μπροστά».

Η πρόταση του ΑΚΕΛ είναι να αξιοποιηθούν τα ενεργειακά στην περιοχή και στην Κύπρο χωρίς όπως αναφέρει, να παραβιάζουμε τις κόκκινες γραμμές. Με αυτόν τον τρόπο σύμφωνα με το κόμμα της Αριστεράς, τα ενεργειακά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και συγκυρίες να αποδώσουν δυναμικές για διάρρηξη του αδιεξόδου.

Μια πρόταση η οποία προκαλεί απορία ως προς τη σοβαρότητά της. Το ερώτημα είναι πώς θα μπορούσε η Κυπριακή Δημοκρατία να αμφισβητήσει η ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα, γιατί αυτό θα σημαίνει από τη στιγμή που θα θέσει ένα τέτοιο ζήτημα στο τραπέζι ως «κίνητρο» προς την τουρκική πλευρά-για να προσέλθει δήθεν στις διαπραγματεύσεις. Αν και το ΑΚΕΛ το θέτει ξανά και ξανά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζεται με όλα τα κράτη της περιοχής και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι έτοιμη να συνεργαστεί και με την Τουρκία μετά την επίλυση του κυπριακού.

Την ώρα που η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ ετοιμάζει την έκθεσή της προς τον Αντόνιο Γκουτέρες και προς το ΣΑ για τα αποτελέσματα της προσπάθειας της για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, είναι άξιο απορίας πως πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, ρίχνουν την μπάλα ουσιαστικά στα πόδια της δικής μας πλευράς.

Αυτό βεβαίως είναι ένα διαχρονικό ζήτημα, με τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο, να ερίζουν για το αν θα δώσουμε, ή αν δεν θα πρέπει να δώσουμε στην Τουρκία και στον εγκάθετο της στα κατεχόμενα, για να παρακαθίσει στις διαπραγματεύσεις. Αυτή τη διάσταση απόψεων φαίνεται να κατέγραψε και η κ. Ολγκίν στις επαφές που είχε στο νησί.

Το κυπριακό βρίσκεται σε τέλμα και αυτό μένει να διαφανεί το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Ιουνίου όπου ολοκληρώνεται ουσιαστικά και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την προσπάθεια που καταβάλει η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ η οποία δεν γνωρίζουμε εάν θα επανέλθει. Αυτό το οποίο μένει από τις επαφές της κ. Ολγκίν είναι η καταγραφή απόψεων από την «κοινωνία των πολιτών» στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές. Τι της μετέφεραν και αν μέσα από τις συζητήσεις, η ίδια έχει αντιληφθεί το κυπριακό ζήτημα στο σύνολό του, κάτι για το οποίο αμφιβάλλουμε να έχει συμβεί, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αν η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ έχει αντιληφθεί αν οι πολίτες γνωρίζουν ακόμα και για τη μορφή λύσης του κυπριακού, δηλαδή τη ΔΔΟ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός ποδηλάτης: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άτυχου 43χρονου - Έτσι φαίνεται να έγινε το μοιραίο

Aυτός είναι ο ποινικολόγος στην Ελλάδα που χτύπησε τη σύζυγό του - Βίντεο από την άφιξη του στην Ευελπίδων

Τριήμερο Κατακλυσμού: Θα ξεπεράσει το 80% η πληρότητα στα ξενοδοχεία – «Τίμησαν» τα πακέτα οι Κύπριοι – Πόσα πάει η διαμονή

Φουσκωμένος λογαριασμός ρεύματος: Τι να κάνεις εάν ο μετρητής δείχνει διαφορετική κατανάλωση

Θλίψη στον Δήμο Λεμεσού: Πέθανε ο Γαβριήλ Ψαρά - «Διακρίθηκε για την ακεραιότητα του χαρακτήρα του»

Αναστάτωσε ολόκληρο ξενοδοχείο 46χρονη: Μέθυσε και παρενοχλούσε τον κόσμο, επιτέθηκε και έβρισε αστυνομικούς



Ολοκληρώθηκε το συμφωνητικό για τη διαχείρηση ανάπτυξης του Λιμανιού Λάρνακας - Μέχρι αύριο το αργότερο η συμφωνία

Ολοκληρώθηκε το συμφωνητικό για τη διαχείρηση ανάπτυξης του Λιμανιού Λάρνακας - Μέχρι αύριο το αργότερο η συμφωνία

Ολοκληρώθηκε το συμφωνητικό, το οποίο θα υπογράφει μεταξύ της Αρχής Λιμένων, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας και του υπουργείου Μεταφορών, που έχουν την ευθύνη να διαχειριστούν την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top