Όσο πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τα κόμματα βρίσκονται σε διάταξη μάχης για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Με κινήσεις εντυπωσιασμού και δηλώσεις, οι ηγεσίες των κομμάτων τρέχουν στη μάχη των ευρωεκλογών έχοντας ως πρώτιστο μέλημα τους, τη συσπείρωση.
Στον ΔΗΣΥ το στοίχημα της πρωτιάς, προκαλεί περισσότερη πίεση στα στελέχη του κόμματος, τα οποία δίνουν τη δική τους μάχη, έτσι ώστε να συγκρατήσουν τυχόν διαρροές ψηφοφόρων κυρίως προς το ΕΛΑΜ. Το μήνυμα το οποίο έχει δοθεί προς πάσα κατεύθυνση είναι μεγαλύτερη επίθεση προς το κόμμα της ακροδεξιάς. Το ζήτημα του μεταναστευτικού και η πρόταση του ΕΛΑΜ για παραχώρηση διαβατηρίων σε μετανάστες για να φεύγουν από την Κύπρο, ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ΔΗΣΥ αλλά και για τα υπόλοιπα κόμματα να εκτοξεύσουν μαζικά πυρά, χαρακτηρίζοντας την πρόταση ως επικίνδυνη. Ο ΔΗΣΥ βγήκε απέναντι και στο ΑΚΕΛ χαρακτηρίζοντας την πρόταση του «η Κύπρος να καταστεί ο ασφαλής διαμετακομιστικός κόμβος μεταναστών στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αφελή».
Τις προηγούμενες ημέρες, ο ΔΗΣΥ επανήλθε στο θέμα των διαγραφών όσων πήγαν αντίθετα στις αποφάσεις του κόμματος. Εκείνοι που κατέρχονται ως Ανεξάρτητοι στις επερχόμενες εκλογές για οποιαδήποτε θέση είτε εκείνοι που κατέρχονται ως υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων. Αν και για την Πινδάρου το κεφάλαιο των διαγραφών και όσων έχουν αποχωρήσει από το κόμμα φαίνεται να έχει κλείσει, αυτό μένει να διαφανεί στην κάλπη, κατά πόσο δηλαδή και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών. Αυτό, θα είναι και ο μεγάλο θέμα συζήτησης την επόμενη ημέρα των εκλογών, αν ο ΔΗΣΥ θα είναι τελικά ο μεγάλος ηττημένος και πώς η ηγεσία, θα διαχειριστεί την ήττα. Άλλωστε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου δήλωσε αρκετές φορές ότι «την περιμένουν στη γωνία». Τόσο για την ίδια όσο και για την υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος, οι επερχόμενες εκλογές θα είναι ένα crash test.
Στο ΑΚΕΛ η προεκλογική εκστρατεία συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις, διευρύνοντας μάλιστα τη βάση του κόμματος, πορεύεται στις εκλογές σε μια ευνοϊκή συγκυρία, που από τη μία είναι βεβαίως η απογοήτευση των πολιτών για τη διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και από την άλλη τα όσα έχουν συμβεί στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ. Το κόμμα της Αριστεράς ευελπιστεί ότι στο τέλος της ημέρας, θα εισπράξει θετικό πρόσημο, ενώ στην αντίθετη περίπτωση το μόνο σίγουρο, είναι πως θα αντιμετωπίσει προβλήματα, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο στην ηγεσία του κόμματος.
Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, το ΔΗΚΟ στοχεύει στη διατήρηση της έδρας στο ευρωκοινοβούλιο, ένα στοίχημα για τον ίδιο τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος στην περίπτωση που επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, θα βρεθεί εκτεθειμένος. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ο οποίος στην ομιλία του για τα 48χρονα του κόμματος επιτέθηκε στο ΕΛΑΜ το οποίο όπως είπε, καπηλεύεται το μεταναστευτικό, αλλά δεν θέλει λύσεις και έστειλε το μήνυμα ότι ψήφος στο ΔΗΚΟ δεν είναι χαμένη ψήφος, αλλά παρουσία στη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα του ευρωκοινοβουλίου.
Το ΕΛΑΜ θεωρεί ότι θα κερδίσει τη μάχη των ευρωεκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν προβάδισμα απέναντι στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ. Τις τελευταίες ημέρες το κόμμα του Χρίστου Χρίστου δέχεται μαζικές πιέσεις από τα κόμματα στο σύνολό τους, αλλά και από την κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου για το μεταναστευτικό, με το ΕΛΑΜ να αντιστρέφει τα πυρά, κάνοντας λόγο για εσκεμμένη παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση των όσων ανέφερε ο Πρόεδρος του. Όλα αυτά, συμβαίνουν λίγο πριν ανοίξει η κάλπη, με το ΕΛΑΜ να δέχεται σφοδρή επίθεση για το μεταναστευτικό, αφού σε αυτό το θέμα έριξε το μεγαλύτερο βάρος της προεκλογικής του εκστρατείας.
Για την ΕΔΕΚ η μάχη για τις ευρωεκλογές θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της έδρας στην Ευρωβουλή, αλλά και για την ίδια την ηγεσία η οποία πέρασε από μια παρατεταμένη περίοδο εσωστρέφειας λόγω των γνωστών προβλημάτων στο κόμμα, με τις αποχωρήσεις, τις διαγραφές και το ζήτημα Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος στη συνέχεια προχώρησε στη δημιουργία του κινήματος, ΑΙΧΜΗ.
Στη ΔΗΠΑ, ο στόχος ποσοστού 7,5% παραμένει όπως δήλωσε ο Πρόεδρος το κόμματος Μάριος Καρογιάν, που για τον ίδιο είναι εφικτός, αφού «το κόμμα αφουγκράζεται τους παλμούς της κοινωνίας».
Μέτρια προεκλογική εκστρατεία
Ενώ πλησιάζουμε στις εκλογές για την ανάδειξη αυτών που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στο ευρωκοινοβούλιο, η αλήθεια είναι ότι βαδίζουμε σε μία προεκλογική εκστρατεία μέτρια και χωρίς προτάσεις σε πολλά ζητήματα τα οποία απασχολούν την κυπριακή κοινωνία. Μπορεί το μεταναστευτικό να μονοπώλησε την προεκλογική εκστρατεία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ακούστηκαν προτάσεις από τις πολιτικές δυνάμεις και τους υποψηφίους εκτός από εκατέρωθεν επιθέσεις και κινήσεις εντυπωσιασμού.
Στο κυπριακό, αυτό το οποίο εισπράττουν οι Κύπριοι πολίτες είναι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις από την πλειοψηφία των υποψηφίων, έχοντας την ΔΔΟ ως κορωνίδα, εκτός από λίγες εξαιρέσεις. Όσο και αν οι ηγεσίες των κομμάτων κάνουν ιδιαίτερη αναφορά σε <νέους> οι οποίοι στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια, δυστυχώς δεν ακούστηκαν φρέσκες ιδέες, ούτε για τις προοπτικές που προσφέρει η ΕΕ ούτε για τις ευκαιρίες που μπορεί να αδράξουν οι νέοι άνθρωποι.
Σε λειτουργία η πλατφόρμα «Πού ψηφίζω»
Σε λειτουργία τέθηκε την Παρασκευή η πλατφόρμα «Πού ψηφίζω» η οποία ενοποιήθηκε με την πλατφόρμα «Τι ψηφίζω». Εισάγοντας ταυτότητα και ημερομηνία γέννησης, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να μάθουν το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζουν και τα ψηφοδέλτια που θα λάβουν και τους σταυρούς προτίμησης που θα πρέπει να βάλουν.
Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών www.elections.gov.cy
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις