Κλειστά θέλησε να κρατήσει τα χαρτιά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ύστερα από τη συνάντηση που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ.
Άγνωστο παραμένει εάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ξεκαθάρισε το τοπίο σε ότι αφορά τη συνέχιση ή όχι της προσπάθειας που ανέλαβε η κα Ολγκίν, για το κυπριακό. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και διήρκησε μία ώρα. Αν και η ε/κ πλευρά δεν έδωσε καμία πληροφορία σε ότι αφορά στο περιεχόμενο της συνάντησης και για το τι μέλλει γενέσθαι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε από τις Βρυξέλλες συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου στις 5 Ιουλίου, για να ενημερώσει όπως αναφέρει, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, «να μοιραστώ και μαζί τους τις σκέψεις μου για τα επόμενα βήματα. Γιατί είναι μόνο μέσα από τη συλλογικότητα που μπορούμε από τη μία να πετύχουμε εθνικούς στόχους, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις».
Συνάντηση Ολγκιν - Τατάρ στο Λονδίνο
Η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, την ερχόμενη Δευτέρα στο Λονδίνο, την ώρα που ο κατοχικός ηγέτης πιέζει για μη ανανέωση του συμβολαίου της κας Ολγκίν.
Για «υπερβολικές δηλώσεις που ξεπερνούν τα όρια του λαϊκισμού, και όχι μόνο επηρεάζουν αρνητικά την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, αλλά εγκυμονούν και τον κίνδυνο να γίνει η Κύπρος πιθανός στόχος», έκανε λόγο ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ σχολιάζοντας δηλώσεις που έκανε «τις τελευταίες ημέρες» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης μιλώντας στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» πριν την αναχώρησή του για τη Βρετανία υποστήριξε ότι «ο ε/κ ηγέτης για ν’ αποκτήσει πολιτικά οφέλη από τον συνεχιζόμενο κύκλο βίας στην περιοχή μας και την ανθρώπινη τραγωδία που αυτός προκαλεί, εμπλέκεται σε ανεύθυνες δραστηριότητες και αποτελεί μέρος της πλευράς που ασκεί βία, εφαρμόζοντας μια πολιτική που απειλεί την ηρεμία και την ασφάλεια στο νησί».
Επέκρινε επίσης τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι δεν έλαβε υπόψην ούτε τις έγκαιρες προειδοποιήσεις και την έκκληση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να μην χρησιμοποιηθεί η Κύπρος. «Η ε/κ ηγεσία έχει το θράσος να επικρίνει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες συμβάλλουν πολύ στην ειρήνη και την ασφάλεια όχι μόνο στο νησί της Κύπρου αλλά και διεθνώς», υποστήριξε.
Επανέλαβε τη θέση του ότι στην Κύπρο «υπάρχουν δύο χωριστά κράτη με σαφώς καθορισμένα σύνορα» και η ε/κ ηγεσία, όπως είπε, «δεν έχει καμία εξουσία ή αρμοδιότητα σε σχέση με τα 'σύνορα του κράτους της «ΤΔΒΚ». Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, καταδικάζουμε κάθε βήμα της ελληνοκυπριακής ηγεσίας που θα επηρεάσει αρνητικά τη γεωγραφία στην οποία ζούμε και, το πιο σημαντικό, θα προκαλέσει διατάραξη της ειρήνης του 'λαού' μας», ανέφερε.
Συντονισμός Νίκου Χριστοδουλίδη-Αννίτας Δημητρίου στο ΕΛΚ
Ως θετική χαρακτηρίζεται η συμπερίληψη του κυπριακού ανάμεσα στις δέκα βασικές προτεραιότητες του ΕΛΚ για την επόμενη πενταετία, το οποίο έγινε κατορθωτό μετά από συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, ανέφερε ότι αυτά είναι μηνύματα που στέλνουμε όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα.
Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου όπως αναφέρει σε δήλωσή της μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Αρχηγών του ΕΛΚ, «μετά από συντονισμένες προσπάθειες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καταφέραμε να εντάξουμε σε αυτό και το κυπριακό. Με σαφή αναφορά για ισχυρή στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες του ΟΗΕ για επανένωση της πατρίδας μας, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των ΗΕ καθώς και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις