ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γολγοθάς» η ενοικίαση κατοικίας: Σε ποιες χώρες παρατηρείται μείωση - Τι συμβαίνει στην Κύπρο

«Γολγοθάς» η ενοικίαση κατοικίας: Σε ποιες χώρες παρατηρείται μείωση - Τι συμβαίνει στην Κύπρο

Κατά 1,4% αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών στην Κύπρο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023, όταν καταγράφηκε πτώση 0,6%. Σε ετήσια βάση οι τιμές κατοικιών στο νησί αυξήθηκαν κατά 1,1%, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, την ώρα που οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν σε 26 χώρες της ΕΕ, με τις υψηλότερες αυξήσεις να καταγράφονται στην Εσθονία (+201%) και τη Λιθουανία (+174%).

Σύμφωνα με τη Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των κατοικιών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 0,4% και τα ενοίκια κατά 0,9% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ενώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές των κατοικιών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 1,3%, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3,0%.

Συγκρίνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2024 με το 2010, μεταξύ των χωρών της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν περισσότερο από τα ενοίκια σε 20 χώρες. Οι τιμές των κατοικιών υπερδιπλασιάστηκαν στην Εσθονία (+223%), στην Ουγγαρία (+207%), στη Λιθουανία (+170%), στη Λετονία (+140%), στην Τσεχία (+125%), στην Αυστρία (+108%) και στο Λουξεμβούργο ( +101%). Μείωση παρατηρήθηκε στην Ιταλία (-8%) και στην Κύπρο (-1,2%).

Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,4% στη ζώνη του ευρώ

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των κατοικιών, όπως μετρήθηκαν με τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών, μειώθηκαν κατά 0,4% στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκαν κατά 1,3% στην ΕΕ σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,2% στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκαν κατά 0,2% στην ΕΕ .

Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκαν κατά 0,4% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Εξέλιξη των τιμών των κατοικιών στα κράτη μέλη της ΕΕ

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, επτά εμφάνισαν ετήσια μείωση των τιμών των κατοικιών το πρώτο τρίμηνο του 2024 και δεκαεννέα παρουσίασαν ετήσια αύξηση. Οι μεγαλύτερες πτώσεις καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (-10,9%) , τη Γερμανία (-5,7%) και τη Γαλλία (-4,8%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Πολωνία (+18,0%), τη Βουλγαρία (+16,0%) και τη Λιθουανία ( +9,9%).

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές μειώθηκαν σε οκτώ κράτη μέλη και αυξήθηκαν σε δεκαοκτώ κράτη μέλη. Οι μεγαλύτερες πτώσεις καταγράφηκαν στη Δανία (-2,5%), στη Γαλλία (-2,1%) και στη Σλοβακία (-1,7%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (+7,1%), στην Ουγγαρία (+5,1%) και στην Πολωνία ( +4,3%).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πόθεν Έσχες: Δείτε τα περιουσιακά στοιχεία όλων των βουλευτών

Ιδού ο σταυρός που «μυρόβλυζε» στη Μονή Αββακούμ – Πού βρίσκεται σήμερα και πώς εξαπατούσαν τους πιστούς – Δείτε φωτογραφία

Πόθεν Έσχες Αννίτας: Η περιουσία της, οι καταθέσεις και… τα πολλά χρέη

Υπόθεση Metamax: Διαφήμιζαν κέρδη μέχρι και 3 χιλιάδες ευρώ την ημέρα - Πραγματοποιούσαν σεμινάρια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Κύπριος σημαίνει...κυβερνητικός: Έσπασε κάθε ρεκόρ ο αριθμός των Δημόσιων Υπαλλήλων

Αυτή είναι η Ελληνίδα ηθοποιός που συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό του συζύγου της



Οδυσσέας Μιχαηλίδης: «Ανέκαθεν σεβασμός της ΕΥ στον θεσμό Γενικού Εισαγγελέα» - Πότε θα συνεχιστεί η διαδικασία

Οδυσσέας Μιχαηλίδης: «Ανέκαθεν σεβασμός της ΕΥ στον θεσμό Γενικού Εισαγγελέα» - Πότε θα συνεχιστεί η διαδικασία

Αν υπήρχε θεσμός τον οποίο η Ελεγκτική Υπηρεσία αντιμετώπιζε με περισσό σεβασμό είναι αυτός του Γενικού Εισαγγελέα, ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κατά την τελευταία μέρα της αντεξέτασής του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου την Τρίτη, σχετικά με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη για απόλυσή του.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top