ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή

Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή

Με στόχο την βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τα προσόντα και κριτήρια πολιτογράφησης αλλοδαπών, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε νόμο που τροποποιεί τον νόμο περί Αρχείου Πληθυσμού.

Την σχετική πρόταση εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκολας Παπαδόπουλος. Υπερψηφίστηκε από 37 Βουλευτές ενώ εναντίον τάχθηκε μόνο η ανεξάρτητη Βουλευτής Λευκωσίας Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι οι τροποποιήσεις που επέρχονται με το νόμο δεν επηρεάζουν τη φιλοσοφία του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με την πολιτογράφηση αλλοδαπών, που αναθεωρήθηκε πριν από μερικούς μήνες, αλλά αποσαφηνίζει κάποιες διατάξεις και βελτιώνει διαδικασίες, όπως ότι οι υφιστάμενες αιτήσεις που είχαν κατατεθεί πριν από τη ψήφιση της νομοθεσίας θα πρέπει να εξεταστούν με το προηγούμενο καθεστώς. Πρόσθεσε ότι περιλαμβάνονται και κάποιες άλλες νομοτεχνικές διατυπώσεις.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι έγινε μια προσπάθεια να εξορθολογήσουν και να αποσαφηνίσουν κάποιες πρόνοιες για να εφαρμοστούν οι νομοθεσίες που ψηφίστηκαν πρόσφατα, όπως κάποιες πρόνοιες για άτομα με αναπηρίες και ανήλικα άτομα. Τάχθηκε υπέρ της ψήφισης του νόμου.

Εκφράζοντας τη διαφωνία της τόσο με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα όσο και με την συγκεκριμένη πρόταση νόμου, η κ. Ατταλίδου είπε ότι καταψηφίζει επειδή ο νόμος ανοίγει παράθυρο για να έχει η Κύπρος και πάλι προβλήματα σε θέματα υπηκοοτήτων και δημιουργεί διαφορετικές κατηγορίες ατόμων που δικαιούνται πολιτογράφηση. Πρόσθεσε ότι εξαιρεί  άτομα που είναι φτωχά και ευνοεί αυτούς που έχουν χρήματα.

Απαντώντας ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι ο νόμος αυτός αφορά και φτωχούς και πλούσιους και ότι τα κριτήρια είναι τα ίδια και για τους δύο. Πρόσθεσε ότι εξορθολογείται ένα σύστημα που στο παρελθόν είχε δημιουργήσει πολλά προβλήματα στη Δημοκρατία.

Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε την κ. Ατταλίδου να ψηφίσει το νόμο αν προτιμά το προηγούμενο καθεστώς πολιτογραφήσεων, αφού θα επιτρέψει εξέταση κάποιων αιτήσεων με το καθεστώς που ίσχυε πριν. 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης χαιρέτισε την πρόταση, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαία αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.000 μπλοκαρισμένες αιτήσεις λόγω μιας λανθασμένης κοινοβουλευτικής πράξης που τώρα διορθώνεται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top