ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bitcoin: Πώς οι κινήσεις της Γερμανίας ταράζουν την αγορά

Bitcoin: Πώς οι κινήσεις της Γερμανίας ταράζουν την αγορά

Εδώ και εβδομάδες, η κυβέρνηση της Γερμανίας πουλάει bitcoin αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα για το έντονο sell-off του κρυπτονομίσματος.

Τον περασμένο μήνα, η γερμανική κυβέρνηση άρχισε να πωλεί bitcoin από ένα ψηφιακό πορτοφόλι που διαχειρίζεται η Bundeskriminalamt ή BKA.

Η BKA πούλησε 900 bitcoin τον Ιούνιο από ένα τεράστιο ποσό που κατασχέθηκε από έναν πλέον ανενεργό ιστότοπο πειρατείας ταινιών, σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας ανάλυσης blockchain, Arkham Intelligence.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση πούλησε επιπλέον 3.000 bitcoin αξίας περίπου 172 εκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, η γερμανική αστυνομία πούλησε άλλα 2.739 bitcoins αξίας 155 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η κυβέρνηση έχει αναθέσει τα αποθέματα crypto της σε ανταλλακτήρια όπως το Coinbase, το Bitstamp και το Kraken.

Δεδομένων των πωλήσεων αυτών, το bitcoin κατέγραψε δραματική μείωση της τιμής του κάτω από τα 55.000 δολάρια την περασμένη Παρασκευή, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2024, αν και έχει ανακάμψει από τότε, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko.

Ολόκληρη η αγορά κρυπτογράφησης έχασε περισσότερα από 170 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση αγοράς σε διάστημα 24 ωρών, όπως έδειξαν τα δεδομένα της CoinGecko.

Οι πωλήσεις bitcoin της Γερμανίας δεν είναι η μόνη ανησυχία για τους επενδυτές της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Το κρυπτονόμισμα δέχεται επίσης πιέσεις από την πληρωμή ψηφιακών νομισμάτων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από το πάλαι ποτέ κραταιό ανταλλακτήριο bitcoin Mt. Gox στους πιστωτές του.

Την Παρασκευή, ο διαχειριστής της πτώχευσης του Mt. Gox, Νομπουάκι Κομπαγιάσι, δήλωσε ότι είχε αρχίσει να καταβάλλει αποπληρωμές σε bitcoin και bitcoin cash σε ορισμένους από τους πιστωτές μέσω ορισμένων καθορισμένων ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων.

Τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, αν και φαντάζουν υπέρογκο ποσό, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό αν κανείς μελετήσει τη συνολική αξία των tokens του bitcoin.

Σήμερα κυκλοφορούν περίπου 19,7 εκατομμύρια bitcoin, αξίας 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko.

Για τους επενδυτές, όμως, το θέμα είναι το πώς αυτές οι πωλήσεις επηρεάζουν τη διάθεση στην αγορά.

Ο Τζέιμς Μπάτερφιλ, επικεφαλής της έρευνας του διαχειριστή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων CoinShares, δήλωσε στο CNBC ότι, αν και «σχετικά ήσσονος σημασίας», οι πωλήσεις bitcoin αυτές «επηρέασαν το κλίμα της αγοράς».

Σημειωτέον πως η τιμή του bitcoin εξακολουθεί να έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 89% τους τελευταίους 12 μήνες.

Τον Ιανουάριο του 2024, η αστυνομία στο ανατολικό γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας ανακοίνωσε την κατάσχεση σχεδόν 50.000 bitcoin, αξίας περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η υπόθεση, σύμφωνα με την αστυνομία της Σαξονίας οδήγησε στην «πιο εκτεταμένη κατάσχεση bitcoin από τις αρχές της Γερμανίας μέχρι σήμερα».

Τα κεφάλαια κατασχέθηκαν από τους διαχειριστές του Movie2k.to, ενός ιστότοπου πειρατείας ταινιών που ήταν ενεργός από το 2013 και μεταφέρθηκαν σε ένα πορτοφόλι κρυπτογράφησης που ανήκει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματολογικής Αστυνομίας της Γερμανίας (ΒΚΑ).

Σύμφωνα με την Arkham Intelligence, η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις από το ψηφιακό πορτοφόλι bitcoin της γερμανικής κυβέρνησης, τα tokens άρχισαν να πωλούνται ήδη από το 2013, όταν και κατασχέθηκαν αρχικά.

Σήμερα, το BKA της Γερμανίας κατέχει περίπου 32.488 bitcoin. Σε τρέχουσες τιμές, τα ψηφιακά νομίσματα αυτά αξίζουν περίπου 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την απόφαση της Γερμανίας να πουλήσει τα bitcoin της.

Η Τζοάνα Κοτάρ, μέλος της γερμανικής Bundestag, δήλωσε σε πρόσφατη ανάρτησή της στο X τον περασμένο μήνα ότι, αντί να πουλήσει τα bitcoin της, η κυβέρνηση θα έπρεπε να κατέχει το token ως «στρατηγικό αποθεματικό νόμισμα».

Η Κοτάρ δήλωσε ότι έχει στείλει επιστολή στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και στον πρόεδρο του υπουργείου της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ, συμβουλεύοντάς τους ότι η πώληση bitcoin «δεν είναι μόνο παράλογη, αλλά και αντιπαραγωγική».

Πηγή: newmoney.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Παραδοχή ΠτΔ: «Δεν κάναμε αρκετά για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό»

Στην παραδοχή ότι η Πολιτεία διαχρονικά δεν έχει κάνει αρκετά για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, προέβη απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, δίνοντας την υπόσχεση ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας υποδομών για τους Κύπριους αθλητές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top