ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό επεισόδιο πριν τα 55: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Εγκεφαλικό επεισόδιο πριν τα 55: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ανασκόπηση δεδομένων υγείας για περισσότερα από 50 χρόνια συμπέρανε ότι οι γυναίκες που υπήρξαν υπέρβαρες ή παχύσαρκες στην ηλικία των 14 ή 31 ετών, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο πριν από την ηλικία των 55. Η πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Stroke, το περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας Εγκεφαλικών Επεισοδίων, τονίζει ότι το υπερβολικό σωματικό βάρος κατά την εφηβεία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, ακόμη και αν μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Η μελέτη, που συμπεριέλαβε στοιχεία για 10.491 συμμετέχοντες στη Northern Finland Birth Cohort 1966, υπολόγισε τις τιμές Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στις ηλικίες 14 και 31 ετών και παρακολούθησε τον επιπολασμό εγκεφαλικών επεισοδίων μέσα από τα εθνικά μητρώα νοσηλειών και θανάτων, συνεκτιμώντας παράγοντες όπως το φύλο, το κάπνισμα, το μορφωτικό επίπεδο και η ηλικία πρώτης έμμηνου ρύσης για τις γυναίκες. Η παρακολούθηση συνεχίστηκε μέχρι το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο, τον θάνατο, την αλλαγή χώρας ή το τέλος του έτους 2020.

Διαφορά ανδρών-γυναικών

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Φινλανδία, αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που ήταν υπέρβαρες σε ηλικία 14 ετών διέτρεχαν τον ίδιο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο -το 87% περίπου όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων-, ακόμα και αν έχασαν βάρος μέχρι την ηλικία των 31. Αντιστοίχως, όσες ήταν υπέρβαρες σε ηλικία 31 ετών διέτρεχαν κίνδυνο, ανεξαρτήτως από το αν είχαν φυσιολογικό βάρος στα 14.

Εν αντιθέσει, οι άνδρες δεν εμφάνισαν ίδιες πιθανότητες για ισχαιμικό εγκεφαλικό σχετιζόμενο με το υπερβολικό βάρος σε αυτές τις ηλικίες, η ανδρική παχυσαρκία στα 31 ωστόσο συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού σε σύγκριση με τις γυναίκες.
Ειδικότερα, τα ευρήματα έδειξαν ότι:

Οι γυναίκες με παχυσαρκία σε ηλικία 14 είχαν 87% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν πρώιμο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (ΠΙΕ, γνωστό και ως «μίνι» εγκεφαλικό επεισόδιο), και εκείνες με παχυσαρκία σε ηλικία 31 είχαν 167% περισσότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με εκείνες με φυσιολογικό βάρος.

Οι γυναίκες με παχυσαρκία σε ηλικία 31 είχαν σχεδόν 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ οι άνδρες με παχυσαρκία στα 31 είχαν πάνω από 5,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.
Ανάγκη αντιμετώπισης της παχυσαρκίας

Η επικεφαλής συγγραφέας Ursula Mikkola, B.M., ερευνήτρια στην Μονάδα Έρευνας Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου του Ουλού στη Φινλανδία, υπογράμμισε τη σημασία της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και της υπερβαρότητας στους νέους με στόχο την υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, χωρίς επικριτική διάθεση.

Το βάρος δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή, σωματική δραστηριότητα, αποφυγή του καπνίσματος και κατάχρησης αλκοόλ και διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Η μελέτη σημείωσε την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση του γιατί ο αυξημένος κίνδυνος δεν παρατηρήθηκε στους άνδρες, καθώς και για τη διερεύνηση άλλων εμπλεκόμενων παραγόντων.

Κάποιοι περιορισμοί της έρευνας ήταν αφενός η μη ανάδειξη αιτιώδους συνάφειας ως μελέτη παρατήρησης, ο περιορισμός του δείγματος σε κατοίκους της Φινλανδίας και ότι ο ΔΜΣ μπορεί να μην αντικατοπτρίζει ακριβώς την παχυσαρκία σε μυώδη άτομα.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απλήρωτα χιλιάδες εξώδικα από τις κάμερες: Το νέο αυστηρό σύστημα και η αναμονή για τα κλιμακωτά πρόστιμα

• Καύσιμα: Καλά τα νέα για τους καταναλωτές – Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια – Πίνακες

• Φόνος Ορμήδεια: Δηλώνει αθώος στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας ο Αντωνίου - Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης

• Έμπλεξε 22χρονος: Νόμιζε ότι οδηγούσε... αεροπλάνο με την ταχύτητα που πήγαινε - Δεν είχε ούτε άδεια

• Στα χέρια της Αστυνομίας 55χρονος: Επιτέθηκε σε 48χρονο με εργαλείο οικοδομών και τον έστειλε στο νοσοκομείο

• Κάνει «θραύση» η κυπριακή ταινία στο Netflix - Κατέκτησε την πρωτιά με εκατομμύρια θεάσειςΟι αποφάσεις του Υπουργικού για τη στεγαστική πολιτική - Εγκρίθηκαν τα Ειδικότερα Κριτήρια για τα Σχέδια

Οι αποφάσεις του Υπουργικού για τη στεγαστική πολιτική - Εγκρίθηκαν τα Ειδικότερα Κριτήρια για τα Σχέδια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top