Για τα δικαιώματα των επιβατών σε περιπτώσεις που αφορούν τις πτήσεις αλλά και τις αποσκευές μίλησε στο ThemaOnline αρμόδιος από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.
Ο κανονισμός 261 του 2004 είναι ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Ο κανονισμός αυτός αφορά πτήσεις που φεύγουν από αερολιμένα κράτους-μέλους της Ευρώπης και πάνε σε αεροδρόμιο πάλι κράτους-μέλους ή μπορεί να πηγαίνουν και σε τρίτη χώρα φτάνει ο αερομεταφορέας να είναι Ευρωπαϊκός και το αντίθετο. Δηλαδή, να ξεκινά από τρίτη χώρα και να κατευθύνεται σε αερολιμένα Ευρωπαϊκό», είπε συγκεκριμένα.
Ο κανονισμός καλύπτει τις πιο κάτω τρεις περιπτώσεις:
- Άρνηση επιβίβασης – overbooking
Αυτό μπορεί να συμβεί όταν βρισκόμαστε στο gate του αεροδρομίου. Η αεροπορική εταιρεία έχει υποχρέωση να ζητήσει εθελοντές για να μείνουν κάποιοι πίσω και να μην ταξιδέψουν. Αν δεν βρει άτομα, αναγκαστικά θα γίνει τυχαία επιλογή. «Σε περίπτωση που μείνει πίσω ο καταναλωτής δικαιούται χρηματική αποζημίωση ανάλογα με τα χιλιόμετρα της πτήσης», σημείωσε.
- Αν είμαστε μέχρι 1500 km δηλαδή για πτήσεις σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία η αποζημίωση είναι στα 250 ευρώ
- Αν είμαστε από 1500 μέχρι 3500 km η αποζημίωση είναι στα 400 ευρώ, δηλαδή για πτήσεις σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία κτλ
- Πάνω από 3500 Km η αποζημίωση είναι 600 ευρώ, δηλαδή για πτήσεις σε Αμερική που δεν πηγαίνεις και απευθείας.
«Αν ένας καταναλωτής μείνει πίσω τον βάζουν συνήθως να πετάξει στην επόμενη πτήση ή το επόμενο πρωί. Προσφέρουν επίσης ξενοδοχείο για να μείνει το βράδυ, γεύματα, μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο», εξήγησε.
- Ακύρωση πτήσης
Σε αυτή την περίπτωση όταν γίνει από την ίδια την αεροπορική εταιρεία ακύρωση πτήσης ο καταναλωτής δικαιούται πίσω ολόκληρο το εισιτήριο του.
«Αν η ακύρωση γίνει 14 μέρες πριν την προγραμματισμένη πτήση ο καταναλωτής δικαιούται και χρηματική αποζημίωση ανάλογα με τα χιλιόμετρα της πτήσης εκτός από την επιστροφή του εισιτηρίου. Αν όμως η ακύρωση γίνει 1 μήνα πριν δεν δικαιούται χρηματική αποζημίωση. Ο καταναλωτής παίρνει μόνο τα λεφτά του εισιτηρίου ή μπορεί να του προτείνουν άλλη εναλλακτική πτήση», ανέφερε.
- Καθυστέρηση πτήσης
Η περίπτωση αυτή ισχύει όταν έχουμε πάνω από 3 ώρες καθυστέρηση στον τελικό προορισμό.
«Αν για παράδειγμα ξεκινούμε από Λάρνακα και πάμε Ρώμη αλλά έχουμε ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα και έχουμε κάποια καθυστέρηση δεν μετρά», εξήγησε η αρμόδια πηγή.
«Στις 2 ώρες της καθυστέρησης ο καταναλωτής δικαιούται να πάρει κουπόνι από την αεροπορική εταιρεία για γεύματα, αναψυκτικά κτλ. Πάνω από 3 ώρες δικαιούται την αποζημίωση ανάλογα με τα χιλιόμετρα που αναφέρθηκαν πιο πάνω. Αν η μεγάλη καθυστέρηση προκύψει βράδυ ο καταναλωτής έχει και πάλι δικαίωμα φροντίδας για ξενοδοχείο κτλ», εξήγησε.
Αποσκευές
Για τις αποσκευές υπάρχει η Σύμβαση του Μόντρεαλ η οποία καλύπτει περιπτώσεις φθοράς, καθυστέρησης ή απώλειας.
«Το σημαντικό σε αυτή τη σύμβαση είναι το περιθώριο που έχει ο καταναλωτής να υποβάλει το παράπονο», σύμφωνα με την αρμόδια πηγή.
Τι ισχύει
«Όταν παραλάβουμε την αποσκευή μας στο αεροδρόμιο και υπάρχει φθορά πρέπει να πάμε στο γραφείο εκεί που κάνει κάποιος παράπονο να πάρουμε ένα report. Έχοντας αυτό το report, μέσα σε 7 μέρες που παραλαμβάνεις την αποσκευή σου πρέπει να υποβάλεις το παράπονο σου στην αεροπορική εταιρεία γραπτώς», τόνισε.
«Στην περίπτωση που φτάσουμε στον προορισμό μας και δεν βρούμε την αποσκευή μας, πάλι κάνουμε το συγκεκριμένο report. Μέχρι να έρθει η βαλίτσα ο καταναλωτής δικαιούται να αγοράσει τα πρώτα είδη ανάγκης όπως για παράδειγμα οδοντόκρεμα, οδοντόβουρτσα, πιτζάμες, εσώρουχα, κάλτσες, και ρούχα σε λογικά πλαίσια. Όταν παραλάβουμε την αποσκευή μας έχουμε 21 μέρες να υποβάλουμε το παράπονο στην αεροπορική εταιρεία», συμπλήρωσε.
«Αν η αποσκευή χαθεί εντελώς, δηλαδή εάν περάσουν 21 μέρες και δεν βρέθηκε, ο καταναλωτής δικαιούται να κάνει παράπονο στην αεροπορική και θα πρέπει να τον αποζημιώσουν για το περιεχόμενο της αποσκευής. Αυτό όμως είναι το πιο δύσκολο σημείο γιατί δεν μπορεί κάποιος να δηλώσει ακριβώς με αποδείξεις τι είχε μέσα η αποσκευή του»
Καταλήγοντας, θέλοντας να δώσει ορισμένες συμβουλές προς τους καταναλωτές, η αρμόδια πηγή ανέφερε ότι «μία ασφάλεια ταξιδιού είναι πάντα καλή ιδέα γιατί μας βγάζει από πολλούς μπελάδες ενώ τόνισε παράλληλε πώς θα ήταν καλό οι καταναλωτές να ενημερώνονται ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους από πριν και να μπορούν να ζητούν όσα δικαιούνται»
«Μπορούν να επικοινωνήσουν επίσης στο 1429 αλλά και στην απευθείας γραμμή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή Κύπρου στο 22867177», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις