ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ε. Χαραλαμπίδου: Προτείνει συνέδριο μικρών κρατών ΟΑΣΕ για πάταξη της διαφθοράς

Ε. Χαραλαμπίδου: Προτείνει συνέδριο μικρών κρατών ΟΑΣΕ για πάταξη της διαφθοράς

Την εισήγησή της για συνέδριο για τις μικρές χώρες - κράτη μέλη του ΟΑΣΕ, οι οποίες αντιμετωπίζουν κοινά θέματα πάταξης της διαφθοράς και θέματα κράτους δικαίου, κατά προτίμηση στη Μάλτα, η οποία ασκεί την προεδρία του Οργανισμού, επανέλαβε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα βρέθηκε στη Μάλτα, είχε διάφορες συναντήσεις εκεί με την ιδιότητα της Αντιπροέδρου του ΟΑΣΕ και υπέβαλε την συγκεκριμένη εισήγηση, η οποία αντικρίσθηκε θετικά.

Στο συνέδριο, δήλωσε, θα συζητηθούν τα προβλήματα που αναφύονται στον τομέα της δικαιοσύνης λόγω του μικρού μεγέθους χωρών όπως η Κύπρος και η Μάλτα, με πληθυσμό κάτω από 3 εκ κατοίκους.

Χαρακτήρισε δε ουσιώδες κοινό πρόβλημα Κύπρου – Μάλτας την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος. «Ένα συνέδριο όπου οι αρμόδιοι φορείς θ’ ανταλλάξουν πληροφορίες μεταξύ τους, θα βοηθήσει αποτελεσματικά στη διαχείριση αυτών των ζητημάτων», είπε.

Σε δηλώσεις της στη Βουλή, η κ. Χαραλαμπίδου υπενθύμισε τη δική της προσπάθεια για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς, λέγοντας ότι στην Μάλτα συζήτησε τις μεταρρυθμίσεις που εκεί έγιναν μετά την δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνη Ανν Καρουάνα Γκαλιζία και τις εισηγήσεις τις επιτροπής Βενετίας.

Η Μάλτα, ανέφερε, έχει κοινό δίκαιο, όπως και η Κύπρος, και εκεί μια από τις πρώτες εισηγήσεις της Επιτροπής Βενετίας, ήταν ο διαχωρισμός των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, κάτι για το οποίο η ίδια έχει καταθέσει η ίδια πρόταση στη Βουλή για διαχωρισμό του ΓΕ στην Κύπρο σε σύμβουλο της κυβέρνησης και δημόσιο κατήγορο.

Η αρχή κατά της Διαφθοράς, είπε, έχει το δικαίωμα να οδηγήσει υπόθεση στα δικαστήρια εάν διαφωνεί με τον Γενικό Εισαγγελέα στην Μάλτα. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Μάλτα, συνέχισε, διορίζονται από τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό, όμως χρειάζονται έγκριση από τη Βουλή με τα 2/3 των ψήφων. Για τους Δικαστές, ανέφερε, υπάρχει πλήρης κατάλογος με τα περιουσιακά τους στοιχεία, τύπου Πόθεν Έσχες, ώστε εάν προκύψει θέμα διερεύνησης από Αστυνομία και εισαγγελικές αρχές, να υπάρχει σημείο αναφοράς.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πήρε εξιτήριο ο Μάριος Καρογιάν - Θα παραμείνει σπίτι για ξεκούραση

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού - Πληροφορίες για ένα νεκρό και ένα τραυματία

Μονή Αββακούμ: Ανανεώθηκε το διάταγμα κράτησης του Νεκτάριου - Στο κελί για ακόμα 8 ημέρες

Στο Netflix η πρώτη κυπριακή ταινία - Από πότε θα είναι διαθέσιμη



Φόνος στην Ορμήδεια: Στη  δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Φόνος στην Ορμήδεια: Στη δημοσιότητα το όνομα και η φωτογραφία του 45χρονου, φερόμενου δράστη

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του φερόμενου δράστη, για τον φόνο που διαπράχθηκε το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου, στην Ορμήδεια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top