ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μείωση βαρύτητας κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές - Εγκρίθηκε η πρόταση

Μείωση βαρύτητας κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές - Εγκρίθηκε η πρόταση

Αναθεωρείται η βαρύτητα του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές μεταξύ των ετών 2024 και 2026 και εισάγεται πλέον ειδική πρόνοια για τις περιπτώσεις, οι οποίες θα εξαιρεθούν από την εν λόγω ρύθμιση, με βάση πρόταση νόμου που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, κατόπιν και των αντιδράσεων και προβλημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω του νέου νόμου για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 27 ψήφους υπέρ και 11 αποχές.

Εγκρίθηκε και τροπολογία του Χρύση Παντελίδη του ΔΗΚΟ για μείωση της βαρύτητας των ειδικών προσόντων.

Η πρόταση κατατέθηκε από  τους Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Πανίκο Λεωνίδου και Χρύση Παντελίδη εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ηλία Μυριάνθους εκ μέρους της ΕΔΕΚ Σοσιαλιστικό Κόμμα και Αλέκο Τρυφωνίδη εκ μέρους της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία από το έτος 2024 και μετέπειτα, σε σχέση με τη βαρύτητα των κριτηρίων επιλογής για προαγωγή σε θέση προαγωγής, 0-45 μονάδες δίνονται ως Αξιολόγηση απόδοσης υποψηφίων με βάση τον βαθμό στην ετήσια υπηρεσιακή έκθεση του έτους 2023 για προαγωγές εντός του έτους 2024, στις ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις των ετών 2023 και 2024 για προαγωγές εντός του έτους 2025 και με βάση τον μέσο όρο της βαθμολογίας των ετήσιων υπηρεσιακών εκθέσεων των τριών τελευταίων ετών για προαγωγές εντός του έτους 2026 και μετέπειτα.

Με την πρόταση νόμου προτείνεται αναθεώρηση κριτηρίων ώστε 0-15 μονάδες να δίνονται ως αποτέλεσμα αξιολόγησης της απόδοσης με βάση τον βαθμό της υπηρεσιακής έκθεσης του 2023, για προαγωγές εντός 2024 και για προαγωγές εντός 2025 η αξιολόγηση της απόδοσης με βάση τις εκθέσεις του 2023 και του 2024 να παίρνει από 0 έως 30 μονάδες.

Για πλήρωση θέσεων προαγωγής εντός του έτους 2026 και μετέπειτα η βαρύτητα των κριτηρίων να επανέλθει στο υφιστάμενο καθεστώς.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, σύμφωνα με τους εισηγητές, κρίνονται επιβεβλημένες, προκειμένου να επιτευχθεί ομαλότερη μετάβαση στο νέο πλαίσιο αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων για προαγωγή, χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία και ο γενικότερος στόχος της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας. 

Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν θα τύχουν εφαρμογής για διαδικασίες για τις οποίες υποβλήθηκε ήδη πρόταση πλήρωσης θέσης προαγωγής ενώπιον της ΕΔΥ στο διάστημα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 2024 και της ημερομηνίας έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου.

Από την πρόταση νόμου διαγράφονται, κατόπιν εισηγήσεων, προβληματισμών και επιφυλάξεων, οι πρόνοιες για τη συνακόλουθη αύξηση της βαρύτητας των λοιπών κριτηρίων, ως η εισήγηση του προέδρου της ΕΔΥ, ώστε να ισχύσει μόνο η προτεινόμενη αναθεώρηση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές μεταξύ των ετών 2024 και 2026.

Τοποθετήσεις Βουλευτών

Ο Ονούφριος Κουλλά, βουλευτής ΔΗΣΥ, ανέφερε πως το ζητούμενο είναι η διαδικασία αυτής της νέας αξιολόγησης για τις προαγωγές, καθώς όλοι διαπιστώσαμε ότι δεν ακολουθήθηκαν σωστές πρακτικές. Ανέφερε ότι με την πρόταση οδηγούμαστε σε διόρθωση κάπως της κατάστασης, υποδεικνύοντας ότι η τέλεια λύση δεν υπάρχει και ότι είναι θετικότερο να ψηφιστεί η πρόταση παρά όχι.

Ο βουλευτής ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι έπρεπε να αλλάξει το παλιό σύστημα της αξιολόγησης όπου όλοι ήταν εξαίρετοι και έπρεπε να υπάρξει μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Υπηρεσίας. Εξήγησε όμως ότι η πρόταση θα δημιουργήσει επιπλοκές και το κόμμα του θα απέχει.

Ο βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης εξήγησε την τροπολογία του λέγοντας ότι ομαλοποιείται κάπως η κατάσταση στη νέα τάξη πραγμάτων με το νέο σύστημα αξιολόγησης.  Είπε ότι υπάρχει υπέρμετρη βαρύτητα στην κατοχή πτυχίου και ότι δεν πρέπει να οδηγούνται κάποιοι να γίνονται κυνηγοί πτυχίων, κατά την έκφρασή του.

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, βουλευτής ΔΗΠΑ, είπε ότι ο εκάστοτε Γενικός Διευθυντής πρέπει να βάλει στόχους, να υπάρχει σωστή μεταρρύθμιση και απόδοση στη δημόσια υπηρεσία.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι το βάρος του πτυχίου στην πρόσληψη και προαγωγή δεν είναι τωρινό αλλά δεν πρέπει να εξουδετερώνει αυτός ο παράγοντας τον παράγοντας των γραπτών εξετάσεων.

Ανέφερε επίσης ότι το πτυχίο πρέπει να έχει βαρύτητα μια φορά γιατί οδηγήσαμε οικογενειάρχες των 40 και 50 ετών να τρέχουν να πάρουν πτυχία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top