ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί απείλησε την Κύπρο η Χεζμπολάχ; - Το οπλοστάσιο, η πολεμική εμπειρία και το ενδεχόμενο «χτυπήματος»

Γιατί απείλησε την Κύπρο η Χεζμπολάχ; - Το οπλοστάσιο, η πολεμική εμπειρία και το ενδεχόμενο «χτυπήματος»

Ευθέως απείλησε την Κύπρο για πρώτη φορά χθες Τετάρτη (19/06) μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος ο ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα.

Ο Νασράλα ανέφερε ότι στους πιθανούς στόχους της Χεζμπολάχ στη Μεσόγειο Θάλασσα είναι και η Κύπρος, την οποία απείλησε λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τη θεωρήσει «μέρος του πολέμου», σε περίπτωση που συνεχίσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικές ασκήσεις.

Τις απειλές αυτές σχολίασε στον ALPHA, στην εκπομπή «ALPHA Καλημέρα» ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ιωάννης Μπαλτζώης τονίζοντας πώς «θα πρέπει πάντα να ανησυχούμε και να λαμβάνουμε τα μέτρα μας»

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «μια τέτοια οργάνωση όπως είναι η Χεζμπολάχ που είχε συμμετάσχει στον πόλεμο της Συρίας, έχει πολεμική εμπειρία και οπλικά συστήματα τα οποία από ότι λένε πολλοί αναλυτές μπορεί να φτάσει μέχρι το Εϊλάτ, άρα μπορούν να χτυπήσουν και την Κύπρο»

«Εκτιμώ ότι η απειλή αυτή είναι μία προειδοποίηση», πρόσθεσε.

Πώς ξεκίνησε

Σύμφωνα με τον κύριο Μπαλτζώη, «όλο αυτό ξεκίνησε από τις εξελίξεις στη Γάζα και από την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση του Ισραήλ. Από τα 5 τάγματα που είχε η Χαμάς στην περιοχή έχουν μείνει 2 και εκτιμώ ότι σε 2-3 εβδομάδες θα έχουν τελειώσει. Πήρε απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ ότι αφού τελειώνουμε με τη Χαμάς θα στραφούμε στη Χαζμπολάχ. Αυτή η απόφαση πάρθηκε γιατί από την αρχή του πολέμου υπάρχει μία αψιμαχία με ανταλλαγές πυραύλων, όπλων με αποτέλεσμα να έχουμε νεκρούς εκατέρωθεν. Επειδή αυτή η κατάσταση είναι ένα προμήνυμα ενός μελλοντικού πολέμου, είχαν πει ότι μετά τη Χαμάς έρχεται η Χεζμπολάχ, θέλουν να τελειώνουν με κάθε κακό που υπάρχει στην περιοχή τους για να μπορέσουν λένε να ζήσουν ελεύθερα», εξήγησε.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη όλες αυτές οι απειλές αλλά εκτιμώ ότι δεν θα υλοποιηθούν και υπάρχουν και οι Βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Δεν θα θέλαν οι Βρετανοί να σκάσουν βλήματα δεξιά και αριστερά τους. Είναι μία κατάσταση που δεν μπορεί να αποφύγει η Κύπρος με τις συμφωνίες που έχουν γίνει και αυτό είναι και κάτι καλό γιατί δεν θα αφήσουν οι μεγάλες Δυνάμεις, ξεκινώντας από την Βρετανία, να γίνουν επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ»

«Άρα να είμαστε συγκρατημένοι με επιφυλάξεις. Ο ηγέτης της Χαμάς είναι ορθολογιστικός ηγέτης δεν θα το πάει στα άκρα γιατί χτυπώντας την Κύπρο είναι σαν να χτυπάει τις Δυτικές δυνάμεις», συμπλήρωσε.

Το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «ο ηγέτης της Χεζμπολάχ λέει ότι έχει 100 χιλιάδες άτομα στρατό, 100-180 χιλιάδες πυραύλους οι οποίοι είναι και μεγάλης εμβέλειας και υψηλής ακρίβειας που σημαίνει ότι εδώ πρέπει να προσέχουμε»

«Δεν είναι σαν τις ρουκέτες που έριχνε η Χαμάς από τη Γάζα, εδώ έχουμε προηγμένους πυραύλους. Τα μέσα για όλα αυτά υπάρχουν, το θέμα είναι η πρόθεση», κατέληξε.

 

Δείτε το απόσπασμα

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Χωματερή» η Κύπρος: «Ενδεχομένως να υπάρχουν πέραν των 1000 παράνομων σκυβαλότοποι» - Τι δηλώνει ο Θεοπέμπτου στο «Τ»

Τερματισμός Απασχόλησης: Πόσο χρόνο προειδοποίησης οφείλει να δώσει ο εργοδότης;

Τραγωδία στη Λάρνακα: Νεκρός 35χρονος που πήγε για βραδινό κολύμπι - Εντοπίστηκε να επιπλέει αναίσθητος

Συναγερμός στις Αρχές: Στις φλόγες δύο οχήματα και μια μοτοσικλέτα σε κατάστημα επιδιόρθωσης μοτοσικλετών στη Λευκωσία



Βίντεο: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο ο 45χρονος για τον φόνο στην Ορμήδεια – Ομολόγησε ότι σκότωσε τον Κωνσταντινίδη

Βίντεο: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο ο 45χρονος για τον φόνο στην Ορμήδεια – Ομολόγησε ότι σκότωσε τον Κωνσταντινίδη

Ενώπιον Δικαστηρίου οδηγήθηκε το πρωί της Πέμπτης 27 Ιουνίου ο 45χρονος δράστης, για τον φόνο του 52χρονου Χαράλαμπου Κωνσταντινίδη στην Ορμήδεια, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 25 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top