ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλά κρατεί η αισχροκέρδεια: Τιμές προϊόντων έχουν αύξηση μέχρι και… 170% - Τι ισχύει με τα καύσιμα

Καλά κρατεί η αισχροκέρδεια: Τιμές προϊόντων έχουν αύξηση μέχρι και… 170% - Τι ισχύει με τα καύσιμα

Δεν σταματά να ταλανίζει τους καταναλωτές η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια σε βασικά είδη ανάγκης όπως τρόφιμα και καύσιμα, συνθήκες που καθιστούν ασήκωτα τα μηνιαία οικονομικά βάρη των οικογενειών.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα ανέφερε ότι υπάρχει ξεκάθαρα αισχροκέρδεια, όπως δείχνουν και οι τιμές στο e-κοφίνι, την εφαρμογή του Υπουργείου Γεωργίας η οποία παραθέτει τις τιμές της λιανικής και τις τιμές των παραγωγών.

Για παράδειγμα, όπως σημείωσε ο κ. Κώστα, η λιανική τιμή των ντόπιων μπανανών έχουν απόκλιση και είναι αυξημένες κατά 170% από τις τιμές του παραγωγού.

Επιπλέον απόκλιση καταγράφουν τα πιο κάτω προϊόντα:

- Κόκκινο κραμπι: 147% αύξηση
- Ντομάτες cherry: 143% αύξηση
- Πράσινες πιπεριές: 140% αύξηση
- Άσπρο κολοκυθάκι: 136% αύξηση
- Κουνουπίδι: 135% αύξηση
- Αγγουράκια: 116% αύξηση
- Κρεμμύδια 109% αύξηση
- Φράουλες: 46% αύξηση
- Φοινικώτες ντομάτες: 36% αύξηση

«Είναι αισχροκέρδεια στα προϊόντα αφού είναι πιο ακριβά από την τιμή που τα πούλησε ο παραγωγός», σημείωσε ο κ. Κώστα.

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε και στην τιμή του ελαιόλαδου, η οποία αυξήθηκε σε όλη την Ευρώπη.

«Στην Κύπρο έχουμε 3 κυπριακές εταιρείες εμφιάλωσης. Η μια έχει αύξηση 68,7%, η άλλη 72,5 και η τρίτη 105,9%. Πως γίνεται η τρίτη να έχει τόση διαφορά με τις υπόλοιπες;», σημείωσε ο κ. Κώστα.

Αισχροκέρδεια στα καύσιμα

Παράλληλα, ο κ. Κώστα έκανε λόγο και για αισχροκέρδεια στα καύσιμα.

«Όπως αναφέρεται σε ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Εμπορίου και τα καύσιμα, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή επιτρέπει στις εταιρείες πετρελαιοειδών να χρεώνουν υπερβολικά τα μη συνδεόμενα με αυτές παπύρια, μετακυλίοντας σε αυτές δαπάνες των δικών τους πρατήριων. Η Ελεγκτική ζήτησε από το Υπουργείο να τους πει κατά ποσό η Υπηρεσία Προστασία Καταναλωτή προβαίνει σε οποιοδήποτε έλεγχο την ορθότητα των ποσών που στέλνονται ώστε να διασφαλίζεται ότι η ανάλυση που ετοιμάζεται ότι από τις εταιρείες ότι όντως δεν περιλαμβάνει στοιχεία που δεν σχετίζονται με την εμπορία πετρελαιοειδών. Το Υπουργείο ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιος έλεγχος», επεσήμανε.

Επιπλέον, ο κ. Κώστας σημείωσε ότι δεν υπάρχουν συνθήκες ανταγωνισμού, δεν ελέγχεται η κερδοφορία των εταιρειών και το κυριότερο υπάρχει χειραγώγηση των τιμών των πρατηρίων από τις εταιρίες πετρελαιοειδών.

Τα λάθη που επιβαρύνουν την κατάσταση

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κώστα αναφέρθηκε στα προβλήματα που καταγράφονται με τον τρόπο που ετοιμάζεται το παρατηρητήριο τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

«Ο τρόπος που βγαίνει το παρατηρητήριο είναι λανθασμένος γιατί βάζουν την ημερήσια ποσότητα καταναλωτή η οποία μεταβάλλεται. Για παράδειγμα, όσο αφορά το κρέας, πως θα κάνεις σύγκριση μεταξύ Απρίλιου και Μαΐου, αφού από την μια ήταν οι νηστείες και από την άλλη το Πάσχα», σημείωσε.

Παράλληλα επεσήμανε ότι ο τρόπος συλλογής των στοιχείων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή είναι λανθασμένος, αφού δεν τα μαζεύει η ίδια η Υπηρεσία αλλά ιδιωτική εταιρεία, οπότε μπορεί να παραποιηθούν τα στοιχεία.

Επίσης ο κ. Κώστα ανέφερε ότι τροποποιήθηκε ο περί εποπτείας νόμος στην αγορά πριν μερικές βδομάδες και όλες οι αρμόδιες αρχές που ασκούν ελέγχους πρέπει, μέσω της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, που είναι ο φορέας που συντονίζει, να αναφέρουν δημόσια εκείνους που παρανομήσαν και το πρόστιμο που επιβλήθηκε.

Καταληκτικά, ο κ. Κώστα σημείωσε πως η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, που προβαίνει σε ελέγχους, όταν εντοπίζει μια εταιρεία να παρανομεί, δεν την τιμωρεί αλλά προβαίνει σε προφορική ή γραπτή παρατήρηση και συμμορφωθεί δεν της επιβάλλεται ποινή.

«Για παράδειγμα σε έλεγχο 125 υποστατικών που πουλούν έπιπλα, εντόπισαν στο 39% παραβάσεις του νόμου, δόθηκαν γραπτές συστάσεις και ζητήθηκε συμμόρφωση εντός 3 ημέρων. Συμμορφωθήκαν όλες εκτός από μια για την οποία ξεκίνησε έρευνα αν θα της βάλουν πρόστιμο. Μπορεί για αρκετές από αυτές να ήταν μικροπράγματα, άλλα κάποιες να ήταν σοβαρές παραβάσεις, που θα έπρεπε να λάβουν πρόστιμα», πρόσθεσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη τα ξημερώματα σε καφετέρια - Εξετάζουν το ενδεχόμενο για αυτοσχέδια βόμβα

Συνέλαβαν 26χρονο που βιντεογραφούσε γυναίκες σε παραλίες – Τρεις αναγνώρισαν τον εαυτό τους σε βίντεο

Μεθυσμένος οδηγός προσπάθησε να δωροδοκήσει αστυνομικό - Τελικά του πέρασαν χειροπέδες

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Σοφία Βογιατζάκη: «Τρελαίνομαι για τα χαρτιά» - «Τα αποφεύγω γιατί ξέρω ότι το λιγότερο είναι να μπω φυλακή» - Βίντεο

Διαζύγιο ζητάει η Πολυζωγοπούλου, αίτηση αποφυλάκισης ο Λύτρας - Ο δικηγόρος πέρασε το δεύτερο βράδυ του στο κελί22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Στο κάτω-κάτω, ποιος δεν έχει κάνει λάθη; Ποιος δεν έχει κάνει κακές επιλογές και ποιος δίνει το δικαίωμα στην κοινωνία την καθωσπρέπει, να μπορεί να κρίνει την πορεία μιας ψυχής, χωρίς να γνωρίζει το υπόβαθρό της; «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top