ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοβαρές ανησυχίες Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για πρόσβαση σε άσυλο 31 αιτητών στη νεκρή ζώνη

Σοβαρές ανησυχίες Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για πρόσβαση σε άσυλο 31 αιτητών στη νεκρή ζώνη

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε ανακοίνωσή της εκφράζει βαθιά ανησυχία για την ασφάλεια και την ευημερία περίπου 31 αιτητών ασύλου, μεταξύ των οποίων και επτά παιδιών, οι οποίοι, όπως αναφέρει, βρίσκονται παγιδευμένοι στη Νεκρή Ζώνη.

Πέντε από αυτούς εισήλθαν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα για να υποβάλουν αίτηση ασύλου αφού διέσχισαν τη Νεκρή Ζώνη, αλλά, όπως αναφέρεται, «αργότερα η αστυνομία απομάκρυνε τους εν λόγω αιτητές από το κέντρο και τούς επέστρεψε» στη Νεκρή Ζώνη.

«Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, τουλάχιστον δύο από αυτούς τους ανθρώπους, περιλαμβανομένου ενός ασυνόδευτου παιδιού από τη Συρία, αγνοούνται, ενώ πολλοί χρειάζονται ιατρική και ψυχολογική φροντίδα», υποστηρίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Συμπληρώνει ότι παρόλο που παρέχονται τρόφιμα, νερό, ρουχισμός και στοιχειώδης διευκολύνσεις στους ανθρώπους που βρίσκονται στη Νεκρή Ζώνη, μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, διαμένουν σε επισφαλείς συνθήκες, σε αντίσκηνα εκτεθειμένα σε ακραίες θερμοκρασίες που τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει επείγουσα ιατρική περίθαλψη στο κρατικό νοσοκομείο, ωστόσο μετά την περίθαλψη επιστρέφονται πίσω στη Νεκρή Ζώνη.

«Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Όπως έχουμε τονίσει σε επαφές με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως έχει επαναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να εφαρμόσει και να επιβάλει όλες τις πτυχές του κεκτημένου της ΕΕ, περιλαμβανομένης της διασφάλισης αποτελεσματικής πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου και επαρκών συνθηκών υποδοχής» δήλωσε ο Φιλίπ Λεκλέρκ, Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στη ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή νομοθεσία ισχύει σε όλες τις περιοχές της Κύπρου όπου η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία της, περιλαμβανομένης της Νεκρής Ζώνης του ΟΗΕ.

Προσθέτει ότι το περιστατικό αυτό έρχεται εν μέσω μιας σειράς ενεργειών που συρρικνώνουν ουσιαστικά το χώρο προστασίας της Κύπρου, όπως η «εφαρμογή ανησυχητικών νέων μέτρων σε Σύρους πρόσφυγες και αιτητές ασύλου», όπως αυτό της αναστολής της εξέτασης των αιτήσεών τους για άσυλο το οποίο ισχύει από τα μέσα Απριλίου. Το μέτρο αυτό, αναφέρεται, έχει επηρεάσει περισσότερους από 14.000 Σύρους αιτητές ασύλου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάνει επίσης λόγο για «επανεκκίνηση συλλήψεων, μερικές φορές με τη χρήση βίας, αιτητών ασύλου που προσπαθούν να υποβάλουν μεταγενέστερες αιτήσεις ασύλου, προκειμένου να υποβληθούν σε διαδικασίες επιστροφής».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν πολλαπλές αναφορές για «αναχαίτιση και άτυπες επαναπροωθήσεις (pushbacks) βαρκών όπου επέβαιναν αιτητές ασύλου που προσπαθούσαν να φθάσουν στις κυπριακές ακτές».

«Οι αναχαιτίσεις και οι άτυπες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα καθώς και η άρνηση παραπομπής σε διαδικασίες ασύλου όσων βρίσκονται παγιδευμένοι στη Νεκρή Ζώνη έχουν ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο άμεσης ή αλυσιδωτής επαναπροώθησης για τους επηρεαζόμενους ανθρώπους», προστίθεται.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι αναγνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος όσον αφορά τις νέες αφίξεις και είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη στήριξη για να διασφαλίσει ότι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των αιτητών ασύλου και των προσφύγων γίνονται σεβαστά.

«Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων που θα υποστηρίζουν την κοινή μας ευθύνη για την προστασία όσων διαφεύγουν από συγκρούσεις και διώξεις», ανέφερε ο Λεκλέρκ.

Παράλληλα σημείωσε ότι εδώ και καιρό αναφέρουν ότι η Κύπρος, καθώς και άλλα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δεν πρέπει να μείνουν μόνα τους και ότι χρειάζονται συνεχείς πόροι της ΕΕ, αλληλεγγύη και επιμερισμός ευθυνών για να ενισχυθεί η ικανότητα ανταπόκρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Περιμένεις να λάβεις επίδομα, σύνταξη ή βοήθημα; Μάθε ποιες αιτήσεις εξετάζονται αυτές τις ημέρες

• Αναθυμιάσεις σε πισίνα: Η κατάσταση υγείας των παιδιών - Συνολικά επισκέφθηκαν το νοσοκομείο 26 πρόσωπα

• Καταγγέλλουν τον Φειδία για τα «απαξιωτικά» λόγια του – Ζητούν να απολογηθεί στην κάθε μάνα, σύζυγο, αδερφό και παιδί αγνοουμένου

• Νέα κίτρινη προειδοποίηση: Μας σιγοψήνει καθημερινά ο καιρός – Πού θα φτάσει η θερμοκρασία

• Κατερίνα Καινούργιου: Έκανε το πιο τρυφερό σχόλιο στη φωτογραφία του συντρόφου της

• Ασύλληπτο περιστατικό στην Ελλάδα: Μπήκε στο χειρουργείο για επέμβαση στο χέρι και βγήκε με… έγκαυμα στο πόδι – Ο λόγοςΕυθυγράμμιση θέσεων στο κυπριακό Αθήνα και Λευκωσία - Εξελίξεις το φθινόπωρο – Επεξεργάζεται ΜΟΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ευθυγράμμιση θέσεων στο κυπριακό Αθήνα και Λευκωσία - Εξελίξεις το φθινόπωρο – Επεξεργάζεται ΜΟΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ενώ η Άγκυρα δια του Ταγίπ Ερντογάν τεντώνει το σχοινί σε ότι αφορά τις απαράδεκτες αξιώσεις στο κυπριακό στρέφοντας τα πυρά και προς τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, Αθήνα και Λευκωσία φαίνεται να ευθυγραμμίζονται πλήρως, σε ότι αφορά στα επόμενα βήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top