ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Δημητρίου: Με επιστολή προς Χριστοδουλίδη ζητά την ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Α. Δημητρίου: Με επιστολή προς Χριστοδουλίδη ζητά την ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, έστειλε σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, διατυπώνοντας το αίτημα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για την ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου δίπλα από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η Πρόεδρος της Βουλής παρέστη στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η οποία συνήλθε την Πέμπτη για να συζητήσει τις επικείμενες οικοδομικές εργασίες στο Μακάρειο Νοσοκομείο καθώς και τον προγραμματισμό και τη λήψη μέτρων, για να μην υπάρξει καμία επίπτωση στην υγεία των νοσηλευόμενων παιδιών. Το θέμα εξετάστηκε αυτεπάγγελτα έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, Μαρίνας Νικολάου, Νίκου Κέττηρου και Χρίστου Χριστόφια.

Μιλώντας κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι στις παραμονές των εκλογών της 9ης Ιουνίου έγινε έκτακτη συζήτηση για το θέμα, τονίζοντας ότι σκοπός όλων είναι να μην δημιουργηθεί ζήτημα με την υγεία των παιδιών και να προχωρήσουμε σωστά.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κινδυνεύσει κανείς κατά την εκτέλεση των εργασιών στο Μακάρειο Νοσοκομείο».

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε ότι «θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά», προσθέτοντας ότι «είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να φύγουμε με ένα θετικό αποτέλεσμα».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, εξέφρασε την ελπίδα ότι έχουν παρακαμφθεί τα όποια εμπόδια και ότι «τα επόμενα 3-4 χρόνια θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια σε όλες τις επαρχίες».

Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, είπε ότι το ΑΚΕΛ σε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας είχε θέσει το ερώτημα αν ελήφθησαν μέτρα για τα έργα που θα γίνουν στο Μακάρειο Νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι το κόμμα ενέγραψε το θέμα τον Φεβρουάριο. «Να είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς», ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, είπε ότι μεσολάβησαν πολλά από την ημέρα εγγραφής του θέματος, τα οποία αύξησαν τις ανησυχίες. Δεν έγινε η απαραίτητη προκαταρκτική εργασία για διασφάλιση των προδιαγραφών και της υγείας των νοσηλευόμενων παιδιών, ανέφερε. Παράλληλα, ζήτησε από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, τη θέση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού, σε σχέση με το θέμα που ενέγραψε το ΑΚΕΛ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι η παρουσία τεχνοκρατών και επιστημόνων στη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας δείχνει την ευαισθησία όλων στο θέμα που συζητείται.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, συνεχάρη το ΑΚΕΛ για την εγγραφή του θέματος, σημειώνοντας ότι «όραμά μας πρέπει να είναι η δημιουργία νέου νοσοκομείου για τη μητέρα και το παιδί και η δημιουργία πανεπιστημιακής κλινικής».

Υποχρέωση αναδόχου για εφαρμογή των συστάσεων της Διεπιστημονικής Επιτροπής, λένε Υπουργείο Υγείας – ΟΚΥπΥ

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, απαντώντας στον Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστο Χριστόφια, είπε ότι ο Υπουργός Υγείας έχει πολύ μεγάλη ενσυναίσθηση σε θέματα υγείας, κάτι που αποδείχθηκε από τη μέχρι τώρα παρουσία του στο Υπουργείο.

Αναφερόμενη στα πρόσφατα εγκαίνια του Παγκύπριου Κέντρου Τραύματος και της Μονάδας Νεογνών στο Μακάρειο, έκανε λόγο για καινοτόμα έργα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ΟΚΥπΥ και στη βελτίωση της κατάστασης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Πρέπει να ικανοποιηθούν όλες οι συστάσεις της Διεπιστημονικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για τα έργα ανακαίνισης στο Μακάρειο για το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών, επεσήμανε η κ. Γιαννάκη, προσθέτοντας ότι «όλα όσα λέμε θα καταγραφούν στο συμβόλαιο για να τα εφαρμόσει ο εργολάβος».

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, έκανε λόγο για «έργο-ορόσημο», σημειώνοντας ότι στη σύνταξη των τεχνικών προδιαγραφών λήφθηκαν υπ’ όψιν οι κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την Επιτροπή Λοιμώξεων των Μακαρείου Νοσοκομείου. Είπε ακόμη ότι ο ΟΚΥπΥ προχώρησε με επιπρόσθετες κινήσεις, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανησυχίες, ζήτησε από τον ανάδοχο να καταθέσει τα μέτρα υγείας και ασφάλειας που προτίθεται να εφαρμόσει, και συνέστησε διεπιστημονική επιτροπή, θεωρώντας ότι όλες οι ανησυχίες πρέπει να ακουστούν και να εισακουστούν.

«Ο ανάδοχος δεν μπορεί να ξεκινήσει εργασίες αν δεν λάβει τη συγκατάθεση του ΟΚΥπΥ», τόνισε ο κ. Σταυρίδης, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεσμεύτηκε μέσω επιστολής ότι θα ακολουθήσει όλες τις εισηγήσεις της Διεπιστημονικής Επιτροπής. «Ο ανάδοχος υποχρεούται να εφαρμόσει οποιαδήποτε επιπρόσθετα μέτρα προτείνει η Διεπιστημονική Επιτροπή», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, είπε ότι ζήτησε νομική γνωμάτευση, η οποία βεβαιώνει ότι όσα ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας είναι ξεκάθαρα γραμμένα μέσα στη σύμβαση και αληθή. Εν συνεχεία, ανέφερε ότι για το έργο ακολουθήθηκε η μεθοδολογία ‘’Design-Build-Maintenance’’. Σημείωσε ότι ο ΟΚΥπΥ έλαβε €28 εκατ. από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και περίπου €11 εκατ. με τη βοήθεια του Υπουργείου Υγείας για έργα άλλων αναβαθμίσεων. «Εάν υπογραφεί το συμβόλαιο, θα γίνει η μελέτη του έργου», συμπλήρωσε.

Ο Νεοκλής Αντωνίου, εκ μέρους του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, ανέφερε ότι τον Απρίλιο του 2023 το Τμήμα έστειλε επιστολή προς τον ΟΚΥπΥ, διά της οποίας απέστελλε έντυπα προς τον Οργανισμό, καλώντας τον να τα συμπληρώσει με σκοπό την έκδοση του κατάλληλου πιστοποιητικού. «Ακόμα περιμένουμε», είπε, απαντώντας σε ερώτηση της Βουλεύτριας του ΑΚΕΛ, Μαρίνας Νικολάου.

Η Ευαγγελίτσα Τσουλόφτα, εκ μέρους του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τόνισε ότι πρέπει να καθοριστούν μέτρα που θα ενταχθούν στο συμβόλαιο. «Δεν έγινε διαβούλευση, την οποία αναμένουμε», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η έναρξη των έργων πρέπει να γνωστοποιηθεί στο Επαρχιακό Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας 14 μέρες νωρίτερα.

Η εκπρόσωπος του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ είπε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να συμφωνήσουν από κοινού όλα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της ασφάλειας και των περιβαλλοντικών συνθηκών του Μακαρείου Νοσοκομείου.

Ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ανέφερε ότι το Γραφείο παρακολουθεί το θέμα και έχει λάβει με κοινοποίηση τα παράπονα που εστάλησαν στο Υπουργείο Υγείας. «Θα προβούμε στη διερεύνηση του θέματος», προσέθεσε.

Ανάγκη για ανέγερση νέου παιδιατρικού νοσοκομείου στη Λευκωσία

Η ιατρός Ελένη Πσπαχριστοδούλου, εκ μέρους της Παιδογκολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος του κράτους θα έπρεπε να είναι ένα νέο νοσοκομείο, το οποίο θα έπρεπε να δημιουργηθεί δίπλα από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. «Αυτό θα έπρεπε να είναι το πρωταρχικό μας μέλημα», τόνισε. «Είμαστε η πρώτη γραμμή, νιώθουμε ότι δεν έχουμε την υποστήριξη που θα θέλαμε», προσέθεσε.

Ακόμη, επεσήμανε ότι πρέπει να φιλτραριστούν οι χώροι του Μακαρείου πριν από την έναρξη των έργων, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη νομικής βοήθειας για να διαμορφωθεί νομικό πλαίσιο.

Απαντώντας στην κ. Παπαχριστοδούλου, ο Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε ότι η Βουλή είναι εδώ για να επιληφθεί όποιων θεμάτων προκύψουν, διευκρινίζοντας ότι ο ΟΚΥπΥ θα επιληφθεί των νομικών θεμάτων.

Η Αννίτα Δημητρίου υπογράμμισε ότι «το ιδεατό θα ήταν η δημιουργία νέου νοσοκομείου, αλλά δεν πρέπει να χάσουμε το εφικτό».

Ο Δρ Λοΐζος Λοΐζου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ογκολογικές και Αιματολογικές Παθήσεις ΕΛΠΙΔΑ, συμφώνησε με την κ. Παπαχριστοδούλου για τη δημιουργία νέου παιδιατρικού νοσοκομείου, προσθέτοντας ότι «είναι επείγον».

Είπε ακόμη ότι η διεπιστημονική επιτροπή έχει ελλείψεις, σημειώνοντας πως επιβάλλεται ο ΟΚΥπΥ να συμβληθεί με εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους και να συσταθεί συμβουλευτικό σώμα με αρμοδίους επιστήμονες από το εξωτερικό, που θα μπορούν να αποφανθούν ότι τα έργα που θα εκτελεστούν θα πληρούν τις προδιαγραφές. «Έπρεπε όλα αυτά να γίνουν πριν από 12 μήνες», υπέδειξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι «συζητούμε εκ των υστέρων να θέσουμε άλλους όρους, έπρεπε να είχαμε κάνει τη μελέτη εκ των προτέρων και μετά να προκηρύξουμε την προσφορά».

Ο Ξενής Ξενοφώντος, εκπρόσωπος των γονέων παιδιών που νοσηλεύονται στην Παιδογκολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο κτήριο δεν είναι κατάλληλο για το 2024 και ζήτησε τη δέσμευση όλων των κομμάτων για τη δρομολόγηση της ανέγερσης νέου παιδιατρικού νοσοκομείου.

Απαντώντας στον κ. Ξενοφώντος, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι «ποτέ δεν αρνηθήκαμε να ψηφίσουμε κονδύλια για την υγεία». Σε ό,τι αφορά το αίτημα για την ανέγερση νέου παιδιατρικού νοσοκομείου, η κ. Δημητρίου είπε ότι «δεν έχουμε κάτι ενώπιόν μας από την εκτελεστική εξουσία».

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική πρόθεση από την Κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «εμείς θα τη στηρίξουμε».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι, αν η Κυβέρνηση δεν καταθέσει πρόταση για νέο παιδιατρικό νοσοκομείο, «ως ΔΗΚΟ δεν θα ψηφίσουμε τον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, είπε ότι, «αν ξοδευτούν αυτά τα λεφτά για τα έργα στο Μακάρειο, δεν θα έχουμε νέο νοσοκομείο στα επόμενα 20-25 χρόνια». Ανέφερε ακόμη ότι διαφωνεί με την απόφαση της Κυβέρνησης για ανακαίνιση του Μακαρείου.

Ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Μιχάλης Αναστασιάδης, τόνισε ότι «προτεραιότητά μας θα έπρεπε να είναι η ίδρυση νέου και σύγχρονου παιδιατρικού νοσοκομείου χωρίς αστερίσκους», προσθέτοντας ότι «οφείλουμε να απαιτήσουμε αυτό το έργο».

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις «Ένα Όνειρο Μια Ευχή», Γιώργος Πενηνταέξ, ρώτησε αν η υπογραφή του ΟΚΥπΥ στο συμβόλαιο αφορά τη μελέτη ή την έναρξη του έργου.

Απαντώντας στον κ. Πενηνταέξ, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, είπε ότι αφορά τη μελέτη του έργου που περιλαμβάνει όλες τις μελέτες που απαιτεί η νομοθεσία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο ποσό των €28 εκατ. που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνεται και η κατασκευή του έργου, διευκρίνισε.

Ο Μάριος Χαραλαμπίδης, Γραμματέας της ΟΣΑΚ, κάλεσε την Πολιτεία να καταρτίσει πλάνο για να αξιολογήσει την πιθανότητα δημιουργίας νέου παιδιατρικού νοσοκομείου. Ως ΟΣΑΚ, συνέχισε, «θέσαμε τις ανησυχίες μας για την ανακαίνιση του Μακαρείου σε ό,τι αφορά τη στατική μελέτη, τη διαφύλαξη της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών, και τον εμπλουτισμό των τμημάτων του νοσοκομείου».

Το έργο ανακαίνισης του Μακαρείου δεν θα προχωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής, σημείωσε, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του.

Ο Αρτέμης Αρτεμίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Αλκίνοος Αρτεμίου, ανέφερε ότι όλα όσα λέχθηκαν είναι θεωρητικά προς την ορθή κατεύθυνση, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του ως προς την εφαρμογή της θεωρίας.

Αναφερόμενος στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποίησε η Διεπιστημονική Επιτροπή στις 31 Μαΐου, είπε ότι οι απόψεις της Διεπιστημονικής Επιτροπής δεν περιλαμβάνονται στην προκήρυξη του έργου. «Η απευθείας ανάθεση από τον επιτυχόντα προσφοροδότη είναι προς το δημόσιο συμφέρον;», διερωτήθηκε.

Απαντώντας στον κ. Αρτεμίου, ο Κύπρος Σταυρίδης ανέφερε ότι «ακολουθούμε τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους». Απευθυνόμενος προς τον κ. Σταυρίδη, ο Αρτέμης Αρτεμίου διευκρίνισε: «Δεν λέμε ότι ενεργήσατε παράνομα. Θεωρούμε ότι δεν ενεργήσατε με τον καλύτερο τρόπο».

Ο Σωτήρης Κούμας, Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, είπε ότι «πρέπει να βρούμε λύση και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε». «Δεν έγιναν έγκαιρα οι μελέτες. Ποιος έχει την ευθύνη;», διερωτήθηκε.

Η Χριστιάνα Μάρκου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μικροί Ήρωες, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει καινούργιο παιδιατρικό νοσοκομείο.

Η Χριστίνα Παπαδημητρίου, εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδογκολογικής Μονάδας, εξέφρασε αμφιβολίες για την ανεξαρτησία της Διεπιστημονικής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι θέλει να ξέρει το νομικό της πλαίσιο. Απαντώντας στην κ. Παπαδημητρίου, ο Κύπρος Σταυρίδης ανέφερε ότι τον προσβάλλει αυτή η τοποθέτηση.

Ο Άλκης Δίκαιος, εκ μέρους του ΕΤΕΚ, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να γίνονται πρώτα οι μελέτες και να εγκρίνονται κατόπιν διαβούλευσης με τα αρμόδια τμήματα. «Το πρώτο μας μέλημα θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της υγείας των παιδιών», υπέδειξε.

Απαντώντας σε ερώτηση της Βουλεύτριας του ΑΚΕΛ, Μαρίνας Νικολάου, ο εκπρόσωπος του τεχνικού τμήματος του ΟΚΥπΥ είπε ότι ο ανάδοχος υποχρεούται να εφαρμόσει όλα τα μέτρα της επιτροπής. «Όλες οι ανησυχίες θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας του έργου», προσέθεσε.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ανέφερε ότι θα στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκ μέρους της Επιτροπής Υγείας της Βουλής αναφορικά με το αίτημα να κατασκευαστεί νέο παιδιατρικό νοσοκομείο στη Λευκωσίας.

Εν συνεχεία, ζήτησε τη δέσμευση του ΟΚΥπΥ ότι ο ανάδοχος δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει εργασίες χωρίς την έγκριση του ΟΚΥπΥ και ότι θα ακολουθηθούν όλες οι συστάσεις της διεπιστημονικής επιτροπής. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, το έργο δεν θα προχωρήσει, προσθέτοντας ότι ο ανάδοχος θα υποχρεούται να εφαρμόσει όποιο επιπρόσθετο μέτρο ζητηθεί από τη Διεπιστημονική Επιτροπή. Ζήτησε ακόμη να κατατεθεί από τον ΟΚΥπΥ η νομική γνωμάτευση για τα όσα πρέπει να περιληφθούν στο έργο.

Τοποθετήσεις Βουλευτών μετά τη συνεδρία

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας, η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου είπε ότι «το ζήτημα είναι ότι μην επηρεαστεί σε καμία περίπτωση η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών». Όπως είπε, «εμείς θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι, αν δεν συναινέσει η διεπιστημονική επιτροπή, δεν θα προχωρήσει είτε μεταφορά (Σ.Σ. των νοσηλευόμενων παιδιών σε άλλο χώρο) είτε όποια επιλογή τεθεί ως πρόνοια στη σύμβαση.

Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε ότι «ως ΑΚΕΛ δεσμευτήκαμε πως θα παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά το θέμα». Όπως είπε, το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στην Επιτροπή Υγείας «γιατί για μας η υγεία και η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογούνται με συμβατικούς όρους».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, απηύθυνε έκκληση για αλλαγή των σχεδιασμών προς την κατεύθυνση της ανέγερσης νέου νοσοκομείου για τη μητέρα και το παιδί. « Έχουμε καταθέσει τις εισηγήσεις μας ενώπιον του Υπουργού Υγείας και του Προέδρου της Δημοκρατίας», προσέθεσε.

Τα θέματα που ενεγράφησαν στην Επιτροπή

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας, το ΑΚΕΛ ενέγραψε θέμα για «ναζιστικό χαιρετισμό στελέχους του ΕΛΑΜ, το οποίο έφερε το Άγιο Φως στο Μακάρειο Νοσοκομείο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου».

Ο ΔΗΣΥ ενέγραψε θέμα για την εγγραφή Ελληνοποντίων στο ΓεΣΥ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, ανέφερε ότι οι Ελληνοπόντιοι έρχονται στην Κύπρο σε μεγάλη ηλικία και δεν μπορούν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεισε εκνευρισμένος την σύνδεση ο Βαβούσκος «Με ειρωνεύεστε»: Η αμφισβήτηση και ο καταστατικός χάρτης για Μονή Αββακούμ

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

Υπουργικό: Ενέκρινε την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές σε Πάφο και Λευκωσία

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Φειδίας: Τι έκανε τις πρώτες 48 ώρες στο Ευρωκοινοβούλιο - Με βίντεο απαντά αν του άρεσε



Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η πρώτη αντίδραση του ΠτΔ στις απειλές Χεζμπολάχ - Πώς απάντησε στον Ηγέτη Νασράλα

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top