ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: «Έδαφος για περεταίρω αναβαθμίσεις της οικονομίας από Fitch»

ΥΠΟΙΚ: «Έδαφος για περεταίρω αναβαθμίσεις της οικονομίας από Fitch»

Υπάρχει έδαφος για περεταίρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εγγύς μέλλον αν η δημοσιονομική και μακροοικονομική εικόνα της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς, δηλώνει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τη χθεσινή αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, το Υπουργείο σημειώνει πως αυτό υποδεικνύει η διατήρηση της θετικής προοπτικής (positive outlook) ακόμη και μετά την αναβάθμιση.

Ο Οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ΒΒΒ σε ΒΒΒ+ διατηρώντας ταυτόχρονα την θετική προοπτική (positive outlook).

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, γενικά ο οίκος Fitch βλέπει εξαιρετικά θετικά την πορεία και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τα τελευταία χρόνια, σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον με μεγάλες προκλήσεις και αναμένει πως η θετική αυτή πορεία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση αυτή σύμφωνα με τον οίκο Fitch βασίζεται σε πέντε παράγοντες.

Πρώτο, στη γενική βελτίωση των χαρακτηριστικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως δανειζόμενου, όπως η μείωση της έκθεσης σε χρηματοοικονομικούς κινδύνους, η αποδεδειγμένη ανθεκτικότητα σε διεθνείς αναταράξεις, οι θετικές μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές τάσεις και η δέσμευση στην δημοσιονομική πειθαρχία.

Δεύτερο, στους μειωμένους τραπεζικούς κινδύνους και κυρίως τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τρίτο, στη μείωση του ιδιωτικού χρέους που αποδίδεται κυρίως στην συνεχιζόμενη αύξηση του ΑΕΠ.

Τέταρτο, στην εξαιρετική δημοσιονομική πορεία των τελευταίων ετών, και πέμπτο, στην σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους.

Όπως σημειώνεται, ως κύριους παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της αξιολόγησης της Δημοκρατίας είτε θετικά είτε αρνητικά ο οίκος Fitch θεωρεί, πρώτο, την πορεία των δημόσιων οικονομικών, δεύτερο, το μακροοικονομικό περιβάλλον, και τρίτο, τις εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών και άλλες εξωτερικές στατιστικές.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη τα ξημερώματα σε καφετέρια - Εξετάζουν το ενδεχόμενο για αυτοσχέδια βόμβα

Συνέλαβαν 26χρονο που βιντεογραφούσε γυναίκες σε παραλίες – Τρεις αναγνώρισαν τον εαυτό τους σε βίντεο

Μεθυσμένος οδηγός προσπάθησε να δωροδοκήσει αστυνομικό - Τελικά του πέρασαν χειροπέδες

Ανησυχούν τα αυξημένα περιστατικά κοκκύτη και ιλαρά στο Μακάρειο – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Σοφία Βογιατζάκη: «Τρελαίνομαι για τα χαρτιά» - «Τα αποφεύγω γιατί ξέρω ότι το λιγότερο είναι να μπω φυλακή» - Βίντεο

Διαζύγιο ζητάει η Πολυζωγοπούλου, αίτηση αποφυλάκισης ο Λύτρας - Ο δικηγόρος πέρασε το δεύτερο βράδυ του στο κελί



22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Στο κάτω-κάτω, ποιος δεν έχει κάνει λάθη; Ποιος δεν έχει κάνει κακές επιλογές και ποιος δίνει το δικαίωμα στην κοινωνία την καθωσπρέπει, να μπορεί να κρίνει την πορεία μιας ψυχής, χωρίς να γνωρίζει το υπόβαθρό της; «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top