ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σεξουαλική κακοποίηση: Χημικός ευνουχισμός και ισόβια κάθειρξη προτείνονται ως ποινές - Κατατέθηκε πρόταση νόμου στη Βουλή

Σεξουαλική κακοποίηση: Χημικός ευνουχισμός και ισόβια κάθειρξη προτείνονται ως ποινές - Κατατέθηκε πρόταση νόμου στη Βουλή

Με αφορμή την καταδίκη 50χρονου ο οποίος βρέθηκε ένοχος για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης, της 13χρονης σήμερα ανάδοχης κόρης του, ο Βουλευτής Αμμοχώστου, Μιχάλης Γιακουμή με επιστολή του στην Γενική Διευθύντρια της Βουλής κατέθεσε πρόταση νόμου στην οποία καταδεικνύει τις αδυναμίες του ισχύοντος πλαισίου και την ανάγκη για δραστικότερα μέτρα.

Μιλώντας στο ThemaOnline ο κ. Γιακουμή αναφερόμενος στην πιο πάνω υπόθεση σημείωσε ότι το κράτος έδωσε στην ανάδοχη οικογένεια το παιδί ώστε να πάρει στοργή, θαλπωρή και αγάπη και εν τέλει πήρε βία, σεξουαλική παρενόχληση και καθημερινό «εφιάλτη».

Όσον αφορά τις νομοθεσίες για τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στο εξωτερικό, σύμφωνα με τον κ. Γιακουμή, εκτός από την Αμερική και την Ασία όπου στη νομοθεσία υπάρχει ο χημικός ευνουχισμός, υπάρχει ισόβια κάθειρξη και χημικός ευνουχισμός σε επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα στην Γερμανία, την Πολωνία, στην Τσεχία, στην Ουκρανία, στην Βρετανία και την Δανία.

«Ανοίγω τη συζήτηση στο δημόσιο διάλογο με πίεση προς το κοινοβούλιο, βάζω ψηλά στην ατζέντα το συγκεκριμένο θέμα και αυτεπάγγελτη εξέταση για το θέμα των αναδοχών», δήλωσε ο κ, Γιακουμή και συμπλήρωσε πως, «δεν γίνεται από το 1956 να προχωρούμε με ένα απαρχαιωμένο νόμο ο οποίος χρήζει αναθεώρησης».

Οι ποινές, συνέχισε ο κ. Γιακουμή, «θα πρέπει να είναι αποτρεπτικές» και συμπλήρωσε ότι ο χημικός ευνουχισμός μπορεί να είναι εθελοντικός ή υποχρεωτικός».

Όσα αναφέρει στην επιστολή:

Συγκεκριμένα, προτείνω τη δημιουργία πρότασης νόμου που να προβλέπει τα εξής:

1. Χημικό Ευνουχισμό: Η επιβολή χημικού ευνουχισμού σε καταδικασμένους για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, ως μέτρο αποτροπής και προστασίας της κοινωνίας.

2. Ισόβια Κάθειρξη: Η θεσμοθέτηση της ισόβιας κάθειρξης για οποιοδήποτε άτομο καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, χωρίς δυνατότητα αναστολής ή πρόωρης αποφυλάκισης.

Τι είναι ο χημικός ευνουχισμός

Πρόκειται για τη μείωση των επιπέδων των ανδρικών ορμονών ή των ανδρογόνων. Η μείωση της λίμπιντο θεωρείται πως μπορεί να μειώσει και τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Ο χημικός ευνουχισμός πραγματοποιείται με τη χρήση φαρμάκων για τη μείωση της παραγωγής των ανδρικών ορμονών στους όρχεις, δηλαδή με ενέσεις αντι-ανδρογόνων ή με χάπια που προκαλούν το ίδιο αποτέλεσμα. Η τεστοστερόνη μειώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρόμοια με αυτά του χειρουργικού ευνουχισμού. Με τη διαδικασία μειώνεται η σεξουαλική ικανότητα, ενώ παρατηρείται επίσης συρρίκνωση των όρχεων και του πέους.

Πρόκειται για φάρμακα που χρησιμοποιούνται και για θεραπεία παθολογικών καταστάσεων και κυρίως του καρκίνου του προστάτη, μειώνοντας τα επίπεδα της τεστοστερόνης που «θρέφει” τα καρκινικά κύτταρα.

Ο χημικός ευνουχισμός εντούτοις δεν διαρκεί για πάντα αλλά για όσο διάστημα διαρκεί η λήψη φαρμάκων. Μόλις ο λήπτης σταματήσει να παίρνει το φάρμακο, τα επίπεδα των ορμονών επανέρχονται στο φυσιολογικό.

Ο χημικός (ή φαρμακευτικός) ευνουχισμός δεν είναι καινούργιος. Πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και κράτη στην Ευρώπη τον έχουν εφαρμόσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Βέβαια ως ιδέα παρουσιάστηκε από τον Charles Huggins το 1941, ο οποίος έπειτα από πολλά χρόνια έλαβε το βραβείο Νόμπελ για την εργασία του και έχει απόλυτη ένδειξη στην αντιμετώπιση της μεταστατικής νόσου.

Τα τελευταία χρόνια οι γιατροί χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για τη θεραπεία καρκίνων που σχετίζονται με ορμόνες, όπως ο καρκίνος του προστάτη. Η μείωση των ανδρογόνων μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και της μετάστασης του καρκίνου.

Επιπλέον, πρόκειται για μια μέθοδο που έχει αποδειχτεί ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να επιβραδύνει την εξέλιξη του αρσενικού καρκίνου του μαστού.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα από τις πλημμύρες - 19 νεκροί, σπίτια βυθίστηκαν στο νερό - Βίντεο

• Κακοκαιρία Κασσάνδρα: Ξεκίνησε να «χτυπά» τη Δυτική Ελλάδα - Έντονα προβλήματα στην Κέρκυρα - Βίντεο

• Άγρια συμπλοκή στις Κεντρικές Φυλακές: «Έπεσε» ξύλο μεταξύ κρατουμένων για... φαγητό - Δύο τραυματίες

• Κούβα: Μπλακ άουτ στο μισό νησί λόγω έλλειψης καυσίμων

• STEM: Μια σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση εφαρμόζεται στα σχολεία της Κύπρου - Επιθεωρητής εξηγεί στο «Τ» τι ακριβώς είναι

• Φειδίας Παναγιώτου – Στυλιάνα Αβερκίου: Ταξιδεύει και πάλι το ζευγάρι – Δείτε τον να κοιμάται στα πόδια της αγαπημένης του – Βίντεο



ΠτΔ: Η συνάντηση στη ΝΥ να αποτελέσει το πρώτο βήμα για επανέναρξη συνομιλιών

ΠτΔ: Η συνάντηση στη ΝΥ να αποτελέσει το πρώτο βήμα για επανέναρξη συνομιλιών

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και μεταβαίνω στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη με την προσδοκία ότι αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει το πρώτο σημαντικό βήμα για ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ομιλία του στο Συνέδριο για το Κυπριακό με τίτλο «Κυπριακό: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», το οποίο διοργανώνει το ΑΚΕΛ μεταξύ 4 και 5 Οκτωβρίου στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top