ΔΙΕΘΝΗ

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί για την πώληση αλκοόλ στη Σουηδία και τη Φινλανδία

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί για την πώληση αλκοόλ στη Σουηδία και τη Φινλανδία

Σουηδία και η Φινλανδία προχώρησαν στη χαλάρωση των αυστηρών νόμων που διέπουν την πώληση αλκοόλ, διατηρώντας παράλληλα ευρύτερα κρατικά μονοπώλια.

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση της Σουηδίας σκοπεύει να επιτρέψει τις αποκαλούμενες «αγροτικές πωλήσεις», σύμφωνα με τις οποίες οι παραγωγοί αλκοόλ μπορούν να διαθέσουν αλκοόλ σε όσους πελάτες επισκέπτονται τα καταστήματά τους, αναφέρει το BBC, ενώ ταυτόχρονα η το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε την πώληση αλκοολούχων ποτών που έχουν παραχθεί με ζύμωση, όπως η μπύρα, το κρασί και ο μηλίτης, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ έως και 8% στα σούπερ μάρκετ, από το όριο του 5,5% που ίσχυε μέχρι τώρα.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν αρκετά μεγάλο ποσοστό αλκοολισμού, με το 9,1% του πληθυσμού να είναι αλκοολικοί στην Φινλανδία και 6,2% στη Σουηδία. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει ορισμένους περιορισμούς. Το αλκοόλ μπορεί να αγοραστεί μόνο σε κρατικά καταστήματα, ειδικές κάβες ή σε μπαρ και εστιατόρια με άδεια λειτουργίας.

Οι βουλευτές της Φινλανδίας ψήφισαν με ψήφους 102 έναντι 80 υπέρ του νόμου για τα ζυμωμένα ποτά, ενώ όλα τα μέλη του ενός κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, των Χριστιανοδημοκρατών, ψήφισαν κατά, επικαλούμενα ανησυχίες για την δημόσια υγεία. Οι μπύρες με περιεκτικότητα σε αλκοόλ άνω του 5,5% τα κρασιά και οι μηλίτες θα είναι διαθέσιμα στα καταστήματα ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο νέος νόμος δεν καλύπτει τα αποσταγμένα ποτά.

Εν τω μεταξύ, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας σχεδιάζει να βοηθήσει τους επιχειρηματίες ανοίγοντας τις πωλήσεις κρασιού, μπύρας, μηλίτη και οινοπνευματωδών ποτών σε μικρή κλίμακα σε όσους επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις των παραγωγών. Το μέτρο, εφόσον εγκριθεί, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2025.

Και οι δύο αποφάσεις ενδέχεται να χρειαστεί να παραπεμφθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ελεγχθεί ότι δεν παραβιάζουν τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες η Αστυνομία των Β.Βάσεων συνέλαβε τον ύποπτο για τη δολοφονία του Χαράλαμπου Κωνσταντινίδη στην Ορμήδεια, το βράδυ της Τρίτης (25/6).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top