Στη δυτική ακτή της Ιαπωνίας, ο μεγαλύτερος πυρηνικό σταθμός του κόσμου βρίσκεται σε αδράνεια, ενώ η χώρα δαπανά τεράστια ποσά για εισαγωγή υδρογονανθράκων και άνθρακα και παλεύει να φτάσει τους στόχους για την κλιματική αλλαγή που έχει θέσει.
Το πυρηνικό εργοστάσιο Kashiwazaki Kariwa, ένα εκτεταμένο συγκρότημα 4,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων δίπλα στη θάλασσα, ήταν κάποτε η κορωνίδα της ιαπωνικής στρατηγικής να φτάσει την ατομική ενέργεια στο 50% του ενεργειακού μείγματος της χώρας μέχρι το 2030. Στο εσωτερικό, ένα πιστοποιητικό από την Guinness Records αναγνωρίζει ότι η δυνητική ισχύς 8,2 γιγαβάτ της εγκατάστασης είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως.
Αυτή τη στιγμή αυτή η παραγωγή – ικανή να τροφοδοτήσει πάνω από 13 εκατομμύρια νοικοκυριά – είναι μηδενική. Οι επτά αντιδραστήρες στο αποκαλούμενο συγκρότημα KK έκλεισαν μετά το ατύχημα του 2011 στο Fukushima Dai-Ichi στην ανατολική Ιαπωνία που ώθησαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πυρηνική ενέργεια.
Αυτή η απόφαση αποδεικνύεται δαπανηρή, καθώς η φτωχή σε πόρους Ιαπωνία ξόδεψε 172 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι για την εισαγωγή πηγών ενέργειας.
Τώρα, με τη χώρα να θέλει να τονώσει την οικονομία φλερτάροντας κατασκευαστές τσιπ όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing και τα ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης, η συζήτηση θερμαίνεται για το εάν το KK και ο ιδιοκτήτης της, Tokyo Electric Power αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία.
Κανένας δεν έχει εγκαταστάσεις σαν το KK
Ωστόσο, η επανεκκίνηση αντιδραστήρων σε αδράνεια – πόσο μάλλον η κατασκευή νέων – αποδεικνύεται πολιτικά δύσκολη. Οι πυρηνικοί σταθμοί μπορούν να παρέχουν ενέργεια αδιάλειπτα αλλά η κατασκευή συχνά παίρνει πάνω από δεκαετία και παράγουν απόβλητα που παραμένουν επικίνδυνα για χιλιάδες χρόνια.
Το 2017, δύο αδρανείς αντιδραστήρες στο KK εγκρίθηκαν να συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη την έγκριση της τοπικής συνέλευσης, η οποία πρόκειται να συνεδριάσει τον επόμενο μήνα.
Η Ιαπωνία χρειάζεται νέο τρόπο για να τροφοδοτήσει την αξίας 4,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων οικονομία της. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή έχουν υπογραμμίσει τους κινδύνους της εξάρτησης από την εισαγόμενη ενέργεια, στην οποία βασίζεται η Ιαπωνία για το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Εν τω μεταξύ, 21 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε όλη τη χώρα παραμένουν αχρησιμοποίητοι.
Ενώ η Ιαπωνία έχει επανεκκινήσει 12 άλλους πυρηνικούς αντιδραστήρες από το 2011, η επανεκκίνηση στο KK, υπό τη διαχείριση της Tepco, φέρει ισχυρό συμβολισμό.
Η εμπιστοσύνη στην Tepco υπονομεύτηκε το 2007 όταν ένας σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών προκάλεσε ζημιά στο KK, προκαλώντας διαρροή ραδιενεργού υλικού. Η εταιρεία απάντησε ενισχύοντας τα κτίρια του αντιδραστήρα.
Η καταστροφή της Φουκουσίμα τέσσερα χρόνια αργότερα έφερε μεγαλύτερο πλήγμα, όταν η εταιρεία απέτυχε να ψύξει τους αντιδραστήρες μετά την διακοπή λειτουργίας λόγω σεισμού και τσουνάμι, προκαλώντας έκλυση ραδιενέργειας.
Το 2021, απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία του KK μετά από κενά ασφαλείας
Η εταιρεία λέει ότι έχει αντιμετωπίσει το θέμα. Ο ιστότοπός της παραθέτει οκτώ τρόπους για να κάνει την KK «τον ασφαλέστερο πυρηνικό σταθμό στον κόσμο». Παρόλα αυτά, μια δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών έπληξε την κοντινή χερσόνησο Noto την Πρωτοχρονιά επανάφερε τον φόβο.
Ακόμη και με νέα μέτρα ασφαλείας, οι κάτοικοι της Niigata δεν έχουν να κερδίσουν από την επανεκκίνηση του KK. Ο ηλεκτρισμός του νομού παράγεται από μια διαφορετική εταιρεία κοινής ωφελείας. Εάν o KK τεθεί σε λειτουργία, η ενέργεια που παράγει θα πάει στο Τόκιο, 200 χιλιόμετρα μακριά, ενώ οι ντόπιοι θα επωμίζονται τους κινδύνους.
Πριν από τη Φουκουσίμα, πολλοί αγροτικοί δήμοι δέχτηκαν πυρηνικούς σταθμούς λόγω των επιδοτήσεων από την εθνική κυβέρνηση. Πολλοί τοπικοί ηγέτες επανεξετάζουν τώρα αυτά τα ανταλλάγματα.
Ωστόσο, ακόμη κι αν η KK και όλες οι άλλες κλειστές πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ιαπωνίας επανεκκινηθούν, αυτό θα ήταν προσωρινή λύση. Η χώρα χρειάζεται και τους 10 αντιδραστήρες που περιμένουν έγκριση να μπουν στο δίκτυο για να πετύχει τον τρέχοντα στόχο της για το 2030. Και οι περισσότεροι από αυτούς θα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής.
Οι εταιρείες ηλεκτρισμού της Ιαπωνίας συμφωνούν ότι χρειάζονται νέοι αντιδραστήρες.
Οι αδρανείς αντιδραστήρες πρέπει να πληρούν τα νέα πρότυπα ασφαλείας μετά τη Φουκουσίμα και να κερδίσουν την έγκριση της πυρηνικής ρυθμιστικής αρχής για επανεκκίνηση. Ωστόσο, πολιτικά, οι εταιρείες συνήθως αναζητούν τη συναίνεση των αρχών του νομού καθώς οι αγωγές και διαμαρτυρίες πολιτών μπορούν να επιβραδύνουν τα έργα.
Οι επενδυτές έχουν ήδη τοποθετηθεί για την αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας. Το υπουργείο Εμπορίου της Ιαπωνίας — το οποίο επιβλέπει την ενεργειακή πολιτική της χώρας — έστειλε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο τον Μάρτιο για να μιλήσει με τον κυβερνήτη της Νιγκάτα σχετικά με την επανεκκίνηση. Και η Tepco έχει φορτώσει πυρηνικά καύσιμα στη μονάδα 7 στο KK.
Το έπος με το KK υπογραμμίζει τη λεπτή ισορροπία που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη, προσπαθώντας να συνδυάσουν τις ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια με τις εθνικές ενεργειακές απαιτήσεις και τους στόχους για την κλιματική αλλαγή. Ένα δραματικό περιστατικό όπως η Φουκουσίμα θα μπορούσε να επιφέρει καταστροφικό πλήγμα στις προσπάθειες για την παροχή πρόσθετης πυρηνικής ενέργειας.
ΠΗΓΗ: In.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις