ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ε. Χαραλαμπίδου: Προτείνει συνέδριο μικρών κρατών ΟΑΣΕ για πάταξη της διαφθοράς

Ε. Χαραλαμπίδου: Προτείνει συνέδριο μικρών κρατών ΟΑΣΕ για πάταξη της διαφθοράς

Την εισήγησή της για συνέδριο για τις μικρές χώρες - κράτη μέλη του ΟΑΣΕ, οι οποίες αντιμετωπίζουν κοινά θέματα πάταξης της διαφθοράς και θέματα κράτους δικαίου, κατά προτίμηση στη Μάλτα, η οποία ασκεί την προεδρία του Οργανισμού, επανέλαβε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα βρέθηκε στη Μάλτα, είχε διάφορες συναντήσεις εκεί με την ιδιότητα της Αντιπροέδρου του ΟΑΣΕ και υπέβαλε την συγκεκριμένη εισήγηση, η οποία αντικρίσθηκε θετικά.

Στο συνέδριο, δήλωσε, θα συζητηθούν τα προβλήματα που αναφύονται στον τομέα της δικαιοσύνης λόγω του μικρού μεγέθους χωρών όπως η Κύπρος και η Μάλτα, με πληθυσμό κάτω από 3 εκ κατοίκους.

Χαρακτήρισε δε ουσιώδες κοινό πρόβλημα Κύπρου – Μάλτας την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος. «Ένα συνέδριο όπου οι αρμόδιοι φορείς θ’ ανταλλάξουν πληροφορίες μεταξύ τους, θα βοηθήσει αποτελεσματικά στη διαχείριση αυτών των ζητημάτων», είπε.

Σε δηλώσεις της στη Βουλή, η κ. Χαραλαμπίδου υπενθύμισε τη δική της προσπάθεια για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς, λέγοντας ότι στην Μάλτα συζήτησε τις μεταρρυθμίσεις που εκεί έγιναν μετά την δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνη Ανν Καρουάνα Γκαλιζία και τις εισηγήσεις τις επιτροπής Βενετίας.

Η Μάλτα, ανέφερε, έχει κοινό δίκαιο, όπως και η Κύπρος, και εκεί μια από τις πρώτες εισηγήσεις της Επιτροπής Βενετίας, ήταν ο διαχωρισμός των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, κάτι για το οποίο η ίδια έχει καταθέσει η ίδια πρόταση στη Βουλή για διαχωρισμό του ΓΕ στην Κύπρο σε σύμβουλο της κυβέρνησης και δημόσιο κατήγορο.

Η αρχή κατά της Διαφθοράς, είπε, έχει το δικαίωμα να οδηγήσει υπόθεση στα δικαστήρια εάν διαφωνεί με τον Γενικό Εισαγγελέα στην Μάλτα. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Μάλτα, συνέχισε, διορίζονται από τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό, όμως χρειάζονται έγκριση από τη Βουλή με τα 2/3 των ψήφων. Για τους Δικαστές, ανέφερε, υπάρχει πλήρης κατάλογος με τα περιουσιακά τους στοιχεία, τύπου Πόθεν Έσχες, ώστε εάν προκύψει θέμα διερεύνησης από Αστυνομία και εισαγγελικές αρχές, να υπάρχει σημείο αναφοράς.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top