ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσο καιρό παίρνει να εξεταστεί μια αίτηση για Επίδομα Τέκνου; Οι λόγοι απόρριψης και το δικαίωμα ένστασης

Πόσο καιρό παίρνει να εξεταστεί μια αίτηση για Επίδομα Τέκνου; Οι λόγοι απόρριψης και το δικαίωμα ένστασης

Οι καθυστερήσεις γενικότερα στις εξετάσεις αιτήσεων για επιδόματα, είναι ένα θέμα το οποίο εξετάζουν και αναγνωρίζουν και οι αρμόδιοι φορείς.

Παρότι γίνονται προσπάθειες να μειωθούν οι χρόνοι εξετάσεις εντούτοις υπάρχουν περιπτώσεις που οι καθυστερήσεις αγγίζουν εξάμηνο είτε και χρόνο.

Πόσο καιρό παίρνει να εξεταστεί μια αίτηση για Επίδομα Τέκνου;

Τι ισχύει στην περίπτωση του επιδόματος τέκνου; Πόσο καιρό παίρνει να εξεταστεί μια αίτηση για το εν λόγω επίδομα;

Αρχικά θα πρέπει να διευκρινιστούν, σύμφωνα και με την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας, τα βήματα της ροής εργασίας που ακολουθούνται. Σε αυτή περιλαμβάνονται τρία στάδια:

  •  Παραλαβή αίτησης και έλεγχος για την ορθή συμπλήρωση της (να επισυνάπτονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά)
  • Εξέταση της αίτησης από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και λήψη απόφασης
  • Έγκριση της αίτησης και καταβολή του επιδόματος με έμβασμα ή απόρριψη και ενημέρωση του αιτητή για την απόρριψη, με επιστολή

Εξέταση και διάρκεια

Η εξέταση μίας πλήρως συμπληρωμένης αίτησης (αίτηση η οποία να είναι ολοκληρωμένη με όλα τα απαραίτητα παραστατικά και για την οποία δεν θα χρειαστεί επικοινωνία τηλεφωνική ή γραπτή με την/τον αιτητή/τρια για προσκόμιση δικαιολογητικών / παραστατικών) παίρνει περίπου 3 μήνες.

Εξέταση αίτησης η οποία έχει εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού ΕΚ 883/2004 θα έχει διάρκεια περίπου 3-5 μήνες, εφόσον η πληροφόρηση μεταξύ των Φορέων Οικογενειακών Παροχών των κρατών μελών που εμπλέκονται είναι ολοκληρωμένη.

Σε περίπτωση, όπου κριθεί αναγκαίο για περαιτέρω διερεύνηση/πληροφόρηση, τότε η διάρκεια εξέτασης της αίτησης θα εξαρτηθεί από το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η έρευνα.

Τι αφορά ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός ΕΚ 883/2004 ;

Ο συγκεκριμένος κανονισμός εφαρμόζεται σε όλους τους υπηκόους μίας χώρας της ΕΕ που καλύπτονται ή έχουν καλυφθεί από τη νομοθεσία κοινωνικής ασφάλισης σε μία από τις εν λόγω χώρες, καθώς επίσης και στα μέλη της οικογένειάς τους και τους επιζώντες τους.

Επίσης, εφαρμόζεται στους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ και η κατάσταση των οποίων τους συνδέει με περισσότερα κράτη μέλη. Ο κανονισμός εφαρμόζεται επίσης στα μέλη της οικογένειάς τους και τους επιζώντες τους.

Σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης, οι υπήκοοι μίας χώρας της ΕΕ και τα πρόσωπα που διαμένουν στην εν λόγω χώρα χωρίς να έχουν την υπηκοότητα είναι ίσοι έναντι των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που προβλέπονται από την εθνική νομοθεσία.

Πως θα μάθεις εάν εγκρίθηκε η αίτηση σου;

Ένα ερώτημα , το οποίο συχνά αναφέρουν γονείς. Πλέον μέσα από τον προσωπικό λογαριασμό cylogin μπορεί κάποιος να βλέπει το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αίτηση του. Εν συνεχεία αν εγκριθεί θα λάβει με έμβασμα στο λογαριασμό που έχει δηλώσει το ποσό του επιδόματος.

Λόγοι για τους οποίους μπορεί να απορριφθεί η αίτηση επιδόματος τέκνου

Από τους βασικούς λόγους απόρριψης είναι κυρίως ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του να είναι κανείς δικαιούχος του επιδόματος τέκνου. Τρεις είναι οι κύριες προϋποθέσεις και αφορούν νόμιμη διαμονή, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Δικαίωμα σε Επίδομα Τέκνου έχουν οικογένειες που έχουν:
τη νόμιμη και συνεχή διαμονή τους τουλάχιστον κατά τα 5 τελευταία χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης, στα εδάφη που ασκείται αποτελεσματικός έλεγχος από την Κυπριακή Δημοκρατία.
το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα τους κατά το προηγούμενο έτος υποβολής της αίτησης δεν υπερβαίνει: → τις €49.000 για οικογένειες με ένα εξαρτώμενο τέκνο και → τις €59.000 για οικογένειες με δύο → για κάθε επιπρόσθετο εξαρτώμενο τέκνο πέραν των 2 θα αυξάνεται κατά €5000 π.χ. 3 εξαρτώμενα τέκνα €59.000 + €5000 = €64.000 κλπ.
να πληρείται το περιουσιακό κριτήριο, όπου η συνολική αξία σε τρέχουσες τιμές των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων, μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων και καταθέσεων να μην υπερβαίνει το €1.200.000. (Σημειώνεται ότι στο €1.200.000 λαμβάνεται υπόψη και η αποξένωση περιουσιακών στοιχείων κινητής και ακίνητης περιουσίας κατά τα τελευταία 2 χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης).

Άλλοι παράγοντες απόρριψης

Ωστόσο κάποιες φορές αιτήσεις απορρίπτονται και για άλλους παράγοντες (όχι με βάση εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια). Λόγοι απόρριψης μιας αίτησης επιδόματος τέκνου, πέραν των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, είναι οι ακόλουθοι:

  •  Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις διαμονής (τουλάχιστον πενταετής νόμιμης και συνεχούς διαμονής πριν από την υποβολή αίτησης στην Κυπριακή Δημοκρατία)
  •  Εκπρόθεσμη Υποβολή Αίτησης
  •  Μη προσκόμιση ζητηθέντων εγγράφων
  •  Τα τέκνα δεν εμπίπτουν στον ορισμό του εξαρτώμενου τέκνου
  •  Τέκνο δε διαμένει κάτω από την ίδια στέγη με τον αιτητή/τρια
  •  Τέκνο υπό τη φροντίδα της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας
  •  Ο αιτητης/τρια είναι ανάδοχοι γονείς

 

Απόρρψη αίτησης και δικαίωμα ένστασης

Στις περιπτώσεις όπου η απόφαση από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων είναι η απόρριψη του επιδόματος και εάν ο πολίτης δεν ικανοποιείται από την απόφαση, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 11 του περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμου, έχει το δικαίωμα να υποβάλει εγγράφως Ιεραρχική Προσφυγή, εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία της παρούσας επιστολής.

Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 146 του Συντάγματος, έχει το δικαίωμα να προσβάλει την απόφαση στο Διοικητικό Δικαστήριο εντός εβδομήντα πέντε (75) ημερών από την ημερομηνία της επιστολής απόρριψης.

Τι αναφέρει το άρθρο 11

Σύμφωνα με το άρθρο 11, πρόσωπο, το οποίο δεν ικανοποιείται από απόφαση που εκδόθηκε από το Προϊστάμενο Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας ή εξουσιοδοτημένο λειτουργό, δύναται μέσα σε τριάντα ημέρες από τη γνωστοποίηση σ' αυτό της απόφασης, να την προσβάλει στον Υπουργό με έγγραφη αιτιολογημένη προσφυγή.

Ο Υπουργός εξετάζει την προσφυγή χωρίς υπαίτια βραδύτητα, αποφασίζει πάνω σ' αυτή και κοινοποιεί χωρίς καθυστέρηση την απόφασή του στον προσφεύγοντα.

 Ο Υπουργός πριν να εκδώσει οποιαδήποτε απόφαση δυνάμει του εδαφίου (2), δύναται κατά την κρίση του να ακούσει τον προσφεύγοντα ή να δώσει σ' αυτόν την ευκαιρία να υποστηρίξει τους λόγους πάνω στους οποίους στηρίζει την προσφυγή του· ο Υπουργός δύναται να αναθέτει σε λειτουργό του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή σε άλλα πρόσωπα που βρίσκονται στην υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή σε επιτροπή λειτουργών του Υπουργείου του να εξετάσει θέματα που αναφύονται στην προσφυγή και να του υποβάλει το πόρισμα της εξετάσεως πριν αυτός εκδώσει την απόφασή του.

Οποιαδήποτε πράξη ή οτιδήποτε είναι υπόχρεος να πράξει ο Υπουργός, δυνάμει των διατάξεων του παρόντος άρθρου, δύναται να διενεργηθεί από το Γενικό Διευθυντή, δυνάμει εξουσιοδότησης του Υπουργού και οποιαδήποτε δήλωση ή και κοινοποίηση υπογραμμένη από τον Υπουργό που πιστοποιεί ότι ο Γενικός Διευθυντής ενεργεί δυνάμει εξουσιοδότησής του, είναι δεκτή ως απόδειξη σε οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία.

Τερματισμός επιδόματος τέκνου

Πέρα από την απόρριψη υπάρχει και ο παράγοντας αυτόματης παύσης του επιδόματος τέκνου. Ποιοι είναι οι λόγοι οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε μια τέτοια περίπτωση; Το δικαίωμα σε επίδομα για κάθε τέκνο τερματίζεται αυτόματα όταν:

- το τέκνο πάψει να εμπίπτει στον ορισμό του εξαρτώμενου τέκνου (π.χ. συμπλήρωση 18ου έτους, απαλλαγή / ολοκλήρωση θητείας στην Εθνική Φρουρά, σύναψη γάμου τέκνου κ.ο.κ.) ή
το τέκνο αποβιώσει ή απολέσει τη συνεχή και νόμιμη διαμονή του το ίδιο ή η οικογένειά του ή
- το τέκνο πάψει να διαμένει κάτω από την ίδια στέγη με τον αιτητή/τρια ή
- το τέκνο βρίσκεται υπό τη φροντίδα της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.
- το τέκνο έχει συνάψει γάμο ή συμβιώνει
- το τέκνο έχει αποκτήσει δικό του τέκνο και διαμένει σε διαφορετική στέγη

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Σε εγρήγορση η Λευκωσία: Ενεργοποιήθηκαν κανάλια επικοινωνίας μετά τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ στην Κύπρο

Κανάλια επικοινωνίας ενεργοποιήθηκαν μετά τις πρόσφατες αναφορές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που αφορούσαν την Κύπρο και οι τοποθετήσεις έχουν πλέον καταστεί κατά πολύ ηπιότερες, όπως ανέφεραν στο ΡΙΚ αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, συνέχιζαν οι ίδιες πηγές, δημοσιεύματα μέσων που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ, υποβαθμίζουν πια το θέμα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top