ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς πρέπει να συμπληρώσεις την φορολογική σου δήλωση - Αναλυτικά η διαδικασία και όσα πρέπει να ξέρεις

Πώς πρέπει να συμπληρώσεις την φορολογική σου δήλωση - Αναλυτικά η διαδικασία και όσα πρέπει να ξέρεις

Προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου έχουν όσοι πρέπει να υποβάλουν την Δήλωση Εισοδήματος Ατόμου για το έτος 2023 μέσω του συστήματος TaxisNet.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Λειτουργός Ά του Τμήματος Φορολογίας Ειρήνη Ιωάννου, ανέφερε ότι υποχρέωση για να υποβάλουν φορολογική δήλωση έχουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυτοεργοδοτούμενοι, των οποίων το μικτό ολικό εισόδημα για το έτος 2023 υπερβαίνει το ποσό των €19.500.

«Μπορούν ωστόσο να υποβάλουν την αίτηση τους και άτομα που έχουν κάτω από€19.500 εισόδημα και θέλουν να έχουν την δήλωση για να εξυπηρετηθούν σε άλλους σκοπούς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αν η δήλωση δεν υποβληθεί μέχρι τις 31/7, τότε θα υπάρξει πρόστιμο 100 ευρώ ενώ αν προκύψει φόρος, θα υπάρξει και πρόσθετη επιβάρυνση πάνω στο οφειλόμενο ποσό.

Αναλυτικά η διαδικασία υποβολής της δήλωσης

Ερωτηθείσα για την διαδικασία υποβολής της φορολογικής δήλωσης, η κα. Ιωάννου ανέφερε ότι καταρχάς πρέπει να συνδεθείς στο Taxisnet.

«Για να μπει κάποιος στο Taxisnet χρησιμοποίει τους κωδικούς πρόσβασης που έχει. Αν τους ξέχασε, να πατήσει στην επιλογή ξέχασα τους κωδικούς, βάλεις τον αριθμό φορολογικής ταυτότητας και το email που έχει δηλώσει στο Taxisnet και θα του σταλούν νέοι κωδικοί», σημείωσε.

Όπως ανέφερε η κα. Ιωάννου, όταν συνδεθούμε με τους κωδικούς, μετά πατούμε υποβολή/προβολή δηλώσεων, επιλέγουμε την υποβολή/συμπλήρωση δήλωσης για το 2023 και αρχίζει η συμπλήρωση της αίτησης.

«Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα αν έχουμε εισοδήματα ως συνταξιούχοι/αυτοτελώς εργαζόμενοι γιατί αν συμβαίνει αυτό θα γίνει αυτόματη ανάκτηση των στοιχείων αυτών από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και το Γενικό Λογιστήριο», ανέφερε η κα. Ιωάννου, τονίζοντας ότι μετέπειτα πρέπει να συμπληρώσουμε τον αριθμό των κοινωνικών ασφαλίσεων, την ημερομηνία γέννησης και το φύλο.

«Πρέπει επίσης να δηλώσουμε αν είμαστε φορολογικοί κάτοικοι και τον αριθμό των ημερών που είμαστε στην Κύπρο. Για τους Κύπριους είναι 183 μέρες», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι στο τέταρτο μέρος της δήλωσης, πρέπει να δηλώσουμε τα εισοδήματα που μας αφορούν.

«Υπάρχουν συμπληρωμένα στοιχεία με τα οποία αν δεν συμφωνούμε, θα τα διαγράψουμε για να βάλουμε νέα στοιχεία. Στα μπλε γράμματα της δήλωσης μπορεί να πατήσει κάποιος για να δει περισσότερες επεξηγήσεις», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κα. Ιωάννου, στο μέρος 5 συμπληρώνουμε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές.

«Αν έχουμε συνδρομές σε συντεχνίες, επαγγελματικές συνδρομές, συνδρομές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, συνδρομές σε κόμματα κτλ., τις συμπληρώνουμε εδώ. Να σημειώσουμε ότι για δωρεές και εισφορές σε κόμματα θα πρέπει να έχουμε τα απαραίτητα έγγραφα. Για κόμματα από το 1 ευρώ, για εισφορές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα βάζουμε καταρχήν ένα ποσό 300 ευρώ ως αποδεκτό, θεωρώντας το λογικό, αλλά αν κάποιος θέλει να διεκδικήσει για 600 ευρώ, πρέπει να παρουσιάσει αποδείξεις όταν του ζητηθούν από το 1 ευρώ», εξήγησε.

Μετέπειτα, όπως ανέφερε η κα. Ιωάννου, συμπληρώνουμε τα σημεία για τα ταμεία κοινωνικών ασφαλίσεων, τα ταμεία προνοίας, τα ταμεία υγείας και τις ασφάλειες ζωής.

«Στο μέρος 6 συμπληρώνουμε τα στοιχεία που αφορούν την ημερομηνία γέννησης, τις κοινωνικές ασφαλίσεις, την ταυτότητα και το σημείο ότι αποδεχόμαστε και έχουμε επίγνωση των όσων συμπληρώσαμε. Μετά παίρνουμε στον υπολογισμό του φόρου όπου εκεί θα εμφανιστούν οι υπολογισμοί για εισφορές ΓεΣΥ, για φόρο εισοδήματος και για έκτακτη αμυντική εισφορά εκεί και όπου υπάρχουν. Τέλος πατούμε μετά οριστική υποβολή», επεσήμανε.

Όπως ανέφερε η κα. Ιωάννου, αν κάποιος θέλει να συμπληρώσει την δήλωση του σταδιακά, μπορεί να την συμπληρώσει μέχρι το σημείο που θέλει και να τη φυλάξει προσωρινά για μετά. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί εκεί που πατούμε υποβολή/προβολή για να σιγουρευτούμε ότι υπάρχει η ένδειξη ότι υποβλήθηκε.

«Εάν προκύπτουν εισφορές ΓεΣΥ, έκτακτη εισφορά για την άμυνα και φόρος πληρωτέος, τότε αυτά τα ποσά μεταφέρονται στην φορολογική πύλη. Εκεί που θα πάει ο φορολογούμενος για να πληρώσει, θα μπει με τους κωδικούς του TaxisNet στην φορολογική πύλη, θα επιλέξει κατάσταση οφειλών και θα πληρώσει με JCC, πιστωτική κάρτα ή Internet banking», είπε καταληκτικά.

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα του Τμήματος Φορολογίας έχει αναρτηθεί χρήσιμο ενημερωτικό υλικό για συμπλήρωση και υποβολή της Δήλωσης, κάτω από το εικονίδιο «TAXISnet – Δήλωση Εισοδήματος Ατόμου 2023».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Αμμόχωστο - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 76χρονου που έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία

Ανείπωτη τραγωδία - Βρέφος άφησε την τελευταία του πνοή στο Μακάρειο

Θερμοπληξία vs ηλίαση: Η διαφορά τους, τα συμπτώματα και όσοι διατρέχουν κίνδυνο - Όσα πρέπει να προσέξουμε

Αυτές οι ομάδες πληθυσμού έχουν δικαίωμα σε χαμηλότερη χρέωση στο ρεύμα - Ποιος επωμίζεται το κόστος;

Επεκτείνεται το όριο ηλικίας στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων - Τι ισχύει για ιδιωτικά και τι για δημόσια νηπιαγωγεία

Στην Κύπρο τυχερός του τζόκερ - Αυτό είναι το ποσό που κερδίζειΝεκρή 41χρονη στην Πάφο: Εικόνες από την σκηνή - Πώς απαντά η Αστυνομία για καθυστέρηση των μελών της στο σημείο

Νεκρή 41χρονη στην Πάφο: Εικόνες από την σκηνή - Πώς απαντά η Αστυνομία για καθυστέρηση των μελών της στο σημείο

Στο νοσοκομείο τραυματισμένος μεταφέρθηκε ο 48χρονος, φερόμενος σύζυγος και δράσης για τον φόνο της 41χρονης γυναίκας, η οποία εντοπίστηκε νεκρή στην Πάφο, το πρωί της Παρασκευής 14 Ιουνίου. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top