Ο ηλεκτρισμός αποτελεί ίσως την πιο σημαντική πηγή ενέργειας, η οποία χρησιμοποιείται στις περισσότερες δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας, τόσο στο σπίτι όσο και στην εργασία.
Ωστόσο, κρύβει σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή, όταν δεν αντιμετωπίζεται με την απαιτούμενη σύνεση και προσοχή, αφού μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία.
Οι κίνδυνοι
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου (ΣΕΗΚ), Γιώργος Κυριάκου ανέφερε ότι, όποτε υπάρχει καύσωνας και υψηλές θερμοκρασίες, οι κίνδυνοι αυξάνονται.
«Λειτουργούμε παραπάνω συσκευές και αυξάνονται οι κίνδυνοι. Η άνοδος της θερμοκρασίας είναι και ο λόγος που έχουμε περισσότερες πυρκαγιές γιατί υπερθερμαίνονται εγκαταστάσεις, υπερθερμαίνονται πίνακες, μπαίνουν φορτία παραπάνω από το κανονικό ενώ επίσης προσθέτουμε και περισσότερα φορτία χωρίς να ξέρουμε ότι η εγκατάσταση μας τα αντέχει», εξήγησε.
Χιλιάδες τα ακατάλληλα υλικά στην αγορά
Αναφορικά με τα ακατάλληλα προϊόντα που εντοπίζονται στην αγορά, ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι αποτελεί τεράστιο ζήτημα, κάτι που καταδεικνύει και ο όγκος αποσυρθέντων υλικών που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας.
Ερωτηθείς αν γίνονται έλεγχοι, ο Πρόεδρος του ΣΕΗΚ απάντησε ότι η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία είχε ξεκαθαρίσει πως ακολουθούνται ευρωπαϊκές οδηγίες.
«Οι οδηγίες λένε για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην διακίνηση προϊόντων, κυκλοφορούν όλα τα υλικά που εισάγονται σε χώρες τις ΕΕ, φτάνει να έχουν αυτοδηλώση. Έρχονται μετά στην Κύπρο και, δειγματοληπτικά, γίνεται έλεγχος. Αλλά, μέχρι τότε, κυκλοφορούν στην αγορά κατά χιλιάδες και τα βάζουμε στα σπίτια μας. Αν καταστεί ακατάλληλο ένα προϊόν μετά από μήνες, τι μπορεί να γίνει;», πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε ο κ. Κυριάκου, πρόβλημα αποτελεί και το πρόστιμο που λαμβάνουν αυτοί που φέρνουν τα ακατάλληλα προϊόντα.
«Στις πλείστες περιπτώσεις δεν λαμβάνουν πρόστιμο ενώ σε κάποιες περιπτώσεις λαμβάνουν 2.500 ευρώ. Δεν είναι τίποτα 2.500 χιλιάδες, αν ήταν 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ θα γίνονταν η δουλειά», επεσήμανε.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Κυριάκου σημείωσε ότι γέρασαν οι εγκαταστάσεις και χρειάζεται να γίνει επανέλεγχος.
Πώς μπορείς να προστατευθείς
Σε ερώτηση αν υπάρχει τρόπος οι πολίτες να προστατευθούν, ο κ. Κυριάκου απάντησε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει ένας καταναλωτής, είναι να καλέσει την ΑΗΚ για να του εκδίδει πιστοποιητικό καταλληλόλητας.
«Στα πέντε χρόνια είναι καλό να γίνεται επανέλεγχος. Η ΑΗΚ θα του βρει προβλήματα και ακατάλληλα προϊόντα ωστόσο κοστίζει, είναι 50 ευρώ την ώρα», σημείωσε.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, ένας πολίτης που νοικιάζει μπορεί να απατήσει κάθε δύο χρόνια πιστοποιητικό καταλληλόλητας.
«Μπορεί να το απαιτήσει. Είναι κάτι που γίνεται και στο εξωτερικό με νομοθεσία και βρίσκεται και μέσα στους τροποποιητικούς κανονισμούς που αποσυρθήκαν από την Βουλή αυτή την στιγμή αλλά μετά από τροποποίηση, θα ξανακατατεθούν», επεσήμανε.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κυριάκου εξήγησε ότι στο εξωτερικό, (για παράδειγμα στην Αγγλία), κάθε δύο χρόνια δίνεται πιστοποιητικό καταλληλόλητας από τον ιδιοκτήτη της ενοικιαζόμενης οικίας.
«Στους τροποιητικούς κανονισμούς, που αποσύρθηκαν τώρα από την Βουλή και θα ξανακατατεθούν, όταν ψηφιστούν αυτό θα γίνεται με βάση νομοθεσίας. Πρέπει να περάσουν», είπε καταληκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις