ΥΓΕΙΑ

Στένωση καρωτίδας: Πόσο απειλητική είναι – Πώς μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο

Στένωση καρωτίδας: Πόσο απειλητική είναι – Πώς μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο

Τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου που μπορεί να προκαλέσει η στένωση καρωτίδας υπογραμμίζει ο Νικόλαος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός και Διευθυντής της Β’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ, εξηγώντας τους παράγοντες που την προκαλούν, αλλά και τα απαραίτητα βήματα για την αντιμετώπισή της.

Οι καρωτίδες είναι οι βασικές αρτηρίες που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο. Βρίσκονται στον τράχηλο, όπου ανεβαίνουν κάθε μία προς το αντίστοιχο ημισφαίριο του εγκεφάλου, παρέχοντας έτσι την οξυγόνωσή του.

Η καρωτιδική νόσος οφείλεται στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία προκαλεί στένωση στο διχασμό της καρωτίδας (η κοινή καρωτίδα διαιρείται στην έσω καρωτίδα, που αιματώνει τον εγκέφαλο και την έξω καρωτίδα, που αιματώνει τον τράχηλο και το πρόσωπο).

Η στένωση της καρωτίδας είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο για δύο κύριους λόγους:

Λόγω αθηροεμβολής: Μικρά κομμάτια της πλάκας αποκολλώνται και μεταφέρονται από τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, προκαλώντας απόφραξη σε μικρότερες αρτηρίες.

Λόγω απότομης απόφραξης της έσω καρωτίδας: Η θρόμβωση στην έσω καρωτίδα μπορεί να μειώσει δραστικά την αιμάτωση του εγκεφάλου και να προκαλέσει ισχαιμικό εγκεφαλικό.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη αιτία θνητότητας και την πρώτη αιτία αναπηρίας στην Ευρώπη. Πολλοί παράγοντες κινδύνου έχουν προσδιοριστεί πως συμβάλλουν στην εμφάνιση και την πρόοδο της καρωτιδικής νόσου: Αυξημένη ηλικία, κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία. Η συνύπαρξη πολλών παραγόντων κινδύνου αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής καρωτιδικής νόσου.

Όταν η στένωση της καρωτίδας δεν είναι σημαντική, συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα. Πρόκειται για ασυμπτωματική στένωση. Για συμπτωματική στένωση πρόκειται όταν αυτή οδηγήσει σε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα νευρολογικά συμπτώματα εξαρτώνται από το σημείο του εγκεφάλου που επηρεάζεται: Ημιπάρεση, ημιπληγία, απώλεια έκφρασης (αφασία/δυσαρθρία) ή απώλεια όρασης σε ένα μάτι.

Ο προληπτικός έλεγχος με triplex (εξειδικευμένος υπέρηχος) προτείνεται για τη διάγνωση πιθανής στένωσης της καρωτίδας σε όλους τους ασθενείς που παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα που αντιστοιχούν σε περιοχές του εγκεφάλου που αιματώνονται από την έσω καρωτίδα, καθώς και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς με υποψία καρωτιδικής στένωσης λόγω ύπαρξης παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για όλους τους ασθενείς με στένωση της καρωτίδας και συνδυάζει τη λήψη αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων, στατίνης και τη βελτίωση των παραγόντων κινδύνου της αθηρωματικής νόσου (κατάπαυση καπνίσματος, ρύθμιση σακχάρου, κλπ.). Η ανάγκη για χειρουργική ή ενδαγγειακή επέμβαση (τοποθέτηση stent) εξαρτάται από το βαθμό της στένωσης, τη μορφολογία της αθηρωματικής πλάκας και τα συμπτώματα. Γενικά, η επέμβαση συνιστάται για στένωση της καρωτίδας πάνω από 70%, προκειμένου να προληφθεί μελλοντικό ισχαιμικό εγκεφαλικό.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Εμφανίζεται» ξανά ο καιρός του καλοκαιριού και φέρνει 40άρια - Δείτε ζωντανά την εξέλιξή του

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Το ερωτηματολόγιο που αποκάλυψε ότι ο Λύτρας χτύπησε τη σύζυγό του

Πέρασαν χειροπέδες στη μητέρα 20χρονου καταζητούμενου για διάρρηξη και κλοπήΨάχνουν για τα λάθη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ - Στο πολιτικό γραφείο η ΔΗΠΑ

Ψάχνουν για τα λάθη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Συνεδριάζει το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ - Στο πολιτικό γραφείο η ΔΗΠΑ

Το πολύ κακό αποτέλεσμα των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου αποτιμούν τα κόμματα του κέντρου, τα οποία προσπαθούν να αντιληφθούν τι πήγε λάθος, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες φαίνεται να έχουν στείλει σαφή μηνύματα με τη ψήφο τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top